GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu

Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 21:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Croatia Airlines je u prvom kvartalu ostvarila operativni gubitak u visini od 95,7 milijuna kn koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 110,5 milijuna kn.

Povećanje neto gubitka za 12 posto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine direktna je posljedica smanjenog naleta i broja prevezenih putnika što se posebno odnosi na mjesec ožujak. Ukupan nalet u prvom kvartalu iskazan brojem letova smanjen je za 9,8 posto (-491 let), dok je broj putnika manji za 22 posto (-75 tisuća putnika) što ima izravni efekt na ostvarenu razinu poslovnih prihoda, primarno putničkih. Financijski efekt ovog smanjenja na nivou putničkih prihoda iznosi 45,3 milijuna knprihoda manje u usporedbi s prvim kvartalom 2019. godine. U ovom je razdoblju intenziviran prijevoz tereta, a što je u konačnici rezultiralo s porastom prihoda od prijevoza robe i pošte za 11 posto, odnosno za 270 tisuća kn.

Prvi kvartal 2020. godine obilježio je pad ukupno prevezenih putnika za 22 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Ovako značajan pad broja putnika u prvom kvartalu posljedica je krize uzrokovane virusom COVID-19 čiji će se utjecaj osjećati kroz cijelu poslovnu 2020. godinu. Broj putnika u domaćem redovitom prometu manji je za 25 posto, dok je broj putnika u međunarodnom redovitom prometu manji za 21 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U izvanrednom, charter prometu prevezeno je 1,5 tisuća putnika što je za 28 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pri čemu charter promet čini manje od 1 posto ukupnog prometa. U promatranom razdoblju prijevoz tereta u tonama veći je za 6 posto (29 tone) u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Uz smanjenje razine operativnih prihoda ostvaren je i pad troškova poslovanja za 5 posto što je rezultat smanjenja razine prometa. Troškovi poslovanja u odnosu na prvi kvartal 2019. godine smanjeni su za 17,9 milijuna kn.

Prema postojećim procjenama te podacima kojima kompanija raspolaže, razoran efekt krize biti će jasno vidljiv u drugom kvartalu koji je trenutno u najvećoj mjeri pogođen krizom, budući da je tijekom travnja pa do 11. svibnja Croatia Airlines obavljao samo jedan let dnevno i to na liniji Zagreb-Frankfurt-Zagreb, a od tog datuma uvode se još 4 rotacije dnevno domaćeg prometa (dvije za Split i dvije za Dubrovnik). Službeni početak letenja na ostalim rutama još uvijek je neizvjestan.

Ukupna ulaganja u prvom kvartalu iznose 50,1 milijuna kn. Pri tome su najznačajnija ulaganja u zrakoplove i motore koja iznose 47,1 milijuna kn i uključuju overhaul na unajmljenom CFM motoru za Airbus flotu (41,8 milijun kn), zamjenu podvozja na zrakoplovu CTK (1,6 milijuna kn) te ESG modifikacije (3,6 milijuna kn). U promatranom kvartalu napravljeno je pet C pregleda u internoj izvedbi, četiri na zrakoplovima flote Airbus (CTK, CTJ, CTI, CTL) te jedan na Dash floti (CQB). Od ostalih ulaganja značajnija su ulaganja u rezervne dijelove koja su ostvarena u visini 2,7 milijuna kn.

Tagovi: Croatia Airlines, poslovni rezultati, koronakriza, zračni prijevoz, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Aeroflot otkazao sve letove prema hrvatskim zračnim lukama
LETOVI
Aeroflot otkazao sve letove prema hrvatskim zračnim lukama
MOSKVA - Aeroflot je u potpunosti otkazao liniju Moskva - Split na koju se planirao vratiti u kolovozu, nema letova u najavi ni prema Dubrovniku i Zagrebu.
Zračna luka Dubrovnik u srpnju ostvarila tek 12 posto lanjskih rezultata
STRAŠAN PAD
Zračna luka Dubrovnik u srpnju ostvarila tek 12 posto lanjskih rezultata
DUBROVNIK - Kroz Zračnu luku Dubrovnik u srpnju su prošla 59.133 putnika. Lani njih 514.723. Doseglo se tek 12 posto lanjskih srpanjskih rezultata. Bilo je 791 slijetanje, lani 2235...
Njemačke kompanije: Gotovo godinu dana do normalnosti
DUG PUT
Njemačke kompanije: Gotovo godinu dana do normalnosti

BERLIN - Njemačke tvrtke očekuju da će se njihovo poslovanje normalizirati nakon kaosa koji je prouzročila pandemija koronavirusa u prosjeku za nekih 11 mjeseci, pokazalo je istraživanje ekonomskog instituta Ifo.

U lipnju kroz zračne luke prošlo 94,7 posto manje putnika
KATASTROFA
U lipnju kroz zračne luke prošlo 94,7 posto manje putnika
ZAGREB - Kroz hrvatske zračne luke u lipnju je prošlo ukupno 83.045 putnika ili 94,7 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a dvoznamenkasti pad njihova broja zabilježen je i u prvih šest ovogodišnjih mjeseci, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Mlečni proizvodi iz Srbije uskoro u kineskim trgovinama
PLASMAN
Mlečni proizvodi iz Srbije uskoro u kineskim trgovinama
BEOGRAD - Dve domaće mlekare stavljene su na listu kineske države da mogu da izvoze svoje proizvode na tržište Kine, rečeno je danas Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE