GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

easyJet smanjio gubitak zaslugom ljetne potražnje

easyJet smanjio gubitak zaslugom ljetne potražnje
POBOLJŠANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.10.2022 / 16:06
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Britanska niskobudžetna aviokompanija easyJet očekuje značajno manji gubitak u netom završenoj poslovnoj godini zahvaljujući rekordnom rastu potražnje za putovanjima tijekom ljetne sezone i više nego dvostruko većim prihodima.

U tri mjeseca do kraja rujna, četvrtom poslovnom kvartalu, easyJet očekuje temeljnu dobit prije oporezivanja u rasponu od 470 i 490 milijuna funti (520 do 542 milijuna dolara), zahvaljujući 24 milijuna putnika, za 81,3 posto više nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Prihod je skočio na oko 2,5 milijarde funti i bio je više nego dvostruko veći nego u istom prošlogodišnjem razdoblju.

"EasyJet je ovoga ljeta postigao rekordan oporavak s obzirom na očekivanu operativnu dobit u četvrtom tromjesečju između 525 milijuna i 545 milijuna funti i gotovo udvostručen broj putnika u odnosu na prošlo ljeto, njih 24 milijuna", rekao je Johan Lundgren, izvršni direktor easyJeta.

Signalizirao je otpornu potražnju unatoč krizi životnog standarda, s obzirom da se program letenja tijekom listopada i tjedana oko Božića vratio na pretpandemijske razine.

Grupa očekuje da će u tromjesečnom razdoblju zaključno s prosincem imati oko 20 milijuna putnika, što je povećanje od 30 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Dodaju i da već bilježe potražnju za letovima za iduće ljeto.

"Prošli smo tjedan krenuli s prodajom karata za ljetnu sezonu u 2023. godini i tijekom radnog vremena u minuti punili više od četiri zrakoplova A320, što pokazuje kontinuiranu potražnju".

Poslovni su rezultati od srpnja bolji nego u tromjesečju prije početka pandemije zahvaljujući nastojanjima da se riješe problemi nedostatka osoblja i poremećaja u prometu, naglašavaju u easyJetu.

Zračni promet poremetila su kašnjenja i otkazivanje letova i posljedične gužve u zračnim lukama koje su jedva izlazile na kraj s iznenadnim povećanjem potražnje za inozemnim putovanjima.

Zračne luke, uključujući Heathrow i Gatwick, poručile su zrakoplovnim kompanijama da smanje broj letova jer su zbog nedostatka osoblja imale problema s rukovanjem prtljagom, kontrolom zračnog prometa i sigurnošću, što je izazvalo kaos.

EasyJetovi troškovi povezani s poremećajima u prometu zbog problema u zračnim lukama, kako su izvijestili, narasli su u godinu dana na oko 200 milijuna funti, sa 126 milijuna u prethodnoj poslovnoj godini.

Kompanija prognozira da će unatoč tome smanjiti godišnji gubak na između 170 milijuna i 190 milijuna funti, s 1,14 milijardi funti u prethodnoj poslovnoj godini.

Ocijenivši opću gospodarsku situaciju neizvjesnom, Lundgren je ipak poručio da je "easyJet najveći europski operater u primarnim zračnim lukama (s godišnjim prometom većim od 10 tisuća putnika) i da spada među zrakoplovne tvrtke s najjačom bilancom”.

Tagovi: easyJet, zračni prijevoz, manjak radne snage
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE