GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gradonačelnici: Javni prijevoz može stvoriti milijune radnih mjesta

Gradonačelnici: Javni prijevoz može stvoriti milijune radnih mjesta
INICIJATIVE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2021 / 08:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ulaganja u javni gradski prijevoz mogla bi stvoriti 4,6 milijuna radnih mjesta do 2030. godine, smanjiti emisiju štetnih plinova i pomoći svijetu da se oporavi od koronakrize, poručuju gradonačelnici 40 gradova iz cijelog svijeta.

Gradovi su ključni za borbu protiv klimatskih promjena jer generiraju tri četvrtine emisija ugljika, pokazale su studije.

"Zeleni i pravedni oporavak" potaknut ulaganjima u autobuse i vlakove, a posebno u električna vozila, smanjio bi upotrebu automobila i onečišćenje zraka i zaštitio bi ranjive stanovnike, poručuju čelnici gradova-zagovornika zaštite klime, okupljeni u mreži C40.

Mrežu čini 40 gradova iz cijelog svijeta, uključujući Barcelonu, Berlin, Atenu, Rim, London, Veneciju, Pariz, Kopenhagen, Lisabon, Madrid, Moskvu, Oslo, Varšavu, Buenos Aires, Quito, Santiago, Rio de Janeiro, Austin, Chicago, Montreal, Toronto, Washington, New York, Amman, Dubai, Mumbai, Kuala Lumpur, Peking, Hanoi, Bangkok, Hong Kong, Nairobi, Adis Abebu, Johannesburg, Dar es Salam i Dakar.

"Put prema oporavku popločan je ulaganjima u našu infrastrukturu. Javni prijevoz nije tek sustav transporta ljudi, on otvara i prilike, nudi jednakost i bolju kvalitetu života", poručio je predsjednik grupe Cities Climate Leadership i gradonačelnik Los Angelesa Eric Garcetti.

Pandemija koronavirusa teško je pogodila sustav javnog prijevoza u nekoliko velikih gradova jer je promet u pandemiji stao. New York očekuje deficit u blagajni u ovoj godini od šest milijardi dolara, a Pariz je u 2020. izgubio gotovo četiri milijarde dolara prihoda, stoji u izvješću C40.

Gradovi, koji su dom 60 posto svjetske populacije, podnijeli su najveći teret krize, čije su ekonomske posljedice gurnule na rub siromaštva gotovo 100 milijuna ljudi, uglavnom žena i etničkih manjina, stoji u izvješću.

Dolar uložen u javni prijevoz mogao bi generirati pet dolara ekonomskog povrata, a uložena milijarda dolara mogla bi stvoriti 50.000 radnih mjesta, izvješćuje C40.

Zeleni oporavak podržao bi također radnike s niskim primanjima koji se oslanjaju na javni prijevoz da bi došli na radno mjesto. To posebno vrijedi za žene i mlade koji su, kako upozoravaju Ujedinjeni narodi, najteže pogođeni gubitkom posla u pandemiji.

"Bez snažnih sustava javnog prijevoza, radnici - posebno žene, migranti, mladi, prekarni i neformalni radnici - suočavaju se s većim preprekama u pristupu zapošljavanju", naglašava čelnica sindikata međuanrodnih javnih usluga Rosa Pavanelli.

"Mi smo posljednja generacija koja može na vrijeme nešto poduzeti u borbi protiv klimatskih promjena", naglasio je u priopćenju gradonačelnik Lisabona Fernando Medina.

Gradovi troše više od dvije trećine svjetske energije i odgovorni su za više od 70 posto svjetske emisije ugljičnog dioksida i zato moramo predvoditi tu borbu, dodao je Medina.

Tagovi: javni prijevoz, Cities Climate Leadership, Los Angeles, Eric Garcetti, gradski prijevoz, Barcelona, Berlin, London
PROČITAJ I OVO
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ULAGANJA
Valamar Grupa pokreće novi ciklus ulaganja i transformacije poslovanja
ZAGREB - Valamar grupa najavila je u petak novi ciklus ulaganja s ciljem daljnje transformacije i razvoja poslovanja i fokusom na podizanje kvalitete turističkog portfelja, održivost i zeleni turizam te ulaganja u premium segment, digitalizaciju i internacionalizaciju poslovanja.
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
GASTRO
Kraš choco&café otvara se u centru Zagreba
ZAGREB – Za sve ljubitelje slatkih delicija Kraš ima sjajnu vijest – Zagreb postaje bogatiji za novu adresu sa slasticama na glavnom zagrebačkom trgu pod nazivom Kraš choco&café. Na Trgu bana Josipa Jelačića otvara se novo omiljeno mjesto uređeno kao concept store, s vrhunskim slatkim proizvodima, mirisnom kavom te posebnom Kraševom ponudom.
Konzum, Dukat i Sana ponovo najveći donatori hrane
NA VRHU
Konzum, Dukat i Sana ponovo najveći donatori hrane
ZAGREB - Konzum, Dukat i Sana Delikatese i ove su godine primili nagradu "NajDonator" za najviše donirane hrane, koju dodjeljuju eurozastupnica Biljana Borzan i platforma "Mreža hrane".
Arena Hospitality kupio hotel u Austriji vrijedan 112 milijuna kuna
HOTELIJERI
Arena Hospitality kupio hotel u Austriji vrijedan 112 milijuna kuna
ZAGREB - Arena Hospitality Group nastavlja najavljeno proširenje vlastitog portfelja i širenje diljem regije srednje i istočne Europe.
Zastoj postrojenja amonijaka i uree u Petrokemiji
PROBLEMI
Zastoj postrojenja amonijaka i uree u Petrokemiji
ZAGREB - Iz kutinske Petrokemije u petak su izvijestili da su postrojenja za proizvodnju amonijaka i uree obustavljena zbog tehničkog kvara.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE