GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu

Katastrofa Croatia Airlinesa: 110,5 milijuna kuna neto gubitka u prvom kvartalu
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2020 / 21:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Croatia Airlines je u prvom kvartalu ostvarila operativni gubitak u visini od 95,7 milijuna kn koji s neto rezultatom financiranja daje neto gubitak od 110,5 milijuna kn.

Povećanje neto gubitka za 12 posto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine direktna je posljedica smanjenog naleta i broja prevezenih putnika što se posebno odnosi na mjesec ožujak. Ukupan nalet u prvom kvartalu iskazan brojem letova smanjen je za 9,8 posto (-491 let), dok je broj putnika manji za 22 posto (-75 tisuća putnika) što ima izravni efekt na ostvarenu razinu poslovnih prihoda, primarno putničkih. Financijski efekt ovog smanjenja na nivou putničkih prihoda iznosi 45,3 milijuna knprihoda manje u usporedbi s prvim kvartalom 2019. godine. U ovom je razdoblju intenziviran prijevoz tereta, a što je u konačnici rezultiralo s porastom prihoda od prijevoza robe i pošte za 11 posto, odnosno za 270 tisuća kn.

Prvi kvartal 2020. godine obilježio je pad ukupno prevezenih putnika za 22 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Ovako značajan pad broja putnika u prvom kvartalu posljedica je krize uzrokovane virusom COVID-19 čiji će se utjecaj osjećati kroz cijelu poslovnu 2020. godinu. Broj putnika u domaćem redovitom prometu manji je za 25 posto, dok je broj putnika u međunarodnom redovitom prometu manji za 21 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

U izvanrednom, charter prometu prevezeno je 1,5 tisuća putnika što je za 28 posto više u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pri čemu charter promet čini manje od 1 posto ukupnog prometa. U promatranom razdoblju prijevoz tereta u tonama veći je za 6 posto (29 tone) u odnosu na isto razdoblje 2019. godine.

Uz smanjenje razine operativnih prihoda ostvaren je i pad troškova poslovanja za 5 posto što je rezultat smanjenja razine prometa. Troškovi poslovanja u odnosu na prvi kvartal 2019. godine smanjeni su za 17,9 milijuna kn.

Prema postojećim procjenama te podacima kojima kompanija raspolaže, razoran efekt krize biti će jasno vidljiv u drugom kvartalu koji je trenutno u najvećoj mjeri pogođen krizom, budući da je tijekom travnja pa do 11. svibnja Croatia Airlines obavljao samo jedan let dnevno i to na liniji Zagreb-Frankfurt-Zagreb, a od tog datuma uvode se još 4 rotacije dnevno domaćeg prometa (dvije za Split i dvije za Dubrovnik). Službeni početak letenja na ostalim rutama još uvijek je neizvjestan.

Ukupna ulaganja u prvom kvartalu iznose 50,1 milijuna kn. Pri tome su najznačajnija ulaganja u zrakoplove i motore koja iznose 47,1 milijuna kn i uključuju overhaul na unajmljenom CFM motoru za Airbus flotu (41,8 milijun kn), zamjenu podvozja na zrakoplovu CTK (1,6 milijuna kn) te ESG modifikacije (3,6 milijuna kn). U promatranom kvartalu napravljeno je pet C pregleda u internoj izvedbi, četiri na zrakoplovima flote Airbus (CTK, CTJ, CTI, CTL) te jedan na Dash floti (CQB). Od ostalih ulaganja značajnija su ulaganja u rezervne dijelove koja su ostvarena u visini 2,7 milijuna kn.

Tagovi: Croatia Airlines, poslovni rezultati, koronakriza, zračni prijevoz, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Cinkarna isplaćuje dividendu od čak 21 eura po dionici
ODLUKE
Cinkarna isplaćuje dividendu od čak 21 eura po dionici
CELJE - Cinkarna Celje raspodijelit će gotovo cijelu raspodjeljivu dobit među dioničarima. Dok su Uprava i Nadzorni odbor predložili da dividenda po dionici iznosi 11 eura bruto, dioničari su na današnjoj skupštini podržali protuprijedlog prema kojem će dobiti dividendu od 21 eura po dionici.
Nexe Grupa i Nexe d.d zadržavaju dobit iz 2020.
ODLUKE
Nexe Grupa i Nexe d.d zadržavaju dobit iz 2020.
NAŠICE - Glavne skupštine Nexe Grupe i Nexe d.d. u utorak su donijele odluku da se lanjska dobit Nexe Grupe od 18,89 milijuna kuna i Nexe d.d od 99,1 milijun kuna rasporedi u zadržanu dobit.
IKEA u Francuskoj kažnjena s 1,2 milijuna dolara zbog špijuniranja zaposlenika
KAZNA
IKEA u Francuskoj kažnjena s 1,2 milijuna dolara zbog špijuniranja zaposlenika
PARIZ - Francuski sud je u utorak kaznio IKEA-u s novčanom kaznom od 1,2 milijuna američkih dolara zbog špijuniranja svog francuskog osoblja, nakon što je najveći svjetski proizvođač namještaja proglašen krivim za neprimjereno prikupljanje podataka o svojim zaposlenicima.
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
LETOVI
Finnair obnavlja letove prema Splitu i Dubrovniku
HELSINKI - Finski nacionalni avioprijevoznik, Finnair, uskoro će obnoviti promet na linijama iz Helsinkija prema dvije hrvatske zračne luke - Splitu i Dubrovniku.
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
NEOZBILJNO
Gubimo novac EU? Trebali dovršiti prugu do 2020., HŽ im je dao odgodu još dvije godine
ZAGREB - Završetak najvećeg željezničkog infrastrukturnog objekta pruge Dugo Selo - Križevci ponovo je prolongiran, i to za pune dvije godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE