GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca

Još jedan ozbiljan kandidat za preuzimanje Studenca
SPEKULACIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.04.2024 / 13:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U spekulacijama o tome tko će biti novi vlasnik Studenca, uz CVC Capital Partners ovih dana se pojavila i Biedronka, najveći trgovački lanac u Poljskoj, no zasad još bez ikakvih službenih potvrda s bilo koje strane u budućoj transakciji.

Iz Enterprise Investorsa danas su Jutarnjem listu kratko poručili kako je poznato da je njihova investicija u Studenac pri kraju, i nisu demantirali da je Biedronka u igri.

"Možemo potvrditi da smo angažirali JP Morgan da razmotri strateške opcije za Studenac, sve ostalo zasad ne možemo komunicirati", poručio nam je danas kratko Tomislav Tomljenović, regionalni direktor Enterprise Investorsa za Adria regiju.

Biedronka je diskontna trgovina koja je u Poljskoj glavni konkurent Lidlu, ima trgovine i u preko 1300 gradova i na poljskom tržištu prisutna je već 29 godina. Na kraju 2023. godine imali su 3.569 poslovnica i godišnji prihod od 21,5 milijardi eura te dvoznamenkasti rast u zadnje dvije godine. Kako stoji na njihovim stranicama, "stupovi strategije tvrtke su pažljivo odabrani proizvodi najviše kvalitete, ponuđeni po svakodnevno niskim cijenama". U 2022. Biedronka je surađivala s gotovo 1400 poljskih dobavljača.

Trgovački lanac Biedronka inače je u vlasništvu portugalske tvrtke Jerónimo Martins, koja u portfelju ima i lanac supermarketa Pingo Doce i lanac trgovina Recheio u Portugalu, te kvartovskih trgovina Ara u Kolumbiji. Usto imaju razvijen poljoprivredno-prehrambeni biznis u Portugalu i Maroku te lanac kozmetičkih trgovina Hebe, u Poljskoj i Češkoj te online prodaju Hebe u Slovačkoj.

Godišnji prihod tvrtke iznosi 30,6 milijardi eura i te su 19. najveći trgovac hranom u Europi. Jerónimo Martins Polska SA zapošljava više od 80 tisuća ljudi, najveći je poslodavac u Poljskoj i druga najveća poljska tvrtka. Tvrtka je strateški partner Foruma za odgovorno poslovanje.

Tagovi: studenac, enterprise, trgovina, CVC Capital Partners, jpmorgan
PROČITAJ I OVO
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE