GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Boeinga potonule 8% nakon što je FAA ukinula desetke 737 Max 9s

Dionice Boeinga potonule 8% nakon što je FAA ukinula desetke 737 Max 9s
POTONUĆE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.01.2024 / 13:06
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Dionice Boeinga pale su u trgovini prije tržišta u ponedjeljak, dok su tržišta probavljala vijest da je Savezna uprava za zrakoplovstvo naredila privremeno prizemljenje desetaka zrakoplova Boeing 737 Max 9.

Dionice su pale za više od 8% u ranim jutarnjim satima trgovanja do 5:05 ujutro ET.

Savezna uprava za zrakoplovstvo u subotu je priopćila da će oko 171 zrakoplova diljem svijeta biti pogođeno njezinom direktivom o hitnoj plovidbenosti, koja zahtijeva da zrakoplovi budu pregledani prije ponovnog leta. Naredba se odnosi na američke zrakoplovne tvrtke i prijevoznike koji rade na teritoriju SAD-a.

Izdano je nakon što je komad aviona eksplodirao usred leta Alaska Airlinesa u petak.

Slike podijeljene na društvenim mrežama prikazuju rupu u bočnoj strani zrakoplova i putnike koji koriste maske s kisikom. Let — let 1282 Alaska Airlinesa — vratio se u Portland ubrzo nakon polijetanja za Ontario, Kalifornija.

Nacionalni odbor za sigurnost prometa pokrenuo je istragu o eksploziji.

"Sigurnost će nastaviti voditi naše donošenje odluka dok pomažemo NTSB-ovoj istrazi o letu 1282 Alaska Airlinesa", rekao je u izjavi FAA administrator Mike Whitaker.

Od 171 zrakoplova koji je prizemljen prema direktivi, United Airlines ima 79, a Alaska 65, dok su preostala 74 raspoređena među šest drugih zrakoplovnih prijevoznika. Zrakoplov sa 178 sjedala koji je pretrpio eksploziju u petak isporučen je Alaska Airlinesu 11. studenog.

Iako su prizemljenja velikih razmjera od strane zrakoplovnih vlasti rijetka, FAA je pozorno pratila Boeing 737 Max otkako su dvije fatalne nesreće prije gotovo pet godina prisilile mlazni avion na prizemljenje širom svijeta.

Russ Mould, direktor ulaganja u AJ Bellu, primijetio je da je incident od petka posljednji u "nizu problema za kompaniju", te je sugerirao da će zrakoplovne tvrtke koje koriste zrakoplove 737 Max "dugo i temeljito razmišljati o svojim budućim zahtjevima za zrakoplove".

Dionice Boeingovog europskog konkurenta Airbusa dobio je 1,7% do sredine jutra u ponedjeljak jer su ulagači nagađali da bi mogao preuzeti tržišni udio od američke elektrane.

"Naravno da se postavljaju pitanja o provjerama kvalitete i pokušava li Boeing učiniti previše prebrzo", rekao je Mold.

“Uprava Boeinga bit će pod velikim pritiskom regulatora i kupaca da objasne što se događa, što znači značajne probleme za poslovanje. Nije ni čudo da su se investitori utrkivali u prodaji dionica jer su rizici za investicijski slučaj upravo naglo porasli.”ž

Tagovi: Boeing, FAA, Airbus
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE