GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kineske građevinske tvrtke dominiraju u top 100 svjetskih građevinara

Kineske građevinske tvrtke dominiraju u top 100 svjetskih građevinara
DOMINACIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2023 / 16:23
Autor: SEEbiz
LONDON - Kina dominira globalnim građevinskim sektorom, a kineske kompanije ostvaruju više od polovine prihoda među 100 najvećih svjetskih građevinskih kompanija, pokazalo je u petak objavljeno izvješće revizorske tvrtke Deloitte.

Najveća svjetska građevinska kompanija je China State Construction Engineering Corporation (CSCEC), s godišnjim prihodom od 305 milijardi dolara. Među prvih deset čak je osam kineskih kompanija po ostvarenim prihodima.

Općenito, prihodi 100 najvećih globalnih građevinskih tvrtki prošle su godine porasli na 1,9 trilijuna dolara, što je 6,3 posto više nego u 2021., izvijestio je Deloitte. Pritom su 54 posto od tog iznosa uprihodile kineske kompanije, njih 11 koje su uvrštene u listu 100 najvećih u svijetu, tj. više od trilijun dolara.

Do porasta prihoda lani došlo je unatoč ozbiljnim problemima s kojima se građevinski sektor suočava. Diljem svijeta građevinska industrija je rasla znatno sporije nego prethodnih godina, rekao je partner Deloittea Michael Müller.

Tržišna vrijednost 100 najvećih kompanija pala je za gotovo 15 posto, na oko 600 milijardi dolara. Na građevinsku industriju i dalje utječu poremećaji u opskrbim lancima, nestašica sirovina i nedostatak radne snage, kao i rastući troškovi energije i materijala, inflacija i rastuće kamatne stope, naglasio je. No, dodao je da bi globalni napori za zaštitu klime trebali dati novi poticaj.

Po broju kompanija na listi 100 najvećih predvode europske građevinske kompanije, kojih je uvršeno 41, a ukupno su lani uprihodile 373,6 milijuna dolara, što je šest posto više, no tržišna kapitalizacija pala im je za čak 22 posto. Najveće europske građevinske tvrtke su francuske grupe Vinci (rangirana na 7. mjestu), Bouyges (9.) i Eiffage (17.) te španjolska grupa ACS (12.).

Daleko iza Kine našlo se i 14 japanskih kompanija koje su zajedno ostvarile promet od 190 milijardi dolara. SAD je imao 13 predstavnika s ukupnim prometom od 165 milijardi dolara.

Tagovi: China State Construction Engineering Corporation, kineske građevinske kompanije, građevina, nr kina, građevinarstvo, Deloitte
PROČITAJ I OVO
Benetton u velikim financijskim problemima
GUBICI
Benetton u velikim financijskim problemima
TREVISO - Benetton niže gubitke pa obitelj osnivača priprema preustroj poslovanja i financijsku injekciju od 260 milijuna eura, rekla su dva upućena izvora.
T-Mobile preuzima bežično poslovanje US Cellulara za 4,4 milijarde dolara
AKVIZICIJE
T-Mobile preuzima bežično poslovanje US Cellulara za 4,4 milijarde dolara
NEW YORK - T-Mobile će kupiti gotovo sve bežične operacije regionalnog operatera United States Cellular u ugovoru procijenjenom na 4,4 milijarde dolara, priopćio je u utorak telekomunikacijski div.
Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
SOLIDNO
Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
BEOGRAD - Waberer's Grupa (Waberer's Group), vodeći pružalac usluga složene logistike u Mađarskoj i jedna od vodećih kompanija na mađarskoj berzi, sa ponosom je objavila značajno povećanje prihoda u prvom kvartalu 2024.
Otvoreno pismo sindikata Vladi: Tko će odgovarati za propuste u procesu dokapitalizacije Petrokemije?
PROPUSTI
Otvoreno pismo sindikata Vladi: Tko će odgovarati za propuste u procesu dokapitalizacije Petrokemije?
ZAGREB - Nakon dokapitalizacije u kojoj je, tvrde u sindikatu, država uplatila oko 12 milijua eura i potom pala s 45 na oko 20 posto vlasništva u Petrokemiji, Sindikat EKN je uputio otvoreno pismo Vladi i CERP-u u kojem zahtijeva „utvrđivanje odgovornosti i ispravljanje nedopustivnog propusta u procesu dokapitalizacije Petrokemije te žuran sastanak s ministrom poljoprivrede“
Telemach Hrvatska od 1. srpnja povećava cijene 7,2 posto
POSKUPLJENJA
Telemach Hrvatska od 1. srpnja povećava cijene 7,2 posto
ZAGREB - Telemach Hrvatska počeo je obavještavati korisnike da će od 1. srpnja ove godine primijeniti indeksnu klauzulu od 7,2 posto za povećanje iznosa mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim cjenikom, potvrdili su u ponedjeljak Hini iz te telekom kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE