GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Istočni Nijemci sporo dolaze do izvršnih fotelja

Istočni Nijemci sporo dolaze do izvršnih fotelja
SPOROST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 20.09.2023 / 20:12
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Udio istočnih Nijemaca na vodećim pozicijama u politici, medijima, pravosuđu i kulturi ponešto je porastao u posljednjih pet godina, ali je još uvijek vrlo nizak.

U 2018. godini udio "elite" istočnonjemačkog podrijetla u društvu iznosio je 10,8 posto, a prošle godine najmanje 12,2 posto, pokazalo je istraživanje "Monitor elite". Istraživanje je u srijedu predstavio vladin povjerenik za Istočnu Njemačku Carsten Schneider (Schneider).

Analiza je također pokazala da stanovništvo podrijetlom iz istočnog dijela zemlje čini 20 posto ukupnog stanovništva Njemačke. O trendu povećanja tog udjela, prema istraživanju, prerano je govoriti.

Schneider se dugo žalio da su istočni Nijemci prerijetko na vodećim pozicijama, što izaziva razočaranje u regiji i osjećaj da nisu dovoljno uključeni u društvo.

"Elite Monitor" koristi javno dostupne biografske podatke o oko 4000 ljudi koji su bili na 3000 "elitnih pozicija" između 2018. i 2023. Znanstvenici su razgovarali i sa sudionicima istraživanja.

Kao uzrok nezastupljenosti, među ostalim, navode "dugoročne učinke sustava DDR-a", bivše socijalističke Istočne Njemačke. Tu spadaju, primjerice, problemi priznavanja akademskih naziva stečenih u DDR-u na studijima "za državu", poput prava, ekonomije ili društvenih znanosti.

Za preuzimanje vodećih pozicija važan je i engleski koji se ne govori svugdje dovoljno dobro. Posebne potpore studentima na istoku nema.

Među samim istočnim Nijemcima samo mali broj njih može sebe zamisliti na vodećoj poziciji. Na zapadu je percepcija drugačija.

Čak su i u Istočnoj Njemačkoj istočni Nijemci nedovoljno zastupljeni na elitnim položajima, istaknuli su autori studije.

Tagovi: istočni nijemci, nijemci, njemačka
PROČITAJ I OVO
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE