GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Impol: Digitalizacijom do transformacije poslovnih procesa

Impol: Digitalizacijom do transformacije poslovnih procesa
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 14:30
Autor: SEEbiz / STA
BISTRICA - Prerađivač aluminija Impol iz Bistrice u prosincu je s Ministarstvom gospodarstva potpisao ugovor o sufinanciranju projekta digitalne transformacije poslovnih procesa pod nazivom Indigo.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao voditelj projekta Denis Špelič, dvogodišnji projekt vrijedan je četiri milijuna eura, od čega će polovicu dati država.

Navedenim sredstvima, korištenjem naprednih tehnologija i digitalizacijom pojedinih poslovnih procesa partnera konzorcija, osigurat će se cjelovita digitalizacija proizvodnih procesa ljevaoničke djelatnosti unutar grupe.

„Važan dio projekta je razvoj modula zelenog aluminija, koji će podržati povećanu upotrebu sekundarnih ili recikliranih materijala, napredna regulacija procesa lijevanja te time optimizacija potrošnje energije i smanjenje ugljičnog otiska ljevaonice“, objasnio je Špelič.

U projektu, koji je inače dio mjera u sklopu plana oporavka i otpornosti, uz tvrtke iz grupe Impol sudjeluju još neki partneri u konzorciju, a to su tvrtke Norik sistemi, Nomnio, Logix, Ates i MediaInteractive. U sklopu projekta digitalizirat će svoje procese podrške, posebice područje upravljanja projektima.

Nakon uspostave projekta digitalizacije, poslovne funkcije pripreme i planiranja proizvodnje, interne logistike, tehnološke pripreme i proizvodnje bit će u potpunosti digitalno podržane u bistričkoj tvornici, što će, između ostalog, omogućiti donošenje odluka u stvarnom vremenu.

Istovremeno će se smanjiti potrošnja energije u internoj logistici, optimizirati interna logistika i potrošnja ulaznih sirovina, a također će se smanjiti potrošnja primarnog i povećati uporaba recikliranog aluminija, čime će se osigurati i manji ugljični otisak .

Kako je rekao Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impola 2000 i član Upravnog odbora Impola, u strategiji do 2026. veliki naglasak stavljen je na rast dodane vrijednosti po zaposleniku, održivi razvoj te digitalizaciju i automatizaciju procesa. “Projekt Indigo svakako je savršeno smješten u ovu našu strategiju”, uvjeren je Kolmanič.

Prema njegovim riječima, područje ljevaonice, u koje posljednjih godina mnogo ulažu, daje im brojne mogućnosti korištenja recikliranih materijala, fleksibilnost i brz odgovor na potrebe tržišta, zbog čega žele povećati udio sekundarne uporabe aluminija s poboljšanim i kontroliranim procesima.

Istodobno, Kolmanič je rekao da su prošle godine registrirali novi brend Infinial, preko kojeg će plasirati svoje proizvode, čiji će ugljični otisak biti manji od četiri kilograma po kilogramu proizvoda. To namjeravaju postići upravo recikliranjem otpadnog aluminija te korištenjem zelenog primarnog aluminija i zelene električne energije iz obnovljivih izvora.

Iako se posljednjih godina količine primarnog aluminija proizvedenog u Europi znatno smanjuju, a konkurencija u ostalim dijelovima svijeta raste, Impol za sada nema problema s opskrbom sirovinama jer su im glavni izvori iz Afrike i Bliski istok. Dio količina nabavili su i iz Rusije, no to je dogovoreno prije rata u Ukrajini i zasad ne vide probleme u opskrbi.

No, istina je da što su mogućnosti nabave sužene, cijene će biti veće, zbog čega svo svoje znanje i resurse usmjeravamo u smjeru recikliranja već postojećeg aluminija, dodao je Kolmanič, koji još nema točne brojke u vezi s prošlogodišnjim poslovanjem grupe, no proizveli su oko 245.000 tona proizvoda, što je manje nego godinu prije, ali su s prihodima od oko 1,1 milijarde eura prvi put premašili granicu od milijardu eura.

Tagovi: Impol, digitalizacija, Nomnio, Logix, Ates, MediaInteractive, Boris Šipšič,
PROČITAJ I OVO
Najveća njemačka luka zbog štrajka zatvorena za velike brodove
ŠTRAJK
Najveća njemačka luka zbog štrajka zatvorena za velike brodove
HAMBURG - Najveća teretna luka u Njemačkoj, u Hamburgu, zatvorena je za plovidbu većih brodova zbog štrajka, a brodovima nije dopušten niti ulazak niti izlazak, priopćila je u srijedu lučka uprava HPA.
Scotch & Soda ide u stečaj
AGONIJA
Scotch & Soda ide u stečaj
AMSTERDAM - Privatni trgovački lanac Scotch & Soda sa sjedištem u Amsterdamu podnio je zahtjev za stečaj u Nizozemskoj, izvijestile su novine Het Financieele Dagblad pozivajući se na priopćenje tvrtke, prenosi Reuters.
Integrirani pristup fenomenu reputacije: Predstavljena knjiga doc. dr. sc. Dine Tomšić
KNJIGE
Integrirani pristup fenomenu reputacije: Predstavljena knjiga doc. dr. sc. Dine Tomšić
ZAGREB - iKnjiga odgovara na ključna pitanja zašto su neka poduzeća pozitivnije percipirana od drugih bez obzira na to provode li jednake ili različite aktvnosti u odnosu na konkurenciju te kako upravljati korporativnom reputacijom u doba digitalne hiperkomunikacije. Knjiga je ujedno sveučilišni udžbenik, jedini u Republici Hrvatskoj koji obrađuje ovu temu.
Klas svoj Penzioner hljeb vratio na cijenu od 1 KM
POTEZI
Klas svoj Penzioner hljeb vratio na cijenu od 1 KM
SARAJEVO - Kompanija Klas, kao jedna od najvećih domaćih proizvođača hljeba i pekarskih proizvoda, odlučila je vratiti staru cijenu svog „Penzioner“ hljeba.
Goran Končar novi je partner u Deloitteu Hrvatska
KARIJERE
Goran Končar novi je partner u Deloitteu Hrvatska
ZAGREB – Goran Končar, dosadašnji direktor u Odjelu revizije i savjetovanja, od 1. lipnja 2023. postaje partner u Deloitteu, a bit će zadužen za daljnji razvoj usluga revizije i savjetovanja u Hrvatskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE