GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala

Dionice American Expressa na rekordu nakon odličnih rezultata prvog kvartala
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 08:49
Autor: SEEbiz
NEW YORK - American Express je u petak izvijestio o tromjesečnoj zaradi koja je nadmašila tržišna očekivanja, budući da su potrošači nastavili koristiti vrhunske kreditne kartice tvrtke.

Prihodi u razdoblju od siječnja do ožujka skočili su 10,6 posto na 15,8 milijardi dolara, što je malo iznad konsenzusa od 15,77 milijardi dolara.

Provizije za mrežne kartice skočile su 15 posto na 1,97 milijardi dolara, budući da su potrošači nastavili koristiti proizvode i kartice temeljene na proviziji koje je odabralo oko 70 posto novih kupaca. Kompanija je privukla 3,4 milijuna novih korisnika kartica u usporedbi s 2,9 milijuna u prethodnom kvartalu i 3,4 milijuna u istom razdoblju prošle godine. Millennials i Gen Z činili su više od 60 posto novih korisničkih računa, piše Momentum.

Diskontni prihod porastao je pet posto na 8,38 milijardi dolara, dok je prihod od kamata skočio 26 posto na 3,77 milijardi dolara, što je najveći tromjesečni prihod po ovoj osnovi u više od godinu dana.

Opseg potrošnje korisnika na karticama tvrtke skočio je šest posto na 367 milijardi dolara, što je malo iznad očekivanih 366 milijardi dolara. Ovaj obujam poslovanja doveo je do skoka dobiti od 31 posto, odnosno 3,33 dolara po dionici, u odnosu na konsenzusnu procjenu od 2,96 dolara, dok je zarada po dionici i dalje očekivana (EPS) očekuju se u rasponu od 12,65-13,15 USD (konsenzus 12,81 USD), što pretpostavlja stopu rasta od 13-17 posto.

Uprava je potvrdila da “potražnja za premium proizvodima ne opada te ne vidi slabljenje potražnje za premium karticama”. Kompanija je ranije izvijestila da će rebrendirati svoje kreditne kartice sa svojim najvećim vanjskim partnerom, Delta Air Linesom. Potrošnja na putovanja zrakoplovom skočila je devet posto u tromjesečju.

U skladu s očekivanjima, tvrtka je izdvojila 1,3 milijarde dolara za pokriće loših kredita u usporedbi s 1,1 milijardu dolara u istom razdoblju prošle godine, prvenstveno zbog povećanja neto otpisa. Ovaj se rezultat može smatrati solidnim uspjehom s obzirom na nedavnu objavu da je stopa kašnjenja u poslovanju s kreditnim karticama dosegla najvišu razinu barem od 2021.

Ukupni troškovi u tromjesečju porasli su samo tri posto na 11,39 milijardi dolara, prvenstveno zbog 10-postotnog povećanja marketinških troškova na 1,48 milijardi dolara.

Dionice AmExa skočile su više od šest posto na 231 dolar u trgovanju u petak, a od početka godine porasle su za oko 23 posto.

Tagovi: American Express, Amex
PROČITAJ I OVO
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE