GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske kompanije odavno nisu imale ovako loše rezultate

Europske kompanije odavno nisu imale ovako loše rezultate
REZULTATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.03.2024 / 08:37
Autor: Siniša Malus
LONDON - Otprilike polovica europskih kompanija nije ispunila očekivanja dobiti u posljednjoj sezoni izvješćivanja unatoč niskim očekivanjima, rekli su analitičari za CNBC, koji su predvidjeli da će se regija nastaviti boriti s visokim kamatnim stopama.

Od 29. veljače s 313 tvrtki koje su prijavile, 50,2% je objavilo pobjedu, prema CNBC-ovoj analizi podataka FactSeta. To je bio najmanji postotak otkucaja - dakle najgora sezona zarada - od prvog kvartala 2020. kada je pandemija prvi put pogodila europske tvrtke.

Raščlamba sektora pokazala je da su materijali, potrošačka diskrecija i zdravstvena skrb među sektorima s najlošijim rezultatima u posljednja tri mjeseca 2023. S druge strane, tehnologija i komunalije bili su sektori s najvećim udjelom nadmašivanja u odnosu na očekivanja, prema FactSet-u podaci.

Edward Stanford, voditelj europske dioničke strategije u HSBC-u, rekao je u ponedjeljak za CNBC da "dugo nismo vidjeli tako nisku razinu otkucaja". Dodao je da je razočaranje "prilično široke osnove".

Philippe Ferreira, zamjenik voditelja za ekonomiju i međuaktivnu strategiju u Kepler Cheuvreuxu, rekao je da postoji nekoliko razloga iza ovih razočarenja.

"Slabije makrookruženje u Europi, s rastom BDP-a [bruto domaćeg proizvoda] blizu 0% u trećem i četvrtom tromjesečju, značajna izloženost Kini za neke tvrtke, što je bila prepreka za L'Oreal na primjer", rekao je. . Kina trenutno prolazi kroz deflaciju i slabu potrošačku potražnju.

Podaci europskog statističkog ureda pokazuju da se europsko gospodarstvo u trećem tromjesečju smanjilo za 0,1 posto. U četvrtom tromjesečju, BDP regije porastao je za 0,1%, čime je izbjegnuta tehnička recesija - definirana kao dva uzastopna kvartala gospodarske kontrakcije.

Europsko gospodarstvo suočilo se s nizom izazova, uključujući potrese ruske sveobuhvatne invazije na Ukrajinu. To je izazvalo energetsku krizu u regiji i dovelo do rekordno visoke inflacije. Kao takav, blok se trenutačno nosi s rekordno visokim kamatama Europske središnje banke, zbog čega je dobivanje novih financijskih sredstava tvrtkama skuplje.

Sharon Bell, viša europska strateg u Goldman Sachsu, rekla je za CNBC da je primijetila novi trend za europske kompanije tijekom ove sezone zarada.

“Ono što ste vidjeli je da mnoge tvrtke najavljuju otkup”, rekla je u utorak za CNBC-jev “Squawk Box Europe”. Povratni otkupi su slučajevi kada tvrtka otkupljuje vlastite dionice, čineći ih tako oskudnim, što bi povećalo njihovu cijenu i stvorilo udarac za postojeće dioničare.

“Apsolutno je ogroman, ovo nikada prije niste vidjeli u 20, 30 godina, europske tvrtke isplaćuju dividende, ne vrše otkupe”, rekla je.

Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk, UBS i UniCredit su među europskim dionicama koje su objavile planove za otkup dionica u 2024. godini.

Goldman's Bell naveo je nekoliko razloga za taj trend, rekavši da su "zarade u posljednjih nekoliko godina bile relativno dobre, imaju dobre bilance" i "nema puno kupaca za europske dionice".

Radujući se sljedećoj sezoni izvještavanja, međutim, stratezi su pesimistični u pogledu preokreta plime.

“Vjerujemo da bi zarade europskih kompanija mogle i dalje biti pod pritiskom iz istih razloga, odnosno usporavanja rasta i nedostatka potpore monetarne politike, povrh slabe potražnje domaćih potrošača”, rekao je Ferreira.

"Usprkos tome, očekujemo značajnu divergenciju između onih tvrtki koje su izložene američkim potrošačima ili brzorastućim tržištima u nastajanju, pozitivnije, i onih čiji su prihodi zemljopisno manje diverzificirani", dodao je.

Tagovi: EUROPSKE KOMPANIJE, Shell, Deutsche Bank, Novo Nordisk, UBS, UniCredit
PROČITAJ I OVO
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
PROBLEMI
Dvanaest ozlijeđenih zbog turbulencije na letu Qatar Airwaysa za Dublin
DOHA - Dvanaest osoba koje su putovale letom Qatar Airwaysa iz Dohe za Irsku ozlijeđeno je tijekom turbulencije, priopćila je danas zračna luka Dublin, dodajući da je zrakoplov sletio sigurno i prema planu.
3. maj u velikim problemima
BRODOGRADNJA
3. maj u velikim problemima
RIJEKA - Sve što se zna jest da »Algoma Endeavour« mora biti završen do početka rujna, što je zadnji rok u kojem se ovaj brod mora otisnuti na preplov Atlantika.
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
REZOVI
Wizz Air reže broj zimskih letova u bazama u Skoplju i Beogradu
SKOPLJE - Wizz Air je nastavio smanjivati frekvencije u svojim bazama za nadolazeću zimsku sezonu 2024./25., koja počinje 27. listopada, dok flota A320neo-obitelji prijevoznika prolazi inspekcije zbog proizvodnih problema s motorima.
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
USPORAVANJE
Aerodrom Nikola Tesla usporio rast u travnju
BEOGRAD - Beogradska zračna luka, kojom upravlja koncesionar VINCI, tijekom travnja bilježi rekordan promet putnika, ali s najmanjom stopom rasta u tekućoj godini.
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
SPORAZUMI
Kakve su aranžmane Telekom i EPS potpisali u Italiji?
BEOGRAD - Tokom Poslovnog foruma Italije i Srbije u Trstu je potpisano više međudržavnih ugovora i sporazuma, ali i ugovora između italijanskih grupacija i srpskih kompanija. Među njima su i sporazumi vezani za novo zaduživanje Telekoma Srbije i Elektroprivrede Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE