GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima

HAKOM: Na poštanskom tržištu rast u gotovo svim segmentima
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.09.2021 / 15:55
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Tržište poštanskih usluga u drugom tromjesečju ove godine označili su pozitivni trendovi s porastom ukupnih prihoda za 8,1 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je rezultat rasta gotovo svih segmenata na tom tržištu, izvijestili su u petak iz regulatorne agencije HAKOM.

Ne navodeći koliko su točno iznosili ukupni prihodi na tržištu poštanskih usluga, a taj se podatak ne nalazi ni u priloženim tablicama, iz HAKOM-a ističu samo postotak tog rasta, za 8,1 posto u odnosu na drugo tromjesečje 2020. godine.

Od ukupnih prihoda najveći je dio, oko 53 posto, ostvaren obavljanjem ostalih poštanskih usluga. Oko 41 posto ukupnih prihoda ostvareno je od univerzalne usluge, a preostali dio od obavljanja zamjenskih poštanskih usluga, navode iz HAKOM-a.

Ukupan broj poštanskih usluga u drugom tromjesečju ove godine veći je za 3,3 posto nego u istom razdoblju prošle godine, odnosno, kako pokazuju tablice HAKOM-a, tih je usluga u drugom tromjesečju ove godine bilo gotovo 66 milijuna. To je i za oko četiri milijuna manje nego u prvom ovogodišnjem tromjesečju, ali i za oko dva milijuna više nego u drugom kvartalu 2020.

Na veći broj ostvarenih usluga utjecalo je, kako kažu iz HAKOM-a, i povećanje pismovnih pošiljaka za 4,1 posto i paketa za 2,6 posto u odnosu na prošlu godinu, pri čemu su uobičajeno pismovne pošiljke zadržale najveći tržišni udjel među tim uslugama, od 80,5 posto. Udjel paketa je u ukupnim uslugama nešto malo viši od 11 posto, a ostalo su tiskanice.

Kako je međunarodni promet još uvijek pod utjecajem globalne pandemije, i u drugom je tromjesečju ove godine na ukupnom tržištu imao znatno manji udjel nego unutarnji promet, od 7,8 posto, ali je i u tom prometu došlo do povećanje broja usluga za 10,6 posto u odnosu na isto tromjesečje 2020.

Na kraju drugog tromjesečja poštanske usluge u Hrvatskoj pružala su 23 davatelja, od kojih je HP-Hrvatska pošta d.d. i dalje najveći s udjelom od 89,1 posto u ostvarenim uslugama, što je i porast od pet posto u odnosu na prvo tromjesečje ove godine, i to zbog preuzimanja distribucije tiskanica (dnevnog tiska) od 1. travnja 2021. od davatelja Tisak plus d.o.o., navode iz HAKOM-a.

Tagovi: HAKOM, poštanske usluge
PROČITAJ I OVO
J&J očekuje 2,5 milijardi dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2021.
CJEPIVO
J&J očekuje 2,5 milijardi dolara prihoda od prodaje cjepiva u 2021.
NEW BRUNSWICK - Američki farmaceutski div Johnson & Johnson podigao je u utorak prognozu godišnje dobiti, a potvrdio je da ove godine očekuje 2,5 milijardi dolara prihoda od prodaje cjepiva protiv covida 19.
CIOS demantirao Tomaševićeve navode o zbrinjavanju otpada
DEMANTI
CIOS demantirao Tomaševićeve navode o zbrinjavanju otpada
ZAGREB - Grupacija CIOS oglasila se u utorak poslijepodne priopćenjem u kojem demantiraju niz navoda koje je gradonačelnik Tomašević izrekao na konferenciji za novinare.
Ruski trgovački lanac Mere širi poslovanje na BiH
TRGOVINA
Ruski trgovački lanac Mere širi poslovanje na BiH
SARAJEVO - Ruski trgovački lanac koji na europskom tržištu djeluje pod nazivom "Mere" proširit će svoje poslovanje i na Bosnu i Hercegovinu, potvrdili su u utorak iz uprave ove tvrtke za BiH.
Tranzit kineske robe opteretio željezničku mrežu u Rusiji
ŽELJEZNICA
Tranzit kineske robe opteretio željezničku mrežu u Rusiji
MOSKVA - Ogroman rast troškova pomorskog prijevoza potaknuo je kineske kompanije da izvoz robe u Europu preusmjere željeznicom kroz Rusiju, što je izazvao zastoje i opteretilo njezinu željezničku mrežu.
Ericsson blago povećao dobit, nadoknadio izgubljeni tržišni udio u Kini
BLAGI RAST
Ericsson blago povećao dobit, nadoknadio izgubljeni tržišni udio u Kini
STOCKHOLM - Švedski proizvođač opreme za mobilne mreže Ericsson izvijestio je u utorak o blagom rastu dobiti u trećem tromjesečju budući da je izgubljeni tržišni udio u Kini uspio nadoknaditi na drugim tržištima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE