GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Institut IGH ide u novu dokapitaliuaciju

Institut IGH ide u novu dokapitaliuaciju
DOKAPITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2023 / 08:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dugogodišnji gubici ‘Instituta građevinarstva Hrvatske‘ dosegli su iznos od 33 milijuna eura što je duplo više od njegova temeljnog kapitala, navodi se u pozivu Uprave dioničarima ‘IGH‘-a za predstojeću Skupštinu 1.prosinca ove godine.

- Potrebno je, ukoliko je moguće, provesti konsolidaciju Društva restrukturiranjem postojećeg duga, budući da nije bilo naznaka da bi, u sadašnjem položaju i s sadašnjim parametrima, ono bilo atraktivno za izravna vlasnička ulaganja, štoviše, potpuno je jasno kako nije u mogućnosti namiriti trenutne egzistirajuće obveze – napominje se u spomenutome pozivu i predlaže rješenje za nagomilane gubitke kroz pretvaranje dijela duga ‘IGH‘ u nove dionice Društva.

Prema prijedlogu Uprave, naime, sprovela bi se dokapitalizacija ‘IGH‘-a upisom novih dionica iz kojeg bi bili isključeni postojeći dioničari. Nove dionice upisali bi samo najveći vjerovnici ‘IGH‘-a, tvrtke ‘Avenue Mehanizacija‘, u vlasništvu većinskog vlasnika ‘IGH‘-a Sergeja Gljadelkina, i ‘Frotip Development‘ s ukupnim potraživanjem prema Institutu od 8,6 milijuna eura.

- Vjerovnici su pristali na prijedlog Uprave i Nadzornog odbora zamijeniti svoja potraživanja za nove vlasničke uloge, s time da su uvjetovali opisano povećanje temeljnog kapitala prethodnim provođenjem smanjenja temeljnog kapitala, kao i potpunim isključenjem prava prvenstva postojećim dioničarima društva pri upisu novih dionica – navodi se u pozivu na Skupštinu dioničara ‘IGH‘. Uprava je zauzela stajalište da ‘nema drugog valjanog načina da se trajno osigura adekvatnost kapitala Društva, niti je Društvo u ovom trenutku u mogućnosti namiriti ovo istraživanje isplatom‘ te da je ‘isključenje prava prvenstva dioničara pri upisu dionica potrebno i neizbježno‘, piše Jutarnji list.

Trenutni temeljni kapital ‘IGH‘-a iznosi 15,4 milijuna eura i podijeljen je na 613.709 dionica, što daje nominalnu vrijednost dionice od 25,22 eura. S druge strane, u četvrtak je trgovanje dionicom Instituta na Zagrebačkoj burzi zaključeno s cijenom od devet eura. Uprava Instituta predlaže da se temeljni kapital smanji za iznos od 9,3 milijuna eura, a nominalna cijena dionice na iznos od deset eura. Nakon toga, prišlo bi se dokapitalizaciji tvrtke kroz pretvaranje potraživanja ‘Avenue Mehanizacije‘ i ‘Frotip Developmenta‘ u dionice ‘IGH‘-a u izračunu koji se temelji na novoj nonimalnoj vrijednosti dionice Instituta od deset eura.

Budući bi ‘ulog‘ ‘Avenue Mehanizacije‘ i ‘Frotip Develepmenta‘ u kapital ‘IGH‘-a bio veći od preostalog iznosa ‘starog‘ temeljnog kapitala od 6,8 milijuna eura, vjerovnici bi, prema prijedlogu Uprave, postali novi većinski vlasnici Instituta s 58,57 posto dionica bez, ističe se u pozivu dioničarima, obveze objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih dionica.

U trenutnoj vlasničkoj strukturi ‘IGH‘-a, dva najveća vlasnička udjela glase na skrbničke račune u ‘Agram Banci‘ iza kojih stoji Sergej Gljadelkin, ujedno i član Nadzornog odbora Instituta. On je kao većinski vlasnik ‘isplivao‘ iz predstečajne nagodbe Instituta usvojene 2014. dokapitalizacijom tvrtke s oko 58 milijuna kuna. Sada bi, ako Skupština dioničara usvoji prijedlog Uprave, Gljadelkin po drugi put dokapitalizirao Institut.

Do restruktiranja duga i temeljnog kapitala u ‘IGH‘ dolazi nakon ostvarene dobiti u 2022. od 2,2 milijuna eura. No, i s tom dobiti dugogodišnji gubitak Instituta duplo je veći od kapitala tvrtke.

Tagovi: institut IGH, Zagrebačka burza. Avenue Mehanizacije, ‘rotip Develepment
PROČITAJ I OVO
Dva radnika ozlijeđena u karlovačkom HS Produktu
NESREĆA
Dva radnika ozlijeđena u karlovačkom HS Produktu
KARLOVAC - Dva su radnika karlovačke tvrtke HS Produkt ozlijeđena prilikom testiranja oružja.
Od polovice svibnja uvodi se direktna zrakoplovna linija Seul - Zagreb
LETOVI
Od polovice svibnja uvodi se direktna zrakoplovna linija Seul - Zagreb
ZAGREB – Azijsko tržište od iznimne je važnosti za hrvatski turizam s velikim potencijalom za daljnji razvoj, te su predstavnici Uniline grupe, vodeće destinacijske menadžment kompanije, dva tjedna u travnju proveli u Kini i Južnoj Koreji.
Slovenski prehrambeni lider Panvita Grupa izabrao Mplus kao partnera za strateški rast kroz akvizicije
STRATEŠKI
Slovenski prehrambeni lider Panvita Grupa izabrao Mplus kao partnera za strateški rast kroz akvizicije
ZAGREB – Dvije vodeće grupacije u regiji, hrvatski Mplus (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) i Panvita Grupa, slovenska poljoprivredno-prehrambena grupa posvećena održivoj proizvodnji visokokvalitetne hrane, ulaze u partnerstvo s ciljem pozicioniranja nove grupe kao lidera u prehrambenoj industriji u jugoistočnoj Europi.
Zalando poboljšao profitabilnost u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
Zalando poboljšao profitabilnost u prvom kvartalu
BERLIN - Zalando je ostvario rast kvalitete i povećao profitablinost u prvom tromjesečju budući da je povećao kvalitetu svog asortimana, zabilježio snažan rast u lifestyle ponudi, učinio iskustvo kupaca inspirativnijim i u svoju mrežu uključio više logističkih partnera.
FAA otvorio istragu inspekcije Boeinga 787
ISTRAGA
FAA otvorio istragu inspekcije Boeinga 787
WASHINGTON - Savezna uprava za zrakoplovstvo priopćila je u ponedjeljak da je otvorila istragu o Boeingu 787 Dreamliner nakon što je proizvođač aviona rekao da su neki zaposlenici počinili "loše ponašanje" tvrdeći da su neki testovi dovršeni.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE