GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ina i PPD: Yildirim dobar partner za Petrokemiju; završetak transakcije za šest mjeseci

Ina i PPD: Yildirim dobar partner za Petrokemiju; završetak transakcije za šest mjeseci
POTPORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.11.2022 / 17:34
Autor: SEEbiz / H

ZAGREB - Predstavnici Ine i PPD-a u petak su ocijenili kako je turski Yildirim dobar strateški partner za kutinsku Petrokemiju, a procjenjuju da će za završetak transakcije putem koje će turska grupa steći većinsko vlasništvo u kutinskoj tvornici umjetnih gnojiva trebati oko šest mjeseci.

Ina i PPD su u četvrtak navečer s predstavnicima turskog Yildirima potpisali ugovor o prodaji tvrtke Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u kutinskoj Petrokemiji.

"Ni Ina ni PPD nisu iz industrije umjetnih gnojiva. Mi smo 2018. ušli u Petrokemiju s namjerom da je stabiliziramo, restrukturiramo i mislimo da je to napravljeno. Za dugoročni put Petrokemije vjerojatno je najbolje da ima vlasnika koji je iz te industrije, a Yildirim grupa to je", izjavio je u petak novinarima Hrvoje Glavaš, direktor Strateškog poslovanja i javnih poslova u Ini.

I članica Uprave PPD-a Antonija Glavaš smatra kako je za dugoročni put Petrokemije najbolje da ima vlasnika koji je iz te industrije.

"Yildirim je sigurno ozbiljna kompanija koja je due diligence provodila praktički gotovo dvije godine, što pokazuje njihovu ozbiljnost i namjeru da vjerojatno dodatno investiraju u Petrokemiju, da je održe stabilnom i da ona dugoročno nastavi raditi", rekla je članica Uprave PPD-a.

Predstavnici Ine i PPD-a nisu mogli govoriti o vrijednosti transakcije, napominjući kako je riječ o povjerljivim podacima. Procjenjuju i da će za završetak transakcije trebati oko pola godine, možda nešto više.

U jučerašnjem su priopćenju uz ostalo naveli kako će do promjene vlasništva i okončanja procesa doći nakon što budu ispunjeni uvjeti iz samog kupoprodajnog ugovora.

Jedan od tih uvjeta, kako su danas rekli, je i prijenos ugovora države s tvrtkom Terra Mineralna Gnojiva.

Na upit ostaju li obveze države iz ugovora s tvrtkom Terra Mineralna Gnojiva, Hrvoje Glavaš je odgovorio kako su one jedan od uvjeta koji se moraju zadovoljiti za završetak transakcije. "Jedan od uvjeta je i prijenos tog ugovora na novog vlasnika", rekao je.

Uz to, treba zadovoljiti još neke regulatorne uvjete, primjerice vezano za zaštitu tržišnog natjecanja odnosno potrebna su odobrenja regulatornih tjela u zemljama u kojima djeluju i Petrokemija i Yildirim.

"Mi procjenjujemo da taj proces od potpisa do završetka transakcije može trajati nekih pola godine ili nešto duže", rekao je Hrvoje Glavaš.

Inače, Terra Mineralna Gnojiva partnersko je društvo u vlasništvu PPD-a i Ine koje je u vlasničku strukturu Petrokemije ušlo 31. listopada 2018. godine. Tada je, naime, izvršena dokapitalizacija Petrokemije u iznosu od 300 milijuna kuna, pri čemu su obje tvrtke uplatile po 150 milijuna kuna.

Predstavnici Ine i PPD-a ističu da je od tada kutinska tvornica napravila niz pozitivnih iskoraka.

"Potpis ugovora (s Yildirimom) za Inu i PPD znači zaokruženje jednog procesa koji smo započeli 2018. godine kada smo ušli u vlasničku strukturu. U ove četiri godine kompanija je napravila značajano puno pozitivnih iskoraka - temeljito je restrukturirana, njena je tržišna pozicija osnažena", rekao je Hrvoje Glavaš, dodajući kako su 2019. i 2020. bile dvije najbolje financijske godine u povijesti Petrokemije.

Istaknuo je i kako se danas cijela globalna industrija umjetnih gnojiva suočava s velikim izazovima, koji proizlaze ponajprije iz rasta cijena energenata i CO2 kvota.

"Iz tog razloga smatramo da je i Petrokemiji najbolji način za dugoročnu održivost da nađemo strateškog partnera koji je iz te industrije, a smatramo da smo to našli u grupaciji Yildirim", ponovio je.

Petrokemija je ove godine, zbog visokih cijena plina, zaustavila proizvodnju, a predstavnici Ine i PPD-a napominju kako je teško predviđati kada bi proizvodnja ponovno mogla započeti.

"Početak proizvodnje ovisi ponajprije o tržišnim okolnostima, koje definiraju je li proizvodnja isplativa ili ne. U ovom slučaju to su zapravo cijene plina. Danas je, nažalost, teško predviđati kada će te okolnosti ponovno biti takve da bi ta proizvodnja bila isplativa", rekao je Hrvoje Glavaš.

Na ponovljene upite novinara odgovorio je kako nemaju izričita jamstva novog vlasnika o pokretanju proizvodnje.

"Garanciju kao garanciju nemamo. Ali ono što mi smatramo iz našeg iskustva, iz razgovora s njima i komercijalnih uvjeta koje su ponudili, o kojima ne možemo govoriti, smatramo da su oni ozbiljan strateški investitor koji će nastaviti proizvodnju u Petrokemiji", istaknuo je.

Antonija Glavaš ističe kako je PPD-u uvijek bio interes da Petrokemija radi, jer su prije svega trgovac plinom.

Hrvoje Glavaš je na upit o radnicima i sigurnosti radnih mjesta uputio na novog vlasnika, dodajući kako vjeruje "da je budućnost Petrokemije i dalje svijetla". Na novog je vlasnika uputio i u vezi pitanja o špekulacijama da je investitor htio kupiti stopostotni udjel u Petrokemiji.

Uz Terra Mineralna Gnojiva, koja ima 54,52 posto udjela u Petrokemiji, u vlasništvu kutinske tvornice mineralnih gnojiva su i država, koja putem Centra za restrukturiranje i prodaju (CERP) drži 17,9 posto udjela, 12,73 posto dionica drži HPB skrbnički račun u ime Fonda za financiranje razgradnje Nuklearne elektrane Krško, 9,09 posto Janaf, a 5,45 posto je na PBZ skrbničkom računu. Sama Petrokemija je vlasnik 0,08 posto udjela, a preostali udjeli u vlasništvu su malih dioničara.

Premijer Andrej Plenković danas je izjavio kako će Vlada vidjeti hoće li zadržati svoj udio u kutinskoj Petrokemiji.

"Vidjet ćemo. Država tu ima 17,9 posto i ima još nekoliko drugih suvlasnika. Kada se razgovori otvore, onda ćemo donositi odluke", rekao je premijer odgovarajućii u Županji na novinarski upit hoće li država zadržati svoj vlasnički paket, jer je turski investitor iskazao želju za kupnju cijele Petrokemije.

Tagovi: Petrokemija, Terra Mineralna Gnojiva, Centar za restrukturiranje i prodaju, Fortenova grupa, Prvo plinarsko društvo, kompanija Ina, Yildrim, Hrvoje Glavaš
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE