GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Domaći poduzetnici očekuju pozitivan utjecaj uvođenja eura

Domaći poduzetnici očekuju pozitivan utjecaj uvođenja eura
PODUZETNIČKI BAROMETAR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 14:00
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Čak 70 posto ispitanih poduzetnika smatra da će nedavno uveden euro pozitivno utjecati na poslovanje njihove tvrtke, pokazalo je istraživanje Poduzetnički barometar koje je provela konzultantsko-revizorska tvrtka EY.

Istraživanje je provedeno među sudionicima dosadašnjih sedam izdanja programa EY Poduzetnik godine s ciljem boljeg razumijevanja planova za daljnji razvoj poslovanja, ali i poduzetničkog okruženja u Hrvatskoj te izazova s kojima se susreću poduzetnici.

„Kroz sedam programa EY Poduzetnik godine upoznali smo preko 200 uspješnih poduzetnica i poduzetnika. Ovim istraživanjem imamo priliku čuti njihove stavove o poduzetničkoj situaciji u Hrvatskoj te dobiti stvarni uvid u očekivanja i izazove koji su pred njima. Nadamo se da će rezultati istraživanja poduzetnicima omogućiti bolje razumijevanje poduzetničkog okruženja u Hrvatskoj te im pružiti uvid u sličnosti i različitosti između kolega poduzetnika“, naglasio je Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska.

Ispitani poduzetnici dolaze iz različitih industrija poput proizvodnje, tehnologije, obrazovanja, hotelijerstva, ugostiteljstva, turizma, medija i zabave, nekretnina, građevinarstva i profesionalnih usluga, a unatoč tome što čak 49 posto njih smatra da je COVID-19 pandemija utjecala na njihovo poslovanje, 39 posto ispitanih poduzetnika u naredne tri godine očekuje porast prihoda za više od jedne četvrtine. Također, 31 posto ih teži postati međunarodnom izvoznom tvrtkom dok 51 posto planira u ovoj godini zaposliti nove djelatnike.

U kontekstu izazova za koje poduzetnici smatraju da će najviše utjecati na daljnji razvoj tvrtke, glavnina ispitanika (28 posto) smatra kako najveći izazov predstavlja pronalaženje i zadržavanje kvalitetnih zaposlenika. Pored toga, poduzetnike brinu i barijere zbog aktualne geopolitičke situacije (21 posto), a navedene izazove poduzetnici ističu i kada je u pitanju širenje na međunarodno tržište. Ipak, prema mišljenju poduzetnika, nova valuta euro doprinijet će međunarodnom poslovanju i osvajanju novih tržišta, kao i uspješnosti poslovanja.

Najviše će se investirati u digitalizaciju, EU fondovi se koriste u manjoj mjeri

U odnosu na prvo ovakvo istraživanje provedeno 2019. kada je svega 4 posto ispitanika izjavilo da koristi fondove Europske unije kao primarni izvor financiranja, ovogodišnje je istraživanje pokazalo svega neznatan porast. Tako EU fondove koristi 6 posto ispitanika, a kao primarni izvor financiranja njih 61 posto navodi vlastita sredstva, dok kredite banaka koristi njih 26 posto.

Pored toga, nešto manje od polovice ispitanih (44 posto) navodi kako će u narednom razdoblju aplicirati za dodatne izvore financiranja, odnosno kredite kod banaka.

Kada su u pitanju investicije za razvoj tvrtke, 71 posto poduzetnika navodi kako planira investirati između 5 i 25 posto prihoda, a da je Hrvatska zemlja orijentirana prema digitalizaciji, pokazuje i podatak da kompanije planiraju u narednom razdoblju u najvećoj mjeri investirati u IT, digitalizaciju i automatizaciju (23 posto). Slijede ulaganja u istraživanja i razvoj te prodaju i marketing (oboje po 20 posto).
Buduće planirane primarne investicije uključuju:

Optimizacija poslovanja kroz inovativna rješenja

Čak 91 posto ispitanih poduzetnika radilo je na inovativnim rješenjima u protekloj godini kako bi optimizirali poslovanje, a glavnina (34 posto) se odnosila na unapređenje procesa proizvodnje, distribucije ili financija. U narednom razdoblju, 35 posto poduzetnika planira raditi na inovacijama povezanima s proizvodima i uslugama.
Na pitanje planiraju li provoditi inovativna rješenja i u novoj godini, poduzetnici su naveli:

Obitelj kao poduzetna snaga, obrazovanje kao temelj

Više od polovice ispitanih poduzetnika, njih 55 posto otkriva kako su u rad njihove tvrtke uključeni članovi obitelji, od čega većina njih (52 posto) navodi uključenost djece ili unuka. Kao ključan segment pripreme mladih članova obitelji na preuzimanje obiteljskog poslovanja ispitanici navode školovanje odnosno edukaciju (38 posto) i time naglašavaju važnost kvalitetnog obrazovanja kao temelja uspješnog, strateški postavljenog poslovanja. Njih 31 posto navodi kako su se djeca ili unuci za preuzimanje obiteljskog poslovanja pripremali gradeći postepeno karijeru unutar obiteljske tvrtke. Pored toga, 26 posto njih planira tvrtku ostaviti u nasljeđe svojoj obitelji.

Poduzetnici su predvodnici zelenih trendova i održivog poslovanja

Zelena tranzicija i održivo poslovanje ključ su kako društveno-odgovornog djelovanja tvrtki, tako i izgradnje bolje i sigurnije budućnosti uz očuvanje okoliša i prirodnih resursa. U tom kontekstu obećava činjenica da 51 posto ispitanih poduzetnika navodi kako su već upoznati s UN-ovim Ciljevima održivog razvoja od kojih će 56 posto tijekom sljedeće dvije godine početi s usklađivanjem poslovanja s UN-ovim Ciljevima.
Što bi dodatno potaknulo razvoj poduzetništva u Hrvatskoj?

Da kvalitetnija javna promocija uspješnih poduzetničkih priča ima visoki utjecaj na poduzetnički imidž i unapređenje poduzetničke klime u Hrvatskoj, smatra čak 61 posto ispitanika. „EY već sedam godina sustavno radi na poticanju poduzetništva i promociji uspješnih poduzetničkih priča, a kontinuirana integracija i suradnja poslovne zajednice, predstavnika Vlade i državnih institucija te medija i cjelokupne javnosti sigurno će doprinijeti izgradnji pozitivne poduzetničke klime u državi uz promicanje pravih vrijednosti“, zaključio je Horvat komentirajući rezultate Poduzetničkog barometra.

Prema mišljenju poduzetnika, snižavanje stope poreza na dohodak bi najviše potaknulo poduzetničko poslovanje u državi, a od ostalih inicijativa porezne regulative koje bi osnažile poduzetništvo ističu se porezni poticaji za investicije u mala poduzeća (19 posto ispitanika), snižavanje stope indirektnih poreza (17 posto), snižavanje stope poreza na dobit (16 posto) te pojednostavljenje fiskalne regulative (14 posto).

Inicijative porezne regulative koje bi potaknule poduzetničko poslovanje u Hrvatskoj prema mišljenju ispitanih poduzetnika:

Pored navedenih inicijativa porezne regulative, značajan utjecaj na unapređenje poduzetničkih aktivnosti u Hrvatskoj prema domaćim bi poduzetnicima imalo i unaprjeđenje kvalitete obrazovnog sustava (28 posto) te smanjenje administrativnih i drugih naknada (19 posto).

Tagovi: poduzetnički barometar, tvrtka EY, uvođenje eura, Berislav Horvat, recesija, zelena tranzicija
PROČITAJ I OVO
Najveća njemačka luka zbog štrajka zatvorena za velike brodove
ŠTRAJK
Najveća njemačka luka zbog štrajka zatvorena za velike brodove
HAMBURG - Najveća teretna luka u Njemačkoj, u Hamburgu, zatvorena je za plovidbu većih brodova zbog štrajka, a brodovima nije dopušten niti ulazak niti izlazak, priopćila je u srijedu lučka uprava HPA.
Scotch & Soda ide u stečaj
AGONIJA
Scotch & Soda ide u stečaj
AMSTERDAM - Privatni trgovački lanac Scotch & Soda sa sjedištem u Amsterdamu podnio je zahtjev za stečaj u Nizozemskoj, izvijestile su novine Het Financieele Dagblad pozivajući se na priopćenje tvrtke, prenosi Reuters.
Integrirani pristup fenomenu reputacije: Predstavljena knjiga doc. dr. sc. Dine Tomšić
KNJIGE
Integrirani pristup fenomenu reputacije: Predstavljena knjiga doc. dr. sc. Dine Tomšić
ZAGREB - iKnjiga odgovara na ključna pitanja zašto su neka poduzeća pozitivnije percipirana od drugih bez obzira na to provode li jednake ili različite aktvnosti u odnosu na konkurenciju te kako upravljati korporativnom reputacijom u doba digitalne hiperkomunikacije. Knjiga je ujedno sveučilišni udžbenik, jedini u Republici Hrvatskoj koji obrađuje ovu temu.
Klas svoj Penzioner hljeb vratio na cijenu od 1 KM
POTEZI
Klas svoj Penzioner hljeb vratio na cijenu od 1 KM
SARAJEVO - Kompanija Klas, kao jedna od najvećih domaćih proizvođača hljeba i pekarskih proizvoda, odlučila je vratiti staru cijenu svog „Penzioner“ hljeba.
Goran Končar novi je partner u Deloitteu Hrvatska
KARIJERE
Goran Končar novi je partner u Deloitteu Hrvatska
ZAGREB – Goran Končar, dosadašnji direktor u Odjelu revizije i savjetovanja, od 1. lipnja 2023. postaje partner u Deloitteu, a bit će zadužen za daljnji razvoj usluga revizije i savjetovanja u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE