GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gašenje nuklearnih elektrana zabrinjava njemačku industriju

Gašenje nuklearnih elektrana zabrinjava njemačku industriju
BRIGE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.04.2023 / 19:16
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačka industrijska i trgovinska komora (DIHK) upozorava da ta zemlja još nije otklonila rizik od energetskog deficita te da bi prekid rada posljednje tri nuklearne elektrane u subotu mogao uzrokovati probleme u opskrbi i povećanje cijene električne energije.

"Plin je jeftiniji, ali većina njemačkih kompanija još uvijek plaća visoke račune za energiju", rekao je u utorak predsjednik DIHK-a Peter Adrian za Rheinische Post.

Prema njegovim riječima, Njemačka još nije u potpunosti riješila pitanje opskrbe, pa "moramo nastaviti širiti opskrbu energijom i izbjegavati bilo kakva ograničenja".

Adrian je upozorio da samo razvojem svih dostupnih izvora energije "možemo izbjeći ili barem smanjiti moguće probleme s opskrbom i nagli rast cijena energije u narednim mjesecima".

Prekidi ili ograničenja u opskrbi energijom su rizik koji Njemačka još nije iskusila. Ako dođe u takav problem, šteta će biti nepopravljiva, dodao je.

Zbog svega toga velik dio njemačkog gospodarstva računa na to da će nuklearne elektrane koje još rade raditi do kraja krize, rekao je Adrian.

Tri preostale nuklearne elektrane u Njemačkoj trebale bi biti definitivno isključene iz mreže i zatvorene 15. travnja.

Bilo je planirano za kraj prošle godine, ali je vlada, strahujući od manjka energije zbog ruske invazije na Ukrajinu, odgodila gašenje do kraja zime.

Većina Nijemaca glasala je za novu odgodu gašenja nuklearnih elektrana, no ministar gospodarstva Robert Habeck nedavno je rekao da je izlazak iz nuklearne energije nepovratan.

Ukazao je na punjenje skladišta plina i nakon zime, nove terminale za prihvat ukapljenog plina i razvoj obnovljivih izvora energije, te kazao da je opskrba energijom u Njemačkoj sigurna i bez nuklearnih elektrana.

Tagovi: njemačka industrija, nuklearne elektrana, Robert Habeck
PROČITAJ I OVO
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
KARIJERE
CEO Amazona: Uspjeh ponajprije ovisi o ovoj vještini
NEW YORK - Trik za napredovanje na poslu nije u tome da najbrže učiš ili si najpametniji u prostoriji – već u pozitivnom stavu, kaže izvršni direktor Amazona Andy Jassy.
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
SLABAŠNO
Luka Rijeka u 2023. imala 6 posto manji promet, izostala je dividenda s Brajdice
RIJEKA - Luka Rijeka d.d. prošlu je godinu završila s neto dobiti u iznosu od 1.003.883 eura, objavljeno je na stranicama Zagrebačke burze nakon održane sjednice Nadzornog odbora društva.
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
SKOK
Aerodrom Tivat: Promet u travnju skočio 52 posto
TIVAT – Aerodrom Tivat u travnju je ostvarila promet od 59,72 tisuće putnika, što je 52 posto više nego u istom razdoblju prošle godine kada je imala 39,22 tisuće putnika.
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
OPCIJE
BHP razmatra novu ponudu za Anglo American
LONDON - Kako vrijeme istječe u pokušaju preuzimanja Anglo Americana vrijednom 43 milijarde dolara, BHP grupa se suočava s kritičnim pitanjem: što bi bilo potrebno da se manja tvrtka privuče za pregovarački stol u sljedećih nekoliko dana?
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
RAST
Dobit Metalca iz Gornjeg Milanovca u 2023. porasla oko 10 odsto
BEOGRAD - Neto dobit holdinga Metalac iz Gornjeg Milanovca porasla je 2023. godine 10,1 odsto, na 678,4 miliona dinara, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE