GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hisense u Velenju otvorio inovacijski centar

Hisense u Velenju otvorio inovacijski centar
INOVACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2023 / 18:18
Autor: SEEbiz
VELENJE - Inovacijski centar u Hisense Europe smatra se ključnim za daljnju konkurentnost

Hisense Europe danas je u Velenju otvorio inovacijski centar vrijedan 2,1 milijun eura koji pod jednim krovom okuplja kadrove iz različitih disciplina s ciljem razvoja i daljnje konkurentnosti. Otvorenju je nazočila i predsjednica Republike Nataša Pirc Musar koja je istaknula važnost poslova visoke dodane vrijednosti i razvoja zelenih tehnologija.

Ključ uspjeha na tržištu je dobar proizvod, istaknuo je u izjavi za medije na današnjem otvorenju inovacijskog centra Boštjan Pečnik, član uprave Hisense Europe zadužen za istraživanje i razvoj. Ključno mjerilo za dobivanje kvalitetnog proizvoda svakako su inovativnost i kadrovi koji rade u multifunkcionalnim timovima, koji znaju agilno razvijati proizvode i koji znaju surađivati međusobno is institucijama znanja i dobavljačima, dodao je.

Naglasio je da su se na ulaganje u inovacijski centar odlučili kako bi uspostavili arhitektonske uvjete u kojima će suradnici na projektu moći kvalitetno surađivati i gdje će se na jednostavan način moći uvoditi agilne metode razvoja proizvoda. Inovacijski centar je ključna stvar na temelju koje ćemo moći graditi svoju konkurentsku sposobnost u budućnosti, rekao je Pečnik.

Na pitanje zašto su inovacijski centar postavili u Velenju, odgovorio je da su kineski vlasnici Gorenja u vrlo kratkom vremenu shvatili da u Sloveniji ima puno znanja i puno dobrih inženjera, pa su vrlo brzo odlučili da će biti jedno od ključnih dugoročnih ulaganja, odnosno ulaganje u istraživanje i razvoj u Sloveniji.

„Glavni dio razvojnog centra je u Velenju, a danas imamo preko 50 razvojnih inženjera i u Ljubljani. Razlog je i to što je logistika od Ljubljane do Velenja još uvijek prilično zahtjevna. A spoj na autocestu, koji očekujemo, sigurno će donekle riješiti ovaj dio problema“, ocijenio je Pečnik. Računa da će Velenje i idućih godina zapošljavati stručnjake različitih profila, u čemu su uspjeli iu protekle tri godine. Prema njegovim riječima, danas već imaju 610 zaposlenih na području razvoja, od čega ih je najviše, 470, u Sloveniji.

Na otvorenju inovacijskog centra s inženjerima se susrela i razgovarala i sama predsjednica Pirc Musar, koja je nakon razgovora u izjavi za medije izrazila radost jer i oni razmišljaju o zelenim tehnologijama.

“To je ono čemu se želim posvetiti u ovom predsjedničkom mandatu. A mladi su me također uvjeravali ovdje u Velenju da su sve tehnologije koje razvijaju zelene. I stvarno sam neizmjerno, neizmjerno sretna zbog toga”, rekla je predsjednica.

No, prema njezinim riječima, možda se malo prečesto spominje da Kina, naravno, puno ulaže u Europu, dok Slovenija nije dovoljno hrabra da ulaže u Kinu. No, razvojni potencijal je i s druge strane, uvjeren je predsjednik, koji se nada da bi ulaganje u Velenju moglo potaknuti i neke manje slovenske tvrtke na ulaganja u Kinu, gdje su već prisutne neke veće slovenske tvrtke.

Pečnik, koji je u ime uprave istaknuo kako inovacijski centar nije samo važna akvizicija za njih, već i za širu zajednicu, a Hisense Europe zahvalio je i predstavnicima slovenske države. Kako je rekao, prepoznali su njihov potencijal za ulaganje u nove proizvode te su krajem prošle godine temeljem Zakona o poticanju ulaganja odobrili projekt razvoja novih generacija proizvoda.

Projekt, vrijedan ukupno 39 milijuna eura, čiji je dio i danas službeno otvoreni inovacijski centar, trajat će do kraja 2024. U sklopu projekta razvijat će se mnoge nove generacije proizvoda, modernizirati proizvodnja a laboratorijski kapaciteti će se proširiti. Oni imaju pravo na devet milijuna eura sufinanciranja projekta, rekao je Pečnik.

Tagovi: Hisense Europe, Hisense, Boštjan Pečnik, Gorenje, Asko, Valjevo
PROČITAJ I OVO
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
SMJENA
Edi Kučan bit će smijenjen s čelne pozicije u 3. maju
RIJEKA - Nadzorni odbor brodogradilišta 3. maj u pozivu na Glavnu skupštinu 3. maja protivi se usvajanju izvještaja Uprave o poslovanju društva u 2023. godini.
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ODLUKE
Pevex: Nema dividende, slijedi investicijska ekspanzija
ZAGREB - Glavna skupština dioničara Pevexa prihvatila je prijedlog Uprave i Nadzornog odbora (NO) da se dobit ostvarena u 2023. rasporedi u zadržanu dobit, koja će se usmjeriti na daljnju investicijsku ekspanziju.
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SUMNJIVO
Dodikov prijatelj će kontrolirati tržište oglašavanja u BiH
SARAJEVO - Novoosnovana kompanija "SEE Media Research", ulazi na tržište mjerenja TV gledanosti u Bosni i Hercegovini, ali su njihovom dolasku prethodile promjene zakona u Institutu za mjeriteljstvo BiH, što je izazvalo sumnju u nezakonite aktivnosti i "namještanje" posla.
China Southern Airlines kreće s letovima za Beograd
LETOVI
China Southern Airlines kreće s letovima za Beograd
BEOGRAD - China Southern Airlines, jedan od najvećih svjetskih prijevoznika, planira započeti letove između svog središta u Guangzhouu i Beograda do kraja godine, prema Zračnoj luci Guangzhou.
Span odobrio dividendu
DIVIDENDA
Span odobrio dividendu
ZAGREB - Span je objavio odluke svoje Glavne skupštine održane 17. lipnja 2023.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE