GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fantastičan potencijal startupa iza kojeg stoje Gates i Bezos

Fantastičan potencijal startupa iza kojeg stoje Gates i Bezos
RUDARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 06.03.2024 / 08:21
Autor: SEEbiz
NEW YORK - KoBold Metals, rudarski startup koji podržavaju milijarderi uključujući Billa Gatesa i Jeffa Bezosa, optimističan je u pogledu potencijala otkrića nekih od najtraženijih energetskih prijelaznih metala.

Dolazi nedugo nakon što je tvrtka za istraživanje metala sa sjedištem u Silicijskoj dolini objavila rijetko otkriće golemog nalazišta bakra u Zambiji.

Josh Goldman, predsjednik KoBold Metalsa, rekao je za CNBC da su ulagači tvrtke bili oduševljeni otkrićem, osobito u vrijeme kada se rudarska industrija bori da održi korak s tranzicijom energije koja intenzivno koristi metale.

“Oduševljeni su zbog ove vijesti jer je to ono što smo namjeravali učiniti. Smisao tvrtke je otkriti, pronaći i razviti mineralne resurse koji su nam potrebni za energetsku tranziciju”, rekao je Goldman putem videokonferencije.

"Ovo je prva velika pobjeda za tvrtku i jedno je od najneobičnijih rudnih tijela na svijetu", dodao je.

KoBold Metals kaže da koristi umjetnu inteligenciju za izradu "karte blaga" koja pomaže u pronalaženju novih naslaga materijala kao što su bakar, litij, kobalt i nikal. Tvrtka trenutno ima više od 60 projekata u fazi istraživanja u nekoliko zemalja.

Poanta tvrtke je da bude serijski uspješna u istraživanju — i da poboljša cjelokupni uspjeh istraživanja i da smanji kapitalni intenzitet otkrića.

Investitori startupa uključuju američku tvrtku rizičnog kapitala Andreessen Horowitz, norveški energetski div Equinor, najveću svjetsku rudarsku grupu BHP i Breakthrough Energy, klimatski i tehnološki fond koji je osnovao Bill Gates 2015. godine.

Podržavatelji Breakthrough Energy-a su Ray Dalio iz Bridgewater Associatesa, Richard Branson iz Virgin Groupa, Jack Ma iz Alibabe i Jeff Bezos iz Amazona.

KoBold Metals sada se usredotočuje na unaprjeđenje svog projekta Mingomba u Zambiji, za koji očekuje da će započeti proizvodnju bakra u roku od 10 godina, i otkrivanje sljedećeg izvora kritičnih minerala, prema Goldmanu.

“Bakreni pojas Srednje Afrike je dio svijeta gdje možete pronaći stvari ovog izvanrednog kvaliteta. I zato smo tu. Geologija je izvanredna,” rekao je.

“Ne radi se samo o tome da ovakvih depozita nije bilo. Radi se o tome da ima još toga da se nađe. Ovdje je Mingomba — a gdje je onda sljedeći Mingomba nakon ovoga? Ovo je dio svijeta i stil depozita gdje možemo pronaći resurse ovog razmjera i kvalitete, a Zambija pruža operativno okruženje koje je zaista izvanredno,” dodao je.

Bakar je u velikoj potražnji zbog svoje upotrebe u infrastrukturi obnovljivih izvora energije, sustavima za pohranu energije i električnim vozilima. Zambija je drugi najveći proizvođač bakra u Africi nakon Demokratske Republike Kongo.

KoBold Metals je rekao da većina bakra koji se trenutno vadi ima sadržaj rude od oko 0,6%, dok njegovo nalazište Mingomba ima sadržaj bakra više od 5%.

"To znači da morate iskopati puno manje kamena kako biste dobili istu količinu bakra", rekao je Goldman.

Tagovi: KoBold Metals, gates, bezos, bhp, Breakthrough Energy, rudarenje, metali, resursi
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE