GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kod vozača e-romobila ozljede su češće nego kod biciklista

Kod vozača e-romobila ozljede su češće nego kod biciklista
OZLJEDE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.01.2020 / 08:19
Autor: SEEbiz / Bug.hr
SAN FRANCISCO - Na sveučilištu California u San Franciscu provedena je studija koja je uključila podatke iz bolnica u Sjedinjenim Američkim Državama, a tiču se ozljeda nastalih kod vozača električnih romobila.

Prema podacima koji su objavljeni porast broja ozljeda povezanih s ovom vrstom prijevoza u četiri je godine (od 2014. do 2018.) porastao za 222% i dostigao 39 tisuća ozljeda. Od tog broja oko 3.300 ozlijeđenih pacijenata bilo je zadržano na liječenju.

Trećina pacijenata prijavila je ozljede glave, koje su pri vožnji romobilom dvostruko češće nego u slučaju vožnje bicikla. Porast broja ozljeda ubrzan je, pa je tako iz u 2018. godini u odnosu na 2017. bio udvostručen. Najčešće su se u bolnice nakon nesreća povezanih s električnim romobilima prijavljivale mlađe osobe, u dobi od 18 do 34 godine, a dvije trećine nastradalih čine muškarci. Podaci iz ranijih istraživanja pokazali su da je tek manje od 5% ozlijeđenih vozača električnih romobila prilikom pada nosilo kacigu.

Od promatranih gotovo 40 tisuća ozlijeđenih osoba u navedene četiri godine, 27% njih zadobilo je frakture, 23% ogrebotine i udarce, a 14% posjekotine. 78% ozljeda zadobiveno je u urbanim sredinama. Kao i porast broja ozljeda, tako je i njihova pojavnost u gradovima povezana sa sve većim brojem ovakvih osobnih prijevoznih sredstava u prometu.

Udesi s električnim romobilima, vidjeli smo to prošloga ljeta, mogu biti i smrtonosni.

Autori studije kažu kako je moguće da je broj ozljeda još veći od službenoga, jer ponekad ljudi niti ne dođu u bolnicu ili pak ne prijave kako su pali upravo s električnog romobila. Preporučuju i dodatna istraživanja, a svakako ističu važnost korištenja zaštitne opreme i uvođenje regulative koja bi učinila ovaj oblik prijevoza sigurnijim.

Tagovi: e-romobili, električni romobili
PROČITAJ I OVO
Elka preuzela 50 posto vlasničkog udjela u Elkakonu
AKVIZICIJE
Elka preuzela 50 posto vlasničkog udjela u Elkakonu
ZAGREB - Tvrtka Elka koja je u vlasništvu slovenske grupacije Iskra, preuzela je 50 posto udjela u tvrtki Elkakon za proizvodnju industrijskih vodiča, što je četvrta akvizicija Iskre u Hrvatskoj, izvijestila je Elka u utorak.
Telekom Slovenije uspostavio mobilnu interventnu jedinicu
POTEZI
Telekom Slovenije uspostavio mobilnu interventnu jedinicu
LJUBLJANA - Telekom Slovenije uspostavio je mobilnu interventnu jedinicu s kojom želi u najkraćem mogućem roku ponovno uspostaviti mobilne usluge u slučaju prirodnih ili drugih katastrofa koje bi mogle utjecati na rad mreže.
Jedan od suvlasnika HS Produkta slučajno propucao sebe i Amerikanca
NESREĆA
Jedan od suvlasnika HS Produkta slučajno propucao sebe i Amerikanca
ZAGREB - Marko Vuković, jedan od dvojice suvlasnika, inovator i glavni inženjer HS Produkta, karlovačke tvornice koja proizvodi jedan od najboljih pištolja na svijetu, kao i jurišnu pušku, ozlijeđen je u tvorničkoj streljani prilikom prezentacije, odnosno testiranja oružja, piše Jutarnji list kojem je informacija neslužbeno potvrđena.
Od polovice svibnja uvodi se direktna zrakoplovna linija Seul - Zagreb
LETOVI
Od polovice svibnja uvodi se direktna zrakoplovna linija Seul - Zagreb
ZAGREB – Azijsko tržište od iznimne je važnosti za hrvatski turizam s velikim potencijalom za daljnji razvoj, te su predstavnici Uniline grupe, vodeće destinacijske menadžment kompanije, dva tjedna u travnju proveli u Kini i Južnoj Koreji.
Hrvatski Mplus preuzima slovensku Panvitu
STRATEŠKI
Hrvatski Mplus preuzima slovensku Panvitu
ZAGREB – Dvije vodeće grupacije u regiji, hrvatski Mplus (Meritus ulaganja d.d. – ZSE:MRUL) i Panvita Grupa, slovenska poljoprivredno-prehrambena grupa posvećena održivoj proizvodnji visokokvalitetne hrane, ulaze u partnerstvo s ciljem pozicioniranja nove grupe kao lidera u prehrambenoj industriji u jugoistočnoj Europi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE