GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo koliko će koštati cjepivo protiv koronavirusa

Evo koliko će koštati cjepivo protiv koronavirusa
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.07.2020 / 20:04
Autor: Siniša Malus
LONDON - Koordinatori globalnog saveza za cjepivo protiv koronavirusa odredili su široki raspon cijena kad su u pitanju pojedinačna cjepiva protiv COVID-a, a razina od 40 dolara po dozi najviša je cjenovna razina, doznaje Reuters.

Seth Berkley, glavni izvršni direktor saveza za cjepivo GAVI, rekao je da nemaju ciljanu cijenu za cjepivo i kako su spremni pregovarati o različitim cjenovnim razredima za bogatije i siromašnije države.

Berkley je odbacio prošlotjedne izvore bliske Europskoj uniji koji su naveli kako targetiraju cijenu od 40 dolara po cjepivu za bogatije države. Izvori iz EU rekli su prošloga tjedna da će nastojati osigurati jeftinija cjepiva izvan COVAX sheme.

Berkley tvrdi kako su u prezentaciji dužnosnicima Europske unije iznijeli različite ideje o cijenama, a da je razina od 40 dolara bila maksimalna cijena u rangu za bogatije države, a ne cijena koja je već definirana.

Savez za cjepiva Gavi neprofitno je globalno javno-privatno partnerstvo sa sjedištem u Ženevi. Gavijev model osmišljen je kako bi se iskoristili financijski resursi i stručno znanje te okupile vlade i proizvođači cjepiva iz industrijaliziranih zemalja i zemalja u razvoju, ključne agencije UN-a, javne zdravstvene i istraživačke institucije, privatni sektor i civilno društvo.

Cilj im je povećati pristup novim i nedovoljno korištenim cjepivima u siromašnim zemljama i tako spasiti živote i zaštititi ljudsko zdravlje.

Više od 70 bogatih zemlja prijavilo se na globalnu inicijativu za vakcinu protiv koronavirusa koja će im osigurati da kupuju više cjepiva za skladištenje za svoje građane.

GAVI je nedavno izvijestio da je 75 zemalja saopštilo da će se pridružiti novom "COVAX pogonu" zajedno s još 90 zemalja s niskim prihodima koje se nadaju da će im cjepiva biti donirana.

Neke zemlje, uključujući Britaniju, Francusku, Njemačku i SAD već su naručile stotine milijuna doza prije nego što je dokazano da cjepiva djeluju.

Kritičari kažu da se ovim savezom cjepiva bogatim zemljama nudi šansa da kupe još više cjepiva i u suštini omogućava da ostave sa strane određene količine cjepiva bez posljedica.

Tagovi: cjepivo protiv koronavirusa, GAVI, COVAX, Seth Berkley, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
DIONICE
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
ZAGREB - Neven Vranković, član Uprave Atlantic Grupe, prodao je 8.000 dionica Atlantica putem transakcije izvršene 2. svibnja 2024. na uređenom tržištu Zagrebačke burze.
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE