GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuska rezervirala 20 milijardi eura za dokapitalizaciju velikih domaćih tvrtki

Francuska rezervirala 20 milijardi eura za dokapitalizaciju velikih domaćih tvrtki
INJEKCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.04.2020 / 13:38
Autor: SEEbiz / H
PARIZ - Francuska vlada rezervirala je 20 milijardi eura za kapitalne injekcije u velike domaće kompanije koje se bore za opstanak u koronakrizi, rekao je u petak ministar financija Bruno Le Maire.

Le Maire je ponovo obećao pomoć francuskim korporativnim šampionima u prevladavanju krize, bilo preuzimanjem udjela, bilo još drastičnijim potezima, poput nacionalizacije, ako se ukaže potreba.

"Odlučili smo izdvojiti dodatna sredstva za kriznu pomoć, usmjeriti 20 milijardi eura u poseban fond za potporu kapitalu kompanija kojima je potreban, neovisno o tome jesu li državne ili privatne", izjavio je Le Maire za Europe 1 radio.

Novac je rezerviran u sklopu paketa kriznih mjera čiju je vrijednost Le Maire u četvrtak više nego udvostručio, na 100 milijardi eura. Očekuje se da će se paket naći pred parlamentarcima iduće srijede.

Prva na listi kompanija koje će možda trebati državni novac zrakoplovni je prijevoznik Air France KLM. Jučer su iz nizozemsko-francuskog prijevoznika poručili da očekuju pomoć vlada matičnih zemalja u namirivanju potreba za gotovinom u uvjetima gotovo potpunog prekida zračnog prijevoza.

“Što se tiče Air Francea, spremni smo, kada za to dođe vrijeme a to će bez sumnje biti uskoro, pružiti Air Franceu podršku i stvoriti uvjete za brzi oporavak tog francuskog nacionalnog prvaka", poručio je Le Maire.

Izvori su izjavili za Reuters da Air France-KLM pregovara s bankama o zajmu u iznosu čak šest milijardi eura za koji bi jamstva dobio od francuske i nizozemske vlade. Zamjenik francuskog ministra prometa kazao je da iznos "nije nerealan".

Ostale kompanije čije je poslovanje zaustavljeno prvo su kontaktirale banke kako bi zatražile kredite.

Tako je predsjednik Renaulta Jean-Dominique Senard danas izjavio da bi mogli od banaka zatražiti kredit u iznosu od četiri do pet milijardi eura. Francuska u tom automobilskom divu ima udjel od 15 posto, podsjeća Reuters.

Tagovi: Francuska, francuska ekonomija, Bruno Le Maire, Air France-KLM
PROČITAJ I OVO
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
PRVI KVARTAL
Institut IGH: Uzletjela EBITDA, neto gubitak 3,4 milijuna kuna
ZAGREB - Institut IGH u prvom je kvartalu ostavrio poslovne prihode od 50,9 milijuna kuna.
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
BRODARI
Jadroplov: Otpis duga prema bankama povećao prihode
SPLIT - Jadroplov je u prvom kvartalu ostvario ukupni prihod u iznosu od 219.712.737 kuna, što je za 170.35.563 kuna više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
PROMJENE
Enver Moralić novi predsjednik uprave Kutjeva
KUTJEVO - Kutjevo je objavilo da je predsjednik Uprave Zlatko Romić podnio ostavku iz osobnih razloga, a za novog predsjednika Uprave imenovan je Enver Moralić, dosadašnji predsjednik Nadzornog odbora.
Metalac nije smanjio dividendu
DIVIDENDA
Metalac nije smanjio dividendu
GORNJI MILANOVAC - Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 26. jun, a na dnevnom redu je usvajanje finansijskih izveštaja za 2019. godinu kao i donošenje odluke o raspodeli dobiti.
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
ŽELJEZNICA
RegioJet planira izravno povezati Prag s Rijekom
PRAG - Češka prijevoznička tvrtka RegioJet planira izravno povezati glavni grad Češke, Prag, s hrvatskim lučkim gradom Rijekom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE