GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dionice Novo Nordiska skočile 8%, evo koji je razlog

Dionice Novo Nordiska skočile 8%, evo koji je razlog
SKOK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.03.2024 / 17:33
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - Dionice Novo Nordiska porasle su 8% u četvrtak, dosegnuvši novi rekord nakon što je danski farmaceutski div izvijestio o pozitivnim podacima ranog ispitivanja novog eksperimentalnog lijeka za mršavljenje.

Tvrtka je na sastanku s investitorima rekla da je faza I ispitivanja njezinog dugo očekivanog lijeka protiv pretilosti amikretina pokazala gubitak težine od 13,1% kod sudionika nakon 12 tjedana, prema Reutersu. Ovo očitanje zasjenjuje gubitak od 6% zabilježen nakon 12-tjednog ispitivanja iznimno popularnog lijeka za pretilost Wegovy.

Pokusna faza II započet će u drugoj polovici ove godine, a rezultati se očekuju početkom 2026., priopćila je tvrtka.

Dionice Novo Nordiska, najveće europske tvrtke po tržišnoj kapitalizaciji, stekle su više od 27% od prijelaza godine dok farmaceutski div nastavlja ubirati prednosti neobuzdane potražnje za svojim vodećim lijekovima protiv pretilosti Wegovy i Ozempic.

Ranije ovog tjedna, Novo je izvijestio o rezultatima ispitivanja u kasnoj fazi koji pokazuju da Ozempic smanjuje rizik od progresije bolesti bubrega i smrti od bubrežnih ili kardiovaskularnih komplikacija za 24% kod dijabetičara s kroničnom bubrežnom bolešću.

Rezultati su pridodali sve većem broju dokaza o širim zdravstvenim dobrobitima povezanim s Ozempicom i sličnim lijekovima, osim gubitka težine i liječenja dijabetesa tipa 2.

"Unatoč procjenama konkurenata u posljednjih nekoliko tjedana (Zeland, Viking), današnji dan tržišta kapitala iz Novo Nordiska pokazuje da ne sjede mirno i već se pripremaju za život nakon Ozempica", rekao je Yuri Khodjamirian, glavni investicijski direktor u Tema ETFs.

“Kao što uvijek kažemo, sigurnost će biti ključna i Novo čeka da vidi rezultate supkutane formulacije prije izrade kliničkog plana. Sveukupno, mislimo da to podupire poziciju tvrtke Novo budući da sada ima nekoliko agenata koji prate Ozempic/Wegovy, gdje patent istječe 2031./32., predvođeni Cagrisemom i sada Amycretinom, kako bi pomogli u održavanju njihove franšize za pretilost.”

Tagovi: Novo Nordisk, mršavljenja, Wegovy, Ozempic
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE