GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Kolaps u Njemačkoj, štrajkom pogođeno osam zračnih luka

Kolaps u Njemačkoj, štrajkom pogođeno osam zračnih luka
KAOS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.02.2023 / 11:15
Autor: SEEbiz
BERLIN - U osam njemačkih zračnih luka, uključujući središta Frankfurt i München, državni službenici danas stupaju u štrajk, čime će pojačati svoje zahtjeve za povećanjem plaća. Prema izračunima Njemačke udruge zračnih luka (ADV), bit će otkazano 2340 letova, a bit će pogođeno nešto manje od 300.000 putnika. Ukinute su i veze između Frankfurta i Münchena te Ljubljane.

Prema najavama sindikata Verdi, štrajk u gradovima Bremen, Dortmund, Frankfurt, Hamburg, Hannover, München i Stuttgart počet će ujutro, a završiti u subotu navečer. Bit će ugrožen domaći i međunarodni promet.

Zbog štrajka su otkazane i veze s Brnikom, i to dolasci i odlasci njemačkog prijevoznika Lufthanse na liniji za Frankfurt te dolasci i odlasci Lufthanse na liniji za München.

"Budući da je vezan uz dolazak zrakoplova prethodni dan, otkazan je i subotnji jutarnji poletni let Lufthanse za Frankfurt", objasnio je za STA upravitelj ljubljanske zračne luke Fraport Slovenija.

Štrajk je rezultat nesuglasica između sindikalista i njemačkih saveznih i lokalnih vlasti uoči novog kruga pregovora o jednogodišnjem kolektivnom ugovoru za državne službenike koji su zakazani za 22. i 23. veljače. Sindikati Verdi i dbb traže povećanje plaća od 10,5 posto za približno 2,5 milijuna državnih službenika. barem 500 eura veću plaću.

Osim toga, u tijeku su pregovori o kolektivnom ugovoru za nacionalno zaposleno sigurnosno zrakoplovno osoblje i lokalno zaposleno osoblje zračne luke. Za zaštitare, primjerice, postoji zahtjev za povećanjem dodataka.

U Njemačkoj su prošli mjesec štrajkali i u zračnim lukama u Berlinu i Düsseldorfu.

Štrajk se poklapa s održavanjem 59. Muenchenske konferencije o sigurnosti (MSC).

Rumunjski ministar vanjskih poslova, koji je trebao doputovati jednim od otkazanih letova umjesto u Muenchen će sletjeti u austrijsku zračnu luku, a potom će se voziti više od četiri sata do Münchena da bi stigao na konferenciju, rekao je dužnosnik rumunjskog veleposlanstva.

Fotografija: dpa

Tagovi: štrajk u njemačkim zračnim lukama, Verdi, Lufthansa
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE