GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Institut IGH ide u novu dokapitaliuaciju

Institut IGH ide u novu dokapitaliuaciju
DOKAPITALIZACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2023 / 08:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Dugogodišnji gubici ‘Instituta građevinarstva Hrvatske‘ dosegli su iznos od 33 milijuna eura što je duplo više od njegova temeljnog kapitala, navodi se u pozivu Uprave dioničarima ‘IGH‘-a za predstojeću Skupštinu 1.prosinca ove godine.

- Potrebno je, ukoliko je moguće, provesti konsolidaciju Društva restrukturiranjem postojećeg duga, budući da nije bilo naznaka da bi, u sadašnjem položaju i s sadašnjim parametrima, ono bilo atraktivno za izravna vlasnička ulaganja, štoviše, potpuno je jasno kako nije u mogućnosti namiriti trenutne egzistirajuće obveze – napominje se u spomenutome pozivu i predlaže rješenje za nagomilane gubitke kroz pretvaranje dijela duga ‘IGH‘ u nove dionice Društva.

Prema prijedlogu Uprave, naime, sprovela bi se dokapitalizacija ‘IGH‘-a upisom novih dionica iz kojeg bi bili isključeni postojeći dioničari. Nove dionice upisali bi samo najveći vjerovnici ‘IGH‘-a, tvrtke ‘Avenue Mehanizacija‘, u vlasništvu većinskog vlasnika ‘IGH‘-a Sergeja Gljadelkina, i ‘Frotip Development‘ s ukupnim potraživanjem prema Institutu od 8,6 milijuna eura.

- Vjerovnici su pristali na prijedlog Uprave i Nadzornog odbora zamijeniti svoja potraživanja za nove vlasničke uloge, s time da su uvjetovali opisano povećanje temeljnog kapitala prethodnim provođenjem smanjenja temeljnog kapitala, kao i potpunim isključenjem prava prvenstva postojećim dioničarima društva pri upisu novih dionica – navodi se u pozivu na Skupštinu dioničara ‘IGH‘. Uprava je zauzela stajalište da ‘nema drugog valjanog načina da se trajno osigura adekvatnost kapitala Društva, niti je Društvo u ovom trenutku u mogućnosti namiriti ovo istraživanje isplatom‘ te da je ‘isključenje prava prvenstva dioničara pri upisu dionica potrebno i neizbježno‘, piše Jutarnji list.

Trenutni temeljni kapital ‘IGH‘-a iznosi 15,4 milijuna eura i podijeljen je na 613.709 dionica, što daje nominalnu vrijednost dionice od 25,22 eura. S druge strane, u četvrtak je trgovanje dionicom Instituta na Zagrebačkoj burzi zaključeno s cijenom od devet eura. Uprava Instituta predlaže da se temeljni kapital smanji za iznos od 9,3 milijuna eura, a nominalna cijena dionice na iznos od deset eura. Nakon toga, prišlo bi se dokapitalizaciji tvrtke kroz pretvaranje potraživanja ‘Avenue Mehanizacije‘ i ‘Frotip Developmenta‘ u dionice ‘IGH‘-a u izračunu koji se temelji na novoj nonimalnoj vrijednosti dionice Instituta od deset eura.

Budući bi ‘ulog‘ ‘Avenue Mehanizacije‘ i ‘Frotip Develepmenta‘ u kapital ‘IGH‘-a bio veći od preostalog iznosa ‘starog‘ temeljnog kapitala od 6,8 milijuna eura, vjerovnici bi, prema prijedlogu Uprave, postali novi većinski vlasnici Instituta s 58,57 posto dionica bez, ističe se u pozivu dioničarima, obveze objavljivanja ponude za preuzimanje preostalih dionica.

U trenutnoj vlasničkoj strukturi ‘IGH‘-a, dva najveća vlasnička udjela glase na skrbničke račune u ‘Agram Banci‘ iza kojih stoji Sergej Gljadelkin, ujedno i član Nadzornog odbora Instituta. On je kao većinski vlasnik ‘isplivao‘ iz predstečajne nagodbe Instituta usvojene 2014. dokapitalizacijom tvrtke s oko 58 milijuna kuna. Sada bi, ako Skupština dioničara usvoji prijedlog Uprave, Gljadelkin po drugi put dokapitalizirao Institut.

Do restruktiranja duga i temeljnog kapitala u ‘IGH‘ dolazi nakon ostvarene dobiti u 2022. od 2,2 milijuna eura. No, i s tom dobiti dugogodišnji gubitak Instituta duplo je veći od kapitala tvrtke.

Tagovi: institut IGH, Zagrebačka burza. Avenue Mehanizacije, ‘rotip Develepment
PROČITAJ I OVO
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
LETOVI
Air Serbia od danas povezuje Beograd i Mostar
BEOGRAD - Air Serbia je letom JU634 uspostavila direktnu avio-liniju između Beograda i Mostara.
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
ISTRAGA
Ryanair na meti istrage u Italiji zbog dominantne tržišne pozicije
RIM - Talijanski regulator za zaštitu tržišnog natjecanja otvorio je istragu protiv Ryanaira zbog moguće zlouporabe dominantnog položaja koja je nanijela "ozbiljnu i nepopravljivu" štete putničkim agencijama, drugim prijevoznicima i putnicima, izvijestile su u ponedjeljak novine Il Messaggero.
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
ZELENO SVJETLO
Dioničari U.S. Steela prihvatili japansku ponudu unatoč Bidenovom protivljenju
NEW YORK - Vlasnici američkog proizvođača čelika U.S. Steela prihvatili su 14.9 milijardi dolara vrijednu ponudu Nippon Steela, utirući put japanskom vlasniku, unatoč crvenom svjetlu Bijele kuće i kritikama sindikata.
Walmart varao kupce na mesu
PREVARE
Walmart varao kupce na mesu
NEW YORK - Poznati američki lanac trgovina "Walmart" nagodio se za 45 milijuna dolara nakon tužbe u kojoj su ga potrošači optuživali da je godinama varao mjere mesa.
Lufthansa obustavlja letove za četiri grada na Bliskom istoku
POTEZI
Lufthansa obustavlja letove za četiri grada na Bliskom istoku
FRANKFURT - Njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa najavio je da će obustaviti letove za Amman, Beirut, Erbil i Tel Aviv najmanje do ponedjeljka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE