GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kako odlučiti trebate li imati bankomat u vlasništvu ili ga prepustiti za to specijaliziranoj tvrtki?

Kako odlučiti trebate li imati bankomat u vlasništvu ili ga prepustiti za to specijaliziranoj tvrtki?
BANKOMATI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2021 / 07:21
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Vrlo je dvojbeno je li mogućnost zarade veća ukoliko ste vlasnik bankomata ili samo iznajmljujete vaš prostor trećoj strani koja će postaviti bankomat.

Skriveni troškovi vlasništva nad bankomatom brojni su – od obavezne elektrokemijske zaštite koja označava novčanice neizbrisivom tintom u slučaju pokušaja krađe ili provale, do servisiranja uređaja, održavanja i upravljanja. Također, troškovi održavanja pojedinačnog uređaja puno su veći nego ako vam je to ključni biznis, a podložni ste i tržišnim promjenama, posebno turističkim kretanjima – koja su u proteklih 18 mjeseci izrazito nestabilna. Jedan od važnih faktora je i lokacija na kojoj se nalazi vaša trgovina, te dostupnost drugih sadržaja u blizini. Ukoliko niste profesionalno u tome poslu, vjerojatnije je da nećete zaraditi više nego ako operateru iznajmite prostor – i prepustite mu upravljanje uređajem, odnosima s bankama i drugim dionicima, kao i dobavu i kontrolu gotovine. Euronet je najveća mreža nezavisnih bankomata u Europi i vaš pouzdan partner.

S Euronetovim bankomatom ne morate brinuti o održavanju uređaja, a pružamo i besplatnu podršku i tim koji vam je na raspolaganju za tehnička pitanja. Naši su ugovori fer, transparentni i s dobrim komercijalnim uvjetima.

Kupnja uređaja trošak je koji može iznositi od 10.000 do 15.000 eura, te ćete taj iznos svakako morati platiti unaprijed. Nakon što ste kupili uređaj i počeli njime upravljati, morat ćete ugraditi obaveznu elektrokemijsku zaštitu, inteligentan način zaštite koji novčanice označava neizbrisivom tintom u slučaju pokušaja krađe ili provale, te ubrojiti druge naknadne troškove održavanja i upravljanja uređajem koji uključuju procesuiranje, softvere, stalnu nadogradnju te usklađenost s bankarskim zahtjevima i propisima regulatora. Elektrokemijska zašita po uređaju košta oko 5.000 eura. Uzimajući u obzir početnu investiciju koja je znatna, vjerojatno je isplativije postaviti u svoj prostor bankomat licenciranog operatera kojemu možete prepustiti upravljanje uređajem, odnosima s bankama i drugim dionicima, kao i dobavu i kontrolu gotovine, dok ćete vi za to primati mjesečnu rentu dogovorenu na temelju procjene stručnjaka. Raspitajte se kod Euronetovih stručnjaka kako ugovoriti posao na fer i transparentan način i s dobrim komercijalnim uvjetima.

Ako kupim bankomat hoće li me Euronet podržati?

U slučaju suradnje s Euronetom, Euronet ostaje vlasnik bankomata. Ako se odlučite na kupnju bankomata, Euronet vas ne može podržati, osim ako nije riječ o velikom broju bankomata, odnosno o financijskoj instituciji koja u svom portfelju ima veći broj bankomata.
Na tržištu se danas nudi opcija da i vi možete postati vlasnikom bankomata, ali svakako provjerite je li vam ta opcija najisplativija. Cijeli je niz parametara koje trebate uključiti u procjenu, počevši od inicijalnih troškova investicije, održavanja i zaštite, te onog ključnog faktora - izrazito precizne procjene mogućih transakcija uzimajući u obzir sve potrebne parametre. Ako tu pogriješite samo neznatno, vaša cijela investicija dolazi u pitanje i vrlo ćete lako umjesto očekivanog prihoda ostvariti - gubitak.

U svijetu trenutno mnoge banke, neovisno o njihovoj veličini, procjenjuju koliki broj bankomata da ostave u svojemu vlasništvu, te mnoge bankomate van poslovnica daju na upravljanje tvrtkama koje su za to specijalizirane, kako bi ostvarile maksimalni učinak uz minimalne troškove. Mnoge banke čak i u potpunosti predaju bankomatsko poslovanje za to specijaliziranim tvrtkama, dok neke banke razmišljaju i o smanjenju broja poslovnica, te o udruživanju s drugim bankama kako bi napravile svoju mrežu bankomata i u svakom trenutku bile dostupne svojim klijentima uz što manje troškove i za svoje poslovanje i za klijente. Razmislite je li takva opcija ipak bolja za vas kako biste se mogli posvetiti svojemu primarnom poslovanju, te prepustite upravljanje bankomatom stručnjacima dok, kroz transparentan ugovor primate naknadu za najam prostora njihovom bankomatu.

Za više informacija kontaktirajte Euronetove stručnjake.

Tagovi: bankomati, Euronet, isplativost bankomata, poslovanje bankomata
PROČITAJ I OVO
Proizvodnja drva 4,7 posto manja, cijene 2,3 posto više
DRVO
Proizvodnja drva 4,7 posto manja, cijene 2,3 posto više
ZAGREB - U Hrvatskoj je u 2021. bilo oko 2,75 milijuna hektara šumskog zemljišta, gotovo isto kao i godinu dana prije, proizvedeno je ukupno 4,98 milijuna kubičnih metara drva ili 4,7 posto manje, a prosječne cijene prodanog drveta su porasle za 2,3 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Smanjuje se broj stečajeva i likvidacija hrvatskih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Smanjuje se broj stečajeva i likvidacija hrvatskih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice svibnja.
Kamgrad: S gradilišta CCTM Srebrnjak odvozimo isključivo vlastitu opremu
POJAŠNJENJE
Kamgrad: S gradilišta CCTM Srebrnjak odvozimo isključivo vlastitu opremu
ZAGREB - Kmagrad je reagirao na informacije da se povlači s gradilišta CCTM Srebrnjak.
Triglav: Rast svih ključnih pokazatelja u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Triglav: Rast svih ključnih pokazatelja u prvom kvartalu
LJUBLJANA - Grupa Triglav je u prvom tromjesečju zaračunala 407,1 milijun eura bruto premije osiguranja, što je 10 posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Telekom Srpske isplaćuje 45,1 milion KM dividende
DIVIDENDA
Telekom Srpske isplaćuje 45,1 milion KM dividende
BANJA LUKA - Telekom Srpske isplatit će za dividende akcionarima u iznosu od 45,1 milion KM iz dobiti ostvarene prošle godine, sadržano je u prijedlogu za Skupštinu akcionara koja je zakazana za 24. juni 2022. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE