GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska federacija novinara osudila optužbe iz HDZ-a o uroti medija i oporbe

Europska federacija novinara osudila optužbe iz HDZ-a o uroti medija i oporbe
OSUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2021 / 20:45
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europska federacija novinara (EFJ) pridružila se Hrvatskom novinarskom društvu (HND) i osudila postupak članova HDZ-a koji su optužili dio medija za urotu s oporbom s ciljem destabilizacije vlade, o čemu je izvijestila N1 televizija, stoji u priopćenju EFJ-a.

U priopćenju se podsjeća da je N1 izvijestio kako su najviši čelnici HDZ-a tijekom online sastanka 11. siječnja tvrdili da su određeni mediji i novinari stali na stranu oporbe i radikalne desnice, da bi kritizirali sporo i neučinkovito rješavanje krize od strane Vlade nakon kobnog potresa u Sisačko-moslavačkoj županiji krajem prosinca. Navodi nisu pobijeni, ističu u HND-u pozivajući se na priopćenje EFJ.

Navodi se da i je bivša europarlamentarka HDZ-a i sadašnja potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica ustvrdila je da mediji pokušavaju srušiti vladu svojim kritičkim izvještavanjem o posljedicama potresa. Izvori N1 dodali su kako je premijer Andrej Plenković tvrdio da mediji pokušavaju umanjiti ulogu vlade, a član stranke HDZ Vladimir Šeks navodio je da su se mediji udružili s ljevicom kako bi "promijenili ishod parlamentarnih izbora".

Hrvatsko novinarsko društvo ocijenilo je komentare “sramotnim" i "opasnim" pokušajima diskreditacije medija te se dodaje kako su, izvješćujući o razornom potresu i njegovim posljedicama, mediji pokazali iznimnu profesionalnost i u mnogim su situacijama reagirali brže od institucija.

“Njihov je rad doprinio podizanju svijesti javnosti za još veći odgovor i pomoći stanovnicima pogođenih područja“, ističe se u priopćenju navodeći da je ta izjava dio Media Freedom Rapid Response (MFRR), europskog mehanizma koji prati i reagira na kršenja slobode tiska i medija u državama članicama EU i zemljama kandidatima.

Upravo projekt MFRR, koji sufinancira Europska komisija, pruža pravnu i praktičnu potporu, javno zagovaranje i informacije za zaštitu novinara i medijskih djelatnika, navodi se u priopćenju Europske federacije novinara, a prenosi HND.

Tagovi: Europska federacija novinara, Hrvatsko novinarsko društvo, Hrvoje Zovko, Hrvatska demokratska zajednica, sloboda medija, Andrej Plenković, Vladimir Šeks
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE