GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.

Državna revizija je u Janafu posljednji put bila 2014.
REVIZIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.09.2020 / 12:39
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB – Glavni državni revizor Ivan Klešić izjavio je u srijedu kako je Državni ured za reviziju posljednji put bio u Janafu prije šest godina, kada je radio reviziju javne nabave i utvrdio dosta nepravilnosti.

Izvješće o tome dostavili smo Saboru i DORH-u, državni revizori dali su Janafu 18 naloga i preporuka od kojih je do 2018. provedeno 14, a četiri nisu, odgovorio je Klešić ‘mostovcu’ Miru Bulju koji se zanimao je li i kada Ured obavio reviziju Janafova poslovanja?

Vidimo posljednjih dana da se odluke donose po klubovima, što Ured ne može revidirati, rekao je Bulj, očito misleći na aferu Janaf i Klub u Slovenskoj 9 s kojim se povezuje dojučerašnji šef Janafa Dragan Kovačević, ali i niz drugih uglednika iz politike, gospodarstva i javnog života.

Ured je radio reviziju učinkovitosti javne nabave za razdoblje 2011. do 2013., a ovo što se danas događa, kolege iz DORH-a i PNUSKOK-a rade prošle i ove godine, rekao je Klešić Bulju, koji je kao i drugi zastupnici imao samo pohvalne riječi za rad Ureda te izrazio zabrinutost zbog odljeva stručnih kadrova iz njega.

Klešić kaže kako ne stoji dojam da se stvari s trošenjem javnog novca iz godine u godinu pogoršavaju. Ne bih tako rekao, stvari se ipak popravljaju, istaknuo je, pripisujući to učincima novog zakona, uvođenju kazni za nepoštivanje preporuka Ureda te činjenicu da i Europska komisija prati razvoj situacije.

Imali smo subjekt koji se sedam godina oglušivao o preporuke, rekao je Klešić SDP-ovu Borisu Lalovcu kojeg je zanimalo imaju li izvješća Ureda ikakav učinak?

Državna revizija prošle je godine obuhvatila 1105 subjekata, provjerila je poslovanje državnog proračuna i njegovih korisnika – ministarstava, agencija i instituta, zatim lokalne samouprave, političkih stranaka i neovisnih zastupnika, te vijećnika, ali i drugih institucija, poput lučkih uprava, nacionalnih i parkova prirode, studentskih centara ili sportskih udruga.

Sto i trideset financijskih izvješća bilo je besprijekorno, dok ih je 109 dobilo uvjetno, a pet nepovoljno mišljenje revizora. Razlog su nepravilnosti i propusti u području planiranja i izvršenja plana, računovodstvenog poslovanja, rashoda, imovine i javne nabave.

Kako bi se nepravilnosti otklonile i povećala učinkovitost, revizori su dali i gotovo dvije tisuće preporuka, ali i provjeravali kako se provode preporuke iz prošlih godina. Tu je zanimljiv podatak da je od 1700 preporuka iz revizije učinkovitosti gotovo 200 trgovačkih društava provedena tek polovica.

Riječ je o preporukama koje se se odnose na javnu nabavu, rad nadzornih odbora, ekonomsku opravdanost razlika u cijeni komunalnih usluga ili sprječavanje i otkrivanje prijevara. Za ignoriranje preporuka državne revizije lani su novim zakonom predviđene i kazne.

Foto: Informator

Tagovi: Državni ured za reviziju, Janaf, Jadranski naftovod, Ivan Klešić
PROČITAJ I OVO
Habijan: Država kroz dvije mjere može pomoći radnicima Varteksa
MJERE
Habijan: Država kroz dvije mjere može pomoći radnicima Varteksa
ZAGREB - Osiguranje dijela plaća radnicima Varteksa preko Agencije za osiguranje radničkih tražbina te eventualno skraćivanje radnog vremena mjere su kojima država može pomoći radnicima, rekao je u ponedjeljak ministar Habijan, a upitan o njegovu mjestu u Vladi dodao je da odlučuje premijer Plenković.
NLB Komercijalna banka smanjila udeo u Politici
PRODAJA
NLB Komercijalna banka smanjila udeo u Politici
BEOGRAD - NLB Komercijalna banka, jedan od deset najvećih akcionara Politike AD, smanjila je svoj udeo u tom preduzeću sa 167.941 akciju na 152.628 odnosno sa 1,19394 odsto na 0,85743 odsto, prema ažuriranim podacima Centralnog registra hartija od vrednosti, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).
Roko Tolić novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore
KARIJERE
Roko Tolić novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore
PODGORICA - Novi izvršni direktor Aerodroma Crne Gore bit će Dubrovčanin Roko Tolić, saznaje Portal RTCG.
Zračne luke: U prvom kvartalu 9,6% više putnika
RAST
Zračne luke: U prvom kvartalu 9,6% više putnika
ZAGREB - U svim hrvatskim zračnim lukama u ožujku je bilo 397 tisuća putnika ili 6,3 posto više nego u istom mjesecu prošle godine, dok je na razini prva tri mjeseca s 985 tisuća putnika ostvaren rast od 9,6 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i da je tereta u tim lukama u ožujku bilo više nego lani.
Metalac će i ove godine isplatiti dividendu od 90 dinara po dionici
DIVIDENDA
Metalac će i ove godine isplatiti dividendu od 90 dinara po dionici
BEOGRAD - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu dioničara za 7. lipnja na kojoj će se usvojiti financijska izvješća za prošlu godinu i odlučiti o raspodjeli dobiti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE