GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Intereuropa: U 2020. pali prihodi i dobit, ali smanjena zaduženost

Intereuropa: U 2020. pali prihodi i dobit, ali smanjena zaduženost
BOLJE OD PLANOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.03.2021 / 19:40
Autor: SEEbiz
KOPER - U 2020. godini Intereuropa grupa ostvarila je 150,7 milijuna eura prihoda od prodaje, što je 6% manje u odnosu na prethodnu godinu.

Operativni novčani tok (EBITDA) smanjio se za 12 posto na 12,3 milijuna eura, a neto dobit iznosila je 3,6 milijuna eura, što je 15 posto manje u odnosu na godinu ranije.

Istodobno, neto financijski dug na razini Grupe smanjio se za 10 milijuna eura i iznosio je 44,4 milijuna eura ili 3,6 puta EBITDA na kraju prošle godine, prema nerevidiranim podacima o poslovanju.

Prihodi od prodaje premašili su planove za osam posto, prodaja je iznad plana u sva tri poslovna područja, u apsolutnom iznosu najviše u poslovnom području kopnenog prijevoza. Sve su tvrtke u grupi iznad planiranih prihoda, osim podružnice u Crnoj Gori i dvije manje podružnice u Sloveniji.

Prošle je godine na rad grupe značajno utjecao izbijanje epidemije covid-19, tako da unatoč dodatnim mjerama zbog restriktivnih mjera zemalja u kojima grupa djeluje, nije bilo moguće izbjeći pad prodaje. U 2020. godini, u odnosu na 2019., prihodi od prodaje Grupe u matičnom društvu i podružnici u Crnoj Gori najviše su se smanjili. Druga najveća tvrtka u grupi, tvrtka u Hrvatskoj, uspjela je zadržati prihode na razini iz prethodne godine, dok su prihodi od prodaje u podružnicama u Srbiji, Ukrajini i Makedoniji porasli.

Osim što je premašio planirane prihode od prodaje, na višak planirane dobiti prije amortizacije i poreza za 21 posto značajno je utjecao i višak planiranih ostalih poslovnih prihoda za 600 tisuća eura. S druge strane, troškovi rada bili su veći od planiranih. Do zaostajanja EBITDA-e za 2019. najviše je došlo zbog manje prodaje i dodatno nižih ostalih poslovnih prihoda.

Operativna dobit Grupe u 2020. godini iznosila je 5,8 milijuna EUR, što je 1,8 milijuna EUR ili 23% manje u odnosu na prethodnu godinu. To je uglavnom bilo zbog manjih prihoda od prodaje, a za razliku od 2019. godine, Grupa nije imala većih jednokratnih prihoda od otplate spornih poslovnih potraživanja. Na operativnu dobit pozitivno su utjecali niži troškovi amortizacije i niži ostali operativni troškovi u 2020. Prošlogodišnja operativna dobit premašila je plan za 3,1 milijun eura ili 120 posto.

Tagovi: Intereuropa, poslovni rezultati, koronakriza
PROČITAJ I OVO
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
DIONICE
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
ZAGREB - Neven Vranković, član Uprave Atlantic Grupe, prodao je 8.000 dionica Atlantica putem transakcije izvršene 2. svibnja 2024. na uređenom tržištu Zagrebačke burze.
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE