GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Dostavljači Wolta idu u štrajk

Dostavljači Wolta idu u štrajk
ŠTRAJK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.01.2023 / 11:11
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
ZAGREB - Nova godina započet će štrajkom dostavljača Wolta u Zagrebu. Njih stotinjak najavilo je kako će se isključiti s platforme za naručivanje hrane u ponedjeljak i utorak te svojim vozilima neće vršiti dostavu do klijenata.

Razlog zbog kojih su se odlučili na prosvjed je smanjena cijena plaćanja njihove dostave nakon što je Wolt svoj cjenik preračunao iz kuna u eure, piše Jutarnji list.

Naime, iako je tečaj konverzije fiksan, iz Wolta su prilikom preračunavanja smanjili cijenu redovnih dostava biciklistima i vozačima za 2 centa u radijusu od 1,5 kilometara. Prije su vozači motornih vozila po dostavi zarađivali 14,50 kuna, a od nedjelje bi trebali 1,90 euro (14,32 kn). Smanjen je i bonus dostavljačima za izvršenih 125 dostava u jednom tjednu za tri eura - sada je 50 eura (376 kn), a bio je 400 kuna.

Izazvalo je to nezadovoljstvo među zagrebačkim vozačima Wolta koji nova pravila opisuju kao "nepoštenu poslovnu praksu" zbog koje će, tvrde, mjesečno zarađivati 500 do 600 kuna (66 – 79 eura) manje ako će raditi vremenski isto kao i do sada.

- To nije u redu od njih. Stvar je u principu, ne želimo da se cijene zaokružuju na našu štetu. Smanjili su bonus koji ostvari 90 posto vozača, a podigli bonus za 250 dostava koji ostvari tek nekolicina. On je veći za dva eura – navodi jedan od dostavljača Wolta nastavivši kako će samo na temelju zaokruživanja bonusa za 125 dostava zarađivati 12 eura manje mjesečno, što je godišnje 144 eura manje.

Otkriva nam kako taj bonus ostvari u šest dana dostavljajući šest do sedam sati. Osim toga, Wolt nudi još dva bonusa: prvi vozači dobiju za izvršenih 200 dostava u iznosu od 80 eura, drugi za njih 250 u visini od 110 eura. Kako bi se u tjednu obavilo 250 dostava, naglašava sugovornik, potrebno je 11 do 12 sati rada dnevno.

Prema novom cjeniku, dostavljači će dobivati dva centa manje i za dostave realizirane na vrhuncu potražnje, u vrijeme ručka i večere. Biciklisti će po redovnoj dostavi dobiti 1,83 eura (13,79 kn) umjesto 14 kuna, a tijekom vrhunca će po predaji hrane inkasirati 2,10 eura (15,83 kn), dok im se ranije to plaćalo 16 kuna. Vozači motornih vozila će u vrijeme najveće potražnje uprihodovati 2,17 eura (16,35 kn) umjesto dosadašnjih 16,50 kuna. Najveću priliku za zaradu, uz ostvarivanje bonusa, vozači imaju nedjeljom navečer kad im se dostave od 20 do 22 sata plaćaju 2,43 eura (18,31 kn).

Premda su plaćeni dva centa manje po dostavi, navode kako u igri velikih brojka ona čine razliku.

- Ako odradimo, recimo, tjedno 125 dostava, koliki je uvjet za najniži bonus, mi novom računicom zaradimo 2,5 eura manje. U mjesec dana to je 10 eura. Dodajte umanjeni bonus kojeg ostvaruje većina vozača i smanjenje naknade za gorivo, koja je isto niža za dva centa, u mjesec dana ćemo zaraditi nekoliko desetaka eura manje nego inače - uvjerava nas jedan dostavljač Wolta.

Upit oko novog cjenika poslali smo i Woltu, no do završetka teksta nisu nam na njega odgovorili.

Tagovi: Wolt, štrajk u Woltu, dostava
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE