GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Katastrofalan gubitak Fraporta u 2020.

Katastrofalan gubitak Fraporta u 2020.
GODINA ZA ZABORAV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.03.2021 / 19:45
Autor: SEEbiz
FRANKFURT - Njemački operater zračne luke Fraport prošlu je godinu završio s gubitkom od čak 657,6 milijuna eura, nakon što je u 2019. ostvario dobit od 420,7 milijuna eura.

Razlog je pandemija covida-19, koja je prošle godine ozbiljno omela zračni promet širom svijeta. Prihod grupe smanjen je za 54,7 posto, na 1,68 milijardi eura, izvijestio je Fraport.

Prošle godine gubitak Grupe iznosio je 690,4 milijuna eura, dok je gubitak koji se odnosi na redovne vlasnike kapitala matičnog društva iznosio 657,6 milijuna eura. Gubitak prije kamata, poreza i amortizacije dosegao je 250,6 milijuna eura, nakon što je Fraport u 2019. zabilježio dobit od 1,18 milijardi eura.

Fraport je lani iz poslovanja generirao gubitak od 708,1 milijuna eura, a godinu prije dobit od 705 milijuna eura, navodi se u poslovnom izvješću objavljenom na web mjestu. Prošle godine grupa je u prosjeku zapošljavala 21.164 ljudi, što je šest posto manje nego 2019. godine.

U zračnoj luci u Frankfurtu, najvećoj u grupi, broj putnika prošle je godine pao za 73,4 posto, na 18,8 milijuna u odnosu na 2019. godinu. To je razina koju je aerodrom posljednji put zabilježio 1984. godine, napisao je izvršni direktor Fraporta Stefan Schulte, s kojim je Frankfurt ostao šesti na listi najvećih europskih zračnih luka. Očekuje se da će se broj putnika malo oporaviti ove godine, ali ne bi trebao premašiti 25 milijuna.

Teretni promet u Frankfurtu također je opao za 8,5 posto, na 1,9 milijuna tona. Što se tiče prijevoza tereta, zračna luka Frankfurt tako ostaje najveća u Europi.

Izvještaj za Zračnu luku Ljubljana, koja je također dio grupe Fraport, ukazuje na pad broja zračnih putnika od 83,3% na 288.235. Količina prevezenih tereta smanjila se za 7,1 posto, na 10.559 tona.

U izvješću Fraport inzistira da će proširenje putničkog terminala u zračnoj luci Brnik, započeto u srpnju 2019., biti završeno do sredine ove godine. Uprava također najavljuje kratkoročna i dugoročna planirana ulaganja u poboljšanje kvalitete usluge u zračnoj luci i poboljšanje operativnih procesa.

Ove godine očekuje se da će se dobit prije kamata, poreza i amortizacije grupe Fraport kretati između 300 i 450 milijuna eura. Očekuje se da će operativni rezultat i neto dobit ostati negativni. Ne očekuje se da će i Fraport, kao i prošle godine, ove godine dijeliti dividende.

Tagovi: Fraport, Fraport Slovenija, Aerodrom Ljubljana, Vlada Slovenije
PROČITAJ I OVO
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
VEĆI KAPACITETI
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
MOSTAR - Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE