GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FDA odobrila lijek za Alzheimerovu bolest

FDA odobrila lijek za Alzheimerovu bolest
ODOBRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2023 / 08:30
Autor: SEEbiz / H

WASHINGTON - Američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) u petak je odobrila lijek za Alzheimerovu bolest lekanemab za pacijente u najranijim stadijima bolesti koji su razvili japanska farmaceutska tvrtka Eisai i američki Biogen.

Lijek, koji će se prodavati pod imenom Leqembi, pripada klasi tretmana koji imaju za cilj usporiti napredovanje neurodegenerativne bolesti uklanjanjem ljepljivih nakupina toksičnog proteina beta amiloida iz mozga.

Gotovo svi prethodni eksperimentalni lijekovi koji su koristili taj pristup nisu bili uspješni.

"Današnje vijesti su nevjerojatno važne", rekao je glavni znanstveni direktor Zaklade za otkrivanje lijekova za Alzheimerovu bolest dr. Howard Fillit. "Godine istraživanja nedvojbeno najsloženije bolesti s kojom se ljudi suočavaju isplate se i daju nam nadu da možemo ne samo liječiti Alzheimerovu bolest nego ju i spriječiti", dodao je.

Eisai je objavio da će lijek biti lansiran po godišnjoj cijeni od 26.500 dolara.

Japanska tvrtka je rekla da također planira podnijeti zahtjev za odobrenjem lijeka Leqembi u Japanu i Europskoj uniji do kraja poslovne godine 31. ožujka.

Eisai je procijenio da će broj pacijenata u SAD-u koji ispunjavaju uvjete za lijek doseći oko 100.000 u roku od tri godine, postupno se povećavajući tijekom srednjeg i duljeg razdoblja.

Tagovi: AlzheimerovA bolest, Eisal, Biogen, Leqembi
PROČITAJ I OVO
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
DIVIDENDA
Dioničarima Cinkarne smiješi se dividenda od 0,90 eura
CELJE - Dioničari Cinkarne Celje će na skupštini sazvanoj za 19. lipnja odlučiti da se dio bilančne dobiti za prošlu godinu, u iznosu nešto više od sedam milijuna kuna, rasporedi za dividendu.
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
POSLOVI
Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni 11 milijuna eura
ZAGREB - Novi poslovi Ericssona Nikole Tesle vrijedni su 11 milijuna eura. Riječ je o proširenju i modernizaciji komunikacijskih mreža, kao i digitalnoj transformaciji društva.
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
SKOK
Grupa Sava osiguranje s 48,3 posto većom kvartalnom dobiti
LJUBLJANA - Grupa Sava osiguranje u prvom je ovogodišnjem tromjesečju povećala obujam poslovanja za 18,4 posto, na 307,8 milijuna eura, čemu je ponajviše pridonio rast bruto premije i imovinskih i životnih osiguranja. S 29,8 milijuna eura čista dobit veća je za 48,3 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE