GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Franšiza Mlinar s impresivnim rastom u BiH

Franšiza Mlinar s impresivnim rastom u BiH
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.08.2023 / 15:37
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Hrvatska franžiza pekara Mlinar ubzrano se širi u Bosni i Hercegovini, a rast u posljednje tri godine je impresivan.

Kompanija koja stoji iza franšize MD Family d.o.o. Sarajevo imala je lani vrijednosst poslovanja od 7,62 miliona KM, a što je za 50,6 posto više nego u istom periodu prošle godine, dok je ostvarena dobit bila 551,8 hiljada KM.

Visok prošlogodišnji rast, koji dijelom treba pripisati i rastu cijena, nastavak je takođe vrlo visokog rasta iz 2021. godine kada su poslovni prihodi bili 5,06 miliona KM, 34,9 posto veći nego 2020. godine, kada su iznosili 3,63 miliona KM. U 2021. godini zabilježena je dobit od 160,4 hiljada KM, nakon gubitka od 138,7 hiljada KM godinu ranije.

Broj zaposlenih je u stalnom usponu i sa 36 u 2020. godini narastao je na 53 na kraju 2022. godine.

Imovina kompanija narasla je na 4,3 miliona KM, ali istovremeno razvoj su pratile i povećane obaveze, koje su na kraju prošle godine ukupno iznosile 3,75 mil KM.

Prva pekara Mlinar u Sarajevu otvorena je 2017. godiine, a danas društvo MD Family ima 23 podružnice u Bosni i Hercegovini. Većina prodajnih objekata je locirana u Sarajevu i okolnim općinama, ali otvoreni su i objekti u Banjaluci, Mostaru, Živinicama, Zenici, Cazinu i drugim gradovima.

Ovih dana MD Family otvorio je u Sarajevu prvi Mlinar Caffe, najavljujući tako širenje svog novog koncepta objekata.

- MD Family svakim danom sve više raste tako da, kako smo je nekada zvali mala, sada je postala velika porodica, kažu Hatidža Demić i Adnan Mujan, vlasnici kompanije MD Family.

Mlinareva priča datira još iz 1903., kada je u Križevcima utemeljna tvrtka “Prvi križevački paromlin i paropila Hinko Švarc i sinovi”, koja je sagradila mlin za pšenicu, a kroz godine konstantno je rasla.

U Zagrebu je 1969. otvorena u to vrijeme najveća industrijska pekara u državi, koja je ostala do danas, a od 1993. ime je promijenjeno u dioničko društvo Mlinar, koje svoje objekte ima širom Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Njemačke, Slovačke, Australije, Švicarske i BiH.

Britanski investicioni fond MidEuropa je u junu 2019. stekao većinski udio u Mlinaru, navodno za oko 100 miliona eura, dok je osnivač Mate Škojo zadržao manjinski udio.

Tagovi: Mlinar, MD Family d.o.o.
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE