GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dobit Nikea nadmašila tržišna očekivanja, dionice skočile 8%

Dobit Nikea nadmašila tržišna očekivanja, dionice skočile 8%
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.09.2023 / 12:43
Autor: SEEbiz
NEW YORK - merički proizvođač sportske opreme, NIKE, objavio je poslovne rezultate za prvo fiskalno tromjesečje, koji su premašili očekivanja kada je u pitanju krajnji rezultat tvrtke.

NIKE je izvijestio o dva postotnom porastu prihoda od lipnja do kolovoza na 12,94 milijarde dolara, što je malo ispod konsenzusa od 13 milijardi dolara, ali u skladu s objavom uprave prije tri mjeseca kada je predvidjela rast po niskim jednoznamenkastim stopama, piše Momentum.

Izravna prodaja porasla je šest posto na 5,4 milijarde dolara, uz rast na svim regionalnim tržištima. Veleprodajna prodaja ostala je nepromijenjena i iznosi sedam milijardi dolara, što je iznad tržišnih očekivanja.

Brend NIKE ostvario je većinu prodaje s prihodom od 12,4 milijarde dolara (porast od tri posto), a pad je doživio samo na američkom tržištu. Marka Converse pala je devet posto na 588 milijuna dolara, dijelom zbog slabije prodaje u Sjevernoj Americi.

Tržište Sjeverne Amerike zabilježilo je pad ukupne prodaje od dva posto, regija EMEA porasla je osam posto, dok je prodaja u Kini porasla pet posto, ali ispod očekivanja analitičara.

Neto dobit kompanije za to razdoblje pala je jedan posto na 1,45 milijardi dolara, ili je prilagođena zarada po dionici (EPS) porasla jedan posto na 0,94 dolara, znatno iznad konsenzusa od 0,76 dolara.

Bruto marža tvrtke pala je za 10 baznih bodova na 44,2 posto (konsenzus 43,7 posto) zbog viših troškova proizvodnje i negativnih tečajnih razlika, što je djelomično neutralizirano "strateškim akcijama formiranja cijena". Uprava tvrtke istaknula je u razgovoru s investitorima da "oprezno planira manji obujam diskontne prodaje u nastavku godine".

Zalihe tvrtke na kraju kolovoza iznosile su 8,7 milijardi dolara, što je pad od 10 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kada je riječ o očekivanjima na razini fiskalne godine, uprava kompanije potvrdila je danu prognozu rasta po srednjoj jednoznamenkastoj stopi. Također se očekuje da će se profitne marže poboljšati kako se smanje troškovi proizvodnje i smanji pritisak negativnih tečajnih razlika.

Rukovoditelji NIKE-a izrazili su uvjerenje u "otpornost potrošača" budući da "i dalje vide potražnju za robnim markama i proizvodima tvrtke vrlo, vrlo velikom."

Dionice tvrtke skočile su gotovo osam posto na 96,7 dolara u produženom trgovanju, ali su i dalje zaostajale za košaricom S&P 500 indeksa u 2023. godini.

Tagovi: Nike, sport, odjeća
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE