GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Klaus: Petrokemiji grubom nepažnjom ili nemarom nanesena velika šteta

Klaus: Petrokemiji grubom nepažnjom ili nemarom nanesena velika šteta
OCJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.05.2024 / 15:06
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Predsjednik Sindikata EKN ustvrdio je u četvrtak da je dokapitalizacijom kutinske Petrokemije državi grubom nepažnjom ili nemarom nanesena velika šteta jer joj je smanjen vlasnički udjel, što je još dodatno platila.

Klaus je na konferenciji za novinare u Zagrebu upitao kako je moguće da je država dala 12 milijuna eura poreznih obveznika da bi sa 44 posto vlasništva u Petrokemiji pala na 20 posto.

Ne bi bio problem, smatra da je država zadržala kontrolni paket, odnosno 25 posto plus jednu dionicu, ustvrdio je Klaus, upitavši radi li se o propustu, neznanju ili o nečem trećem.

Zanima ga također zašto država nije prodala većinskom vlasniku Petrokemije turskom Yildirimu 20 posto dionica na čemu bi zaradila milijune eura.

Zbog svega razmatraju mogućnost kaznene prijave protiv odgovornih u Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP), poručio je i dodao da traže odgovornost i da se stvari, ako je moguće vrate na početne postavke.

"To će biti prvi zadatak za stranku koja se jako zalaže za resor poljoprivrede", poručio je Klaus.

Po njegovim riječima bilo je predviđeno da će država dokapitalizacijom zadržati kontrolni paket od 25 posto ali je se to nije dogodilo. Smatra da je CERP trebao pričekati da prvo Yildirim uplati svoj dio, a nakon toga hrvatska strana ostatak kojim bi zadržala kontrolni paket.

Sindikatima nije bila draga ideja da državi pada vlasnički udio, no dali su potporu Vladinoj namjeri jer je gotovo identična situacija kao i da država ima 33 posto udjela, a kontrolni paket omogućava da većinski vlasnik turski Yildirim ne može donositi sve odluke.

U krajnjoj liniji dok godi postoji kontrolni paket u državnim rukama nitko ne može srušiti ni prodavati tvornicu ili njezine dijelove, kaže.

Klaus je rekao da je jučer na sjednici Nadzornog odbora Petrokemije dobio informaciju da je za dokapitalizaciju 23. travnja CERP uplatio 5,44 milijuna eura, Janaf 2,762 milijuna eura, Fond za financiranje razgradnje nuklearnog otpada NEK uplatio 3,8 milijuna eura, a tvrtka Terra - mineralna gnojiva koji je kupio Yildirim uplatila je 25. travnja 116, 82 milijuna eura.

Utvrdili smo da takav omjer uplata državi ne daje 25 posto plus jednu dionicu, nego značajno manje, oko 20-ak posto, a zbroj uplaćenog iznosa s hrvatske strane iznosi oko 12 milijuna eura.

Klaus je rekao da je glasao protiv Odluke o suglasnosti na odluku o utvrđivanju uspješnosti izdavanja novih dionica i Odluke o povećanju temeljnog kapitala kao i ostala dva predstavnika države u sedmočlanom Nadzornom odboru.

"Apsurd nad apsurdima" je da predstavnica CERP-a koji vodi postupak dokapitalizacije to čini, kao i predstavnik Vlade Tomislav Pokaz sa sličnim obrazloženjem", ocijenio je Klaus.

Tagovi: Petrokemija, Yildrim, Željko Klaus
PROČITAJ I OVO
Rheinmetall dobio najveći ugovor u povijesti
POSLOVI
Rheinmetall dobio najveći ugovor u povijesti
ESSEN - Zbog rata u Ukrajini Rheinmetall, proizvođač oružja iz Dusseldorfa, dobio je najveći posao od svog osnutka.
Kraš odobrio dividendu
DIVIDENDA
Kraš odobrio dividendu
ZAGREB - Kraš je jučer održao Glavnu skupštinu nakon koje su objavljene odluke.
SDH i T-2 postigli dogovor oko otplate duga operatera
NESLUŽBENO
SDH i T-2 postigli dogovor oko otplate duga operatera
LJUBLJANA - Prema neslužbenim informacijama, Slovenski državni holding (SDH) postigao je dogovor s telekomunikacijskim operaterom T-2 o visini i povratu duga. Detalji za sada nisu poznati, više će se znati uskoro tijekom dana. Za 10.00 sati na Okružnom sudu u Ljubljani najavljeno je ročište za pokretanje stečajnog postupka nad T-2.
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Telekom Srpske isplaćuje dividendu
BANJA LUKA - Skupština akcionara Telekoma Srpske, održana 19.juna, donijela je odluku o isplati dividende u iznosu nešto manjem od 33 miliona KM.
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
NOVI DETALJI
Telemach bi preuzeo i sve obveze T-2
LJUBLJANA - Kada bi Telemach Slovenija preuzeo većinski udio u telekomunikacijskom operateru T-2, osigurao bi da T-2 ispunjava svoje obveze, kažu u Telemachu i dodaju da to uključuje i obvezu prema SDH.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE