GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ITA Airways lani poslovao s gubitkom

ITA Airways lani poslovao s gubitkom
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.03.2023 / 17:10
Autor: SEEbiz
RIM - Talijanski zrakoplovni prijevoznik ITA Airways, nasljednik nekadašnje kompanije Atalia, prošlu je godinu zaključio s gubitkom od 486 milijuna eura. Prihodi od prodaje iznosili su 1,57 milijardi eura, objavila je danas tvrtka.

Prema izvješću austrijske tiskovne agencije APA, na rezultat poslovanja uvelike su utjecali viši troškovi goriva nakon izbijanja rata u Ukrajini i značajno pogoršanje tečaja eura i dolara.

Bez obzira na te okolnosti, poslovni učinak tvrtke premašio je predviđanja iz poslovnog plana i proračuna tvrtke, navodi APE, priopćeno je iz tvrtke. Ukupno su prošle godine prevezli 10,1 milijun putnika i ostvarili 81% točnosti letova.

Što se tiče očekivanja za ovu godinu, zrakoplovni prijevoznik očekuje nastavak rasta količinske prodaje zbog širenja mreže odredišta i povećanja flote zrakoplova.

ITA Airways nastao je 2021. godine iz nekadašnjeg glavnog talijanskog prijevoznika Alitalije, koji je godinama prije toga, unatoč milijunskim državnim kreditima, poslovao s gubitkom. Država je tada preuzela potpuno vlasništvo nad tvrtkom.

Lani je talijanska vlada na čelu s Mariom Draghijem započela proces prodaje većinskog udjela u tvrtki.

Početkom veljače njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa i talijansko Ministarstvo financija potpisali su memorandum o kupnji 40 posto udjela u ITA Airwaysu. Prema planovima, Lufthansa bi do ljeta trebala ući u vlasništvo talijanskog prijevoznika. Očekuje se da će i Europska komisija dati svoj naklon stjecanju manjinskog udjela u tvrtki.

Tagovi: ITA Airways, Alitalia, italija
PROČITAJ I OVO
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
DIONICE
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
ZAGREB - Neven Vranković, član Uprave Atlantic Grupe, prodao je 8.000 dionica Atlantica putem transakcije izvršene 2. svibnja 2024. na uređenom tržištu Zagrebačke burze.
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE