GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Impol: Digitalizacijom do transformacije poslovnih procesa

Impol: Digitalizacijom do transformacije poslovnih procesa
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.01.2023 / 14:30
Autor: SEEbiz / STA
BISTRICA - Prerađivač aluminija Impol iz Bistrice u prosincu je s Ministarstvom gospodarstva potpisao ugovor o sufinanciranju projekta digitalne transformacije poslovnih procesa pod nazivom Indigo.

Kako je na današnjoj konferenciji za novinare rekao voditelj projekta Denis Špelič, dvogodišnji projekt vrijedan je četiri milijuna eura, od čega će polovicu dati država.

Navedenim sredstvima, korištenjem naprednih tehnologija i digitalizacijom pojedinih poslovnih procesa partnera konzorcija, osigurat će se cjelovita digitalizacija proizvodnih procesa ljevaoničke djelatnosti unutar grupe.

„Važan dio projekta je razvoj modula zelenog aluminija, koji će podržati povećanu upotrebu sekundarnih ili recikliranih materijala, napredna regulacija procesa lijevanja te time optimizacija potrošnje energije i smanjenje ugljičnog otiska ljevaonice“, objasnio je Špelič.

U projektu, koji je inače dio mjera u sklopu plana oporavka i otpornosti, uz tvrtke iz grupe Impol sudjeluju još neki partneri u konzorciju, a to su tvrtke Norik sistemi, Nomnio, Logix, Ates i MediaInteractive. U sklopu projekta digitalizirat će svoje procese podrške, posebice područje upravljanja projektima.

Nakon uspostave projekta digitalizacije, poslovne funkcije pripreme i planiranja proizvodnje, interne logistike, tehnološke pripreme i proizvodnje bit će u potpunosti digitalno podržane u bistričkoj tvornici, što će, između ostalog, omogućiti donošenje odluka u stvarnom vremenu.

Istovremeno će se smanjiti potrošnja energije u internoj logistici, optimizirati interna logistika i potrošnja ulaznih sirovina, a također će se smanjiti potrošnja primarnog i povećati uporaba recikliranog aluminija, čime će se osigurati i manji ugljični otisak .

Kako je rekao Andrej Kolmanič, glavni izvršni direktor Impola 2000 i član Upravnog odbora Impola, u strategiji do 2026. veliki naglasak stavljen je na rast dodane vrijednosti po zaposleniku, održivi razvoj te digitalizaciju i automatizaciju procesa. “Projekt Indigo svakako je savršeno smješten u ovu našu strategiju”, uvjeren je Kolmanič.

Prema njegovim riječima, područje ljevaonice, u koje posljednjih godina mnogo ulažu, daje im brojne mogućnosti korištenja recikliranih materijala, fleksibilnost i brz odgovor na potrebe tržišta, zbog čega žele povećati udio sekundarne uporabe aluminija s poboljšanim i kontroliranim procesima.

Istodobno, Kolmanič je rekao da su prošle godine registrirali novi brend Infinial, preko kojeg će plasirati svoje proizvode, čiji će ugljični otisak biti manji od četiri kilograma po kilogramu proizvoda. To namjeravaju postići upravo recikliranjem otpadnog aluminija te korištenjem zelenog primarnog aluminija i zelene električne energije iz obnovljivih izvora.

Iako se posljednjih godina količine primarnog aluminija proizvedenog u Europi znatno smanjuju, a konkurencija u ostalim dijelovima svijeta raste, Impol za sada nema problema s opskrbom sirovinama jer su im glavni izvori iz Afrike i Bliski istok. Dio količina nabavili su i iz Rusije, no to je dogovoreno prije rata u Ukrajini i zasad ne vide probleme u opskrbi.

No, istina je da što su mogućnosti nabave sužene, cijene će biti veće, zbog čega svo svoje znanje i resurse usmjeravamo u smjeru recikliranja već postojećeg aluminija, dodao je Kolmanič, koji još nema točne brojke u vezi s prošlogodišnjim poslovanjem grupe, no proizveli su oko 245.000 tona proizvoda, što je manje nego godinu prije, ali su s prihodima od oko 1,1 milijarde eura prvi put premašili granicu od milijardu eura.

Tagovi: Impol, digitalizacija, Nomnio, Logix, Ates, MediaInteractive, Boris Šipšič,
PROČITAJ I OVO
Na meti novih američkih sankcija Rusiji i četiri kompanije iz Srbije
SANKCIJE
Na meti novih američkih sankcija Rusiji i četiri kompanije iz Srbije
BEOGRAD - Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije za više od 500 subjekata (pojedinaca i firmi) povodom druge godišnjice ruske invazije na Ukrajinu, a među sancionisanim kompanijama nalaze se i firme iz Srbije.
Snažan rast operativne dobiti Berkshire Hathawaya
SJAJNE BROJKE
Snažan rast operativne dobiti Berkshire Hathawaya
NEW YORK - Berkshire Hathaway u subotu je izvijestio o velikom porastu operativne zarade u četvrtom tromjesečju, zahvaljujući golemim dobicima u osigurateljnom poslovanju, dok se zaliha novca povećala na rekordne razine.
Koje će državne tvrtke isplatiti najveću uskrsnicu?
USKRSNICA
Koje će državne tvrtke isplatiti najveću uskrsnicu?
ZAGREB - Počele su pripreme za Uskrs koji ove godine pada na 31. ožujka, državne tvrtke pohvalile su se koliku će uskrsnicu isplatiti svojim zaposlenicima.
Amazon izrabljivao strane radnike, mora platiti odštetu
NAGODBA
Amazon izrabljivao strane radnike, mora platiti odštetu
RIJAD - Kompanija Amazon isplatit će 1,9 milijuna dolara 700 stranih radnika zaposlenih u kompanijinim skladištima u Saudijskoj Arabiji u sklopu nagodbe zbog kršenja ljudskih prava i teške zloupotrebe radne snage, koja je tamo svakodnevno radila u zastrašujućim uvjetima.
Končar D&ST: Analitičari izdvojili razloge sjajnih rezultata
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST: Analitičari izdvojili razloge sjajnih rezultata
ANALIZA - U 2023. prihodi od prodaje porasli su za 37% na godišnjoj razini i iznosili su 349 milijuna eura, dok su u četvrtom tromjesečju iznosili 105,9 milijuna eura, što je povećanje od 46% na godišnjoj razini.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE