GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari Krke dobivaju 6,60 eura bruto dividende po dionici

Dioničari Krke dobivaju 6,60 eura bruto dividende po dionici
DIVIDENDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2023 / 08:32
Autor: SEEbiz
NOVO MESTO - Dioničari Krke na današnjoj su skupštini prihvatili prijedlog uprave da se nešto više od 204,4 milijuna eura prošlogodišnje bilančne dobiti od oko 408,16 milijuna eura rasporedi za dividendu. To predstavlja 6,60 eura bruto po dionici, što je 17,2 posto više nego lani.

Vlasnici tvrtke odlučili su 101,86 milijuna eura iz ostatka bilančne dobiti rasporediti u ostale rezerve iz dobiti, kao i 101,86 milijuna eura za prijenos u iduću godinu, priopćeno je iz kompanije.

Skupština je konstatirala da je član nadzornog odbora Borut Jamnik s današnjim danom podnio ostavku na tu dužnost, a na njegovo mjesto izabran Luku Cerara za predstavnika dioničara na mandat od pet godina.

Dioničari su upravi i nadzornom odboru dali razrješnicu za prošlu godinu. Suglasili su se s politikom nagrađivanja uprave i nadzornih tijela Krke te potvrdili promjenu plaćanja članovima nadzornog odbora.

Idućih 36 mjeseci uprava društva dobila je ovlast za stjecanje vlastitih dionica, ali njihov ukupni udio ne može biti veći od 10 posto temeljnog kapitala društva ili 3.279.344 dionice društva.

Na glavnoj skupštini predsjednik Uprave i generalni direktor Jože Colarič rezimirao je prošlogodišnje poslovanje i iznio ovogodišnje ocjene. Grupa Krka u prvom je polugodištu povećala prihode od prodaje za sedam posto, na 920,4 milijuna eura. Neto dobit grupe iznosila je 170,1 milijun eura, au odnosu na isto razdoblje prošle godine, kada su bilježili velike prihode od pozitivnih tečajnih razlika, manja je za 28 posto.

„Rasli smo u svim prodajnim regijama te u svim grupama proizvoda i usluga. Procijenjeni rast prodaje od sedam posto dobar je i premašuje Krkin strateški cilj”, rekao je. U usporedbi s prilagođenim EBIT-om u istom razdoblju prošle godine, unatoč inflatornim pritiscima, procijenjena operativna dobit (EBIT) grupe porasla je više od prodaje, za devet posto. Time smo ostvarili najveći polugodišnji EBIT u Krkinoj povijesti, dodao je.

Krkini dioničari na kraju lipnja bile su domaće fizičke osobe (40,8 posto), međunarodni ulagači (20,6 posto), Slovenski državni holding i država (16,2 posto), Kapitalska družba i PPS (10,9 posto), domaće pravne osobe i fondovi (5,9 posto). posto), dok je tvrtka imala 5,6 posto vlastitih dionica

Tagovi: kRKA, dividenda, Jože Colarič
PROČITAJ I OVO
Elka preuzela 50 posto vlasničkog udjela u Elkakonu
AKVIZICIJE
Elka preuzela 50 posto vlasničkog udjela u Elkakonu
ZAGREB - Tvrtka Elka koja je u vlasništvu slovenske grupacije Iskra, preuzela je 50 posto udjela u tvrtki Elkakon za proizvodnju industrijskih vodiča, što je četvrta akvizicija Iskre u Hrvatskoj, izvijestila je Elka u utorak.
Telekom Slovenije uspostavio mobilnu interventnu jedinicu
POTEZI
Telekom Slovenije uspostavio mobilnu interventnu jedinicu
LJUBLJANA - Telekom Slovenije uspostavio je mobilnu interventnu jedinicu s kojom želi u najkraćem mogućem roku ponovno uspostaviti mobilne usluge u slučaju prirodnih ili drugih katastrofa koje bi mogle utjecati na rad mreže.
Jedan od suvlasnika HS Produkta slučajno propucao sebe i Amerikanca
NESREĆA
Jedan od suvlasnika HS Produkta slučajno propucao sebe i Amerikanca
ZAGREB - Marko Vuković, jedan od dvojice suvlasnika, inovator i glavni inženjer HS Produkta, karlovačke tvornice koja proizvodi jedan od najboljih pištolja na svijetu, kao i jurišnu pušku, ozlijeđen je u tvorničkoj streljani prilikom prezentacije, odnosno testiranja oružja, piše Jutarnji list kojem je informacija neslužbeno potvrđena.
Od polovice svibnja uvodi se direktna zrakoplovna linija Seul - Zagreb
LETOVI
Od polovice svibnja uvodi se direktna zrakoplovna linija Seul - Zagreb
ZAGREB – Azijsko tržište od iznimne je važnosti za hrvatski turizam s velikim potencijalom za daljnji razvoj, te su predstavnici Uniline grupe, vodeće destinacijske menadžment kompanije, dva tjedna u travnju proveli u Kini i Južnoj Koreji.
Hrvatski Mplus preuzima slovensku Panvitu
STRATEŠKI
Hrvatski Mplus preuzima slovensku Panvitu
ZAGREB – Dvije vodeće grupacije u regiji, hrvatski Mplus (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) i Panvita Grupa, slovenska poljoprivredno-prehrambena grupa posvećena održivoj proizvodnji visokokvalitetne hrane, ulaze u partnerstvo s ciljem pozicioniranja nove grupe kao lidera u prehrambenoj industriji u jugoistočnoj Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE