GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

H&M-u raste profitabilnost unatoč lošijoj prodaji u rujnu

H&M-u raste profitabilnost unatoč lošijoj prodaji u rujnu
PROFITABILNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.09.2023 / 13:10
Autor: SEEbiz / Momentum
ANALIZA - Švedski H&M objavio je tromjesečne poslovne rezultate koji su pokazali rast profitne marže u tom razdoblju, što je povećalo izglede za pozitivan preokret u poslovanju tvrtke unatoč činjenici da je u rujnu pretrpjela pad prodaje zbog neuobičajeno toplog vremena.

Iz tvrtke su objavili da se program ušteda nastavlja "punom parom" te da cilj ostaje doseći operativnu maržu od 10 posto u idućoj godini.

U trećem fiskalnom tromjesečju operativna marža dosegla je osam posto, što je porast u odnosu na dva posto prošle godine, jer je tvrtka dala prednost profitabilnosti i upravljanju zalihama ispred prodaje.

Operativna dobit u trećem tromjesečju iznosila je 4,74 milijarde švedskih kruna (431 milijun dolara) s prošlogodišnjih 902 milijuna kruna, što je malo iznad konsenzusa od 4,72 milijarde kruna.

Istina, loš prošlogodišnji rezultat sadržavao je jednokratni trošak od 2,1 milijarde kruna nakon odlaska s ruskog tržišta.

Kompanija je potvrdila očekivanja o negativnom trendu u rujnu, tijekom kojeg je zabilježen pad prodaje od 10 posto, dok se oko četiri postotna boda odnosi na negativan učinak napuštanja ruskog tržišta.

Najveći konkurent tvrtke, španjolski Inditex, objavio je ranije da je u razdoblju od 1. kolovoza do 11. rujna ostvario rast prodaje od 14 posto.

Uprava tvrtke najavila je da, kako pritisak na troškovnu stranu slabi, ima prostora za sniženje cijena, ali nije navela vremenski okvir za to.

Kada je riječ o kineskom tržištu, tvrtka se vratila na e-platformu JD.com, gdje nije bila od 2021. godine, nakon što se prošle godine vratila na Alibabino online tržište Tmall.

Uprava je najavila i početak programa otkupa dionica s namjerom otkupa dionica u vrijednosti do tri milijarde kruna do 31. ožujka sljedeće godine.

Tagovi: h&m, PROFITABILNOST, ODJEĆA, PRODAJA, MALOPRODAJA
PROČITAJ I OVO
Dionice Ubera skočile nakon uvršetenja u indeks S&P500
SKOK
Dionice Ubera skočile nakon uvršetenja u indeks S&P500
NEW YORK - Dionice Ubera porasle su za više od 5% u ponedjeljak nakon što je S&P Dow Jones indeks u petak objavio da je tvrtka za prijevoz odabrana da se pridruži S&P 500.
Više od milijun kontejnerskih jedinica pretovreno u Luci Kopar
KONTEJNERI
Više od milijun kontejnerskih jedinica pretovreno u Luci Kopar
KOPER - Luka Kopar je i ove godine premašila milijun kontejnerskih jedinica (TEU) pretovarenih na kontejnerskom terminalu. Novi mjesečni rekord u studenom su ostvarili i na terminalu za automobile i ro-ro, gdje su pretovarili 88.837 vozila ili najviše dosad, objavili su danas iz te tvrtke.
Low cost kompanije otkazuju letove zbog sukoba u Gazi
PROBLEMI
Low cost kompanije otkazuju letove zbog sukoba u Gazi
ZAGREB - Irska niskobudžetna zrakoplovna kompanija Ryanair objavila je da je u studenome otkazala više od 960 letova zbog rata Izraela i Hamasa.
Velika akcija pošumljavanja za završetak 10. Ininog Zelenog pojasa
POŠUMLJAVANJE
Velika akcija pošumljavanja za završetak 10. Ininog Zelenog pojasa
ZAGREB – Sadnjom 3 000 sadnica hrasta lužnjaka, u kojoj su sudjelovali i članovi INA Kluba volontera, obilježen je završetak ovogodišnjeg Ininog programa Zeleni pojas.
Milijardu eura za 20 projekata Hrvatskih cesta
PROJEKTI
Milijardu eura za 20 projekata Hrvatskih cesta
ZAGREB - Hrvatske ceste u 2024. počet će graditi prometnice u vrijednosti većoj od milijardu eura, potvrdio je Jutarnjem listu Josip Škorić, predsjednik Uprave te tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE