GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dioničari Tiffanyja ipak odobrili prodaju LVMH-u

Dioničari Tiffanyja ipak odobrili prodaju LVMH-u
ZELENO SVJETLO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.12.2020 / 08:51
Autor: SEEbiz
PARIZ - Dioničari američkog draguljara Tiffany potvrdili su najavljenu prodaju tvrtke francuskom konglomeratu LVMH dogovorenu još prije godinu dana. Dogodilo se to nakon višemjesečnog zastoja, najave tužbi i borbe na sudu, pa čak i političkih intervencija.

Na virtualnoj skupštini legendarne američke draguljarske tvrtke Tiffany & Co, više od 99 posto kapitala podržalo je najavljenu prodaju tvrtke francuskom konglomeratu LVMH prije godinu dana.

Preuzimanje je bilo komplicirano u proljeće kada je izbila pandemija covida-19, zbog čega je potrošnja luksuzne robe, uključujući dragulje, drastično opala. LVMH je zatim predložio nastavak pregovora o cijeni svake dionice, tvrdeći da je prodaja Tiffanyju pala toliko da više nije mogao odbiti za nju onoliko koliko je namjeravao prije pandemije.

Tiffany je na to reagirala s ogorčenjem, a od LVMH-a i njezinog predsjednika Bernarda Arnaulta, inače najbogatijeg Francuza, snažno se tražilo poštivanje izvornog sporazuma, jer bi u protivnom uslijedila tučnjava na sudu.

Nakon višemjesečnog zastoja, pri čemu je svaka strana inzistirala na svom, a politika se neformalno uključila u pregovore (LVMH je rekao da su francuske vlasti "krive" za kašnjenje u postizanju sporazuma), obje su tvrtke malo popustile: LVMH ponudio manje po dionici nego prvotno, ali ne toliko manje nego što je prognozirao u proljeće. Sada će umjesto 135 dolara po dionici, kolika je bila cijena u najavi za preuzimanje, za to platiti 131,5 dolara. To znači da će za cijelu tvrtku odbiti 15,8 milijardi dolara, što je nešto manje od pola milijarde manje nego što je prvotno predviđeno, navodi Reuters.

Vjerojatno je, međutim, da je francuski konglomerat, koji je pod svojim pokroviteljstvom brandova kao što su Louis Vuitton, Moët Hennessy, Dom Pérignon, Kenzo, Givenchy, Christian Dior, Fendi itd., Smanjio cijenu dionica za manje od prvotno najavljeno, također je doprinijelo boljim poslovnim rezultatima Tiffany u drugoj polovici godine. Azijsko tržište, daleko najjače posljednjih godina što se tiče luksuzne robe, brzo se oporavilo, a potražnja je već dosegla, osim prije krize.

Očekuje se da će prodaja biti završena u prvim mjesecima sljedeće godine.

Tagovi: Tiffany, LVMH, Louis Vuitton, Bernard Arnault, Louis Vuitton, Moët Hennessy, Dom Pérignon, Kenzo, Givenchy, Christian Dior
PROČITAJ I OVO
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
ODLUKE
Skupština Mercatora odlučila o pokriću gubitka i potvrdila rad Uprave i Nadzornog odbora
LJUBLJANA - Na 28. redovnoj skupštini dioničari Mercatora d.d., upoznali su se sa izvještajem o poslovanju kompanije u 2020. godini, potvrdili rad Uprave i Nadzornog odbora te usvojili izmjene i dopune Statuta i odluke o pokrivanju neto gubitka i pojednostavljenom smanjenju osnovnog kapitala.
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
SKOK PRIHODA
Snažan oporavak LVMH-a u prvoj polovini godine
PARIZ - Francuski proizvođač luksuznih roba LVMH u utorak je izvijestio kako je u prvoj polovini godine ostvario 28,7 milijardi eura prihoda, što je porast od 56 posto u odnosu na isto razdoblje lani kada su u tijeku bila zatvaranja zbog suzbijanja pandemije koronavirusa.
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
VINJETE
Slovenski Dars prodao znatno manje vinjeta nego 2019.
LJUBLJANA - Do kraja lipnja slovenski Dars je s 2021. prodao ukupno 2.622.601 vinjeta, što je pet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
SJAJNE BROJKE
Odlični rezultati Ericsson Nikole Tesle u prvih šest mjeseci
ZAGREB - U prvih šest mjeseci 2021. godine svi ključni pokazatelji poslovanja Ericsson Nikola Tesla Grupe bilježe rast i pokazuju nastavak izvanrednih poslovnih rezultata.
Imperial Riviera otkrila ambicioznu politiku dividende
DIVIDENDA
Imperial Riviera otkrila ambicioznu politiku dividende
RAB - Imperial Riviera objavila je poprilično atraktivnu politiku dividendi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE