GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Koliko je ured u kojem radite važan za uspješno poslovanje?

Koliko je ured u kojem radite važan za uspješno poslovanje?
KVALITETA UREDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2022 / 19:25
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado

ZAGREB - Prilikom rada u uredu, dobro radno okruženje povećava učinkovitost obavljanja poslovnih zadataka, a pridonijet će i postizanju boljih rezultata. To je jedan od ključnih čimbenika koji utječu na motivaciju i angažman zaposlenika.

Radno okruženje, osim dizajna samog ureda, uključuje i zaposlenike s kojima radite, komunikaciju s njima, organizacijsku kulturu same tvrtke te mogućnost napredovanja i usavršavanja vještina.
U nastavku pročitajte čimbenike na koje se morate usredotočiti kako biste postigli optimalnu produktivnost i cjelokupno zadovoljstvo uredskih zaposlenika.

Radni prostor - ured koji motivira

Rezultati brojnih istraživanja pokazali su da dobro osmišljen radni prostor povećava produktivnost zaposlenika za čak 20%!
Ovisno o vrsti posla kojim se tvrtka bavi, treba obratiti pozornost na svjetlinu uredskog svjetla. Prema studijama koje je provelo Sveučilište Cornell, prigušeno svjetlo potiče kreativnost, dok jako svjetlo pospješuje analitičko razmišljanje.
Udobnost i praktičnost bitne su karakteristike poslovnog prostora, stoga je vrlo važan i položaj radnog stola, udobnost uredske stolice i ostalog uredskog namještaja.
Prema istraživanju provedenom na University College London na više od 170 ispitanika, zaposlenici radije sjede za stolovima blizu prozora. Također će radije okrenuti leđa kolegama nego njima.
Ured, koji se sastoji od posebnih soba za odmor i zabave, potiče želju zaposlenika da provede više vremena na poslu kao i njihov angažman. Ovu taktiku koriste velike, uspješne globalne tvrtke, poput Googlea.

Timski rad – potaknite timski duh

Izgradnja timskog duha unutar tvrtke veliki je izazov. Ako je pravilno izgrađen, može značajno poboljšati cjelokupno poslovanje organizacije. Kako bi timski rad funkcionirao kako treba, vrlo je važna tolerancija zaposlenika i prihvaćanje različitosti članova tima. Poticanjem timskog duha zaposlenici nastoje postići poslovne rezultate kako za sebe tako i za cijeli tim.
Dijeljenje znanja i iskustava kolega omogućuje zaposlenicima brže učenje i učinkovitije rješavanje problema. Također im daje mogućnost da zadane probleme i situacije sagledaju iz više različitih kutova, te tako razviju nove načine razmišljanja. Prilikom formiranja tima važno je da članovi posjeduju komplementarna znanja i vještine koje vode zajedničkom cilju, a to je realizacija poslovnih aktivnosti.
Svaki član tima jednako je odgovoran za uspjeh i neuspjeh projekta, stoga je neophodna dobra komunikacija i razumijevanje članova kako bi se zajedničkim radom i radom postigli najbolji rezultati.
Dužnost voditelja tima je stimulirati ostale članove na rad i stvoriti okruženje u kojem će zaposlenici biti pozitivno raspoloženi, motivirani i spremni na zajednički rad u rješavanju svakog izazova koji se pojavi pred njima.

Komunicirajte do uspjeha - povećajte učinkovitost

Komunikacija je temelj za razvoj pravila i korporativne kulture, ali također ima veliki utjecaj na predstavljanje tvrtke široj javnosti.
Prema studiji koju je provelo Društvo za upravljanje ljudskim resursima (SHRM) na 400 tvrtki s preko 100.000 zaposlenih, prosječni gubitak po tvrtki zbog neadekvatne komunikacije sa zaposlenicima među njima iznosi 62,4 milijuna dolara godišnje.
Način komunikacije u tvrtki ključan je za to kakvo mišljenje zaposlenici imaju o tvrtki, kako obavljaju svoje zadatke i kakve odnose stvaraju sa svojim kolegama.
Da bi bila učinkovita, komunikacija treba pružiti informacije, kontrolu, motivaciju i emocionalno izražavanje. Informacije potrebne za posao trebaju se prenositi definiranim i razrađenim komunikacijskim kanalima.
Razvojem tehnologije ovi kanali su postali brojni, ali korištenje velikog broja različitih kanala dovodi do zabune i kašnjenja u produktivnosti. Iz tog razloga trebate odabrati one komunikacijske kanale koji će vam omogućiti da u svakom trenutku budete najučinkovitiji u komunikaciji sa zaposlenicima.

Jednako je važna i neformalna komunikacija

Ako su zaposlenici zadovoljni odnosom koji imaju s nadređenima i drugim kolegama, kao i samom tvrtkom, bit će motivirani za rad te će ulagati više snage i truda u obavljanje svojih aktivnosti.
Dobar odnos sa zaposlenicima ključan je za napredak i uspjeh tvrtke. Dinamičan rad i zdrav odnos s okolinom učinit će odlazak na posao zadovoljstvom, a ne obvezom.
Druženje s kolegama, razna poslovna druženja i team building aktivnosti pridonijet će povećanju razine zadovoljstva zaposlenika, ali i boljem upoznavanju.
Krajnji rezultat dobre interne komunikacije bit će lakši timski rad i njihova međusobna suradnja. Redoviti razgovori sa zaposlenicima i uvažavanje njihovih primjedbi na rad u organizaciji mogu dodatno doprinijeti izgradnji čvrstih odnosa s njima.
Dobro radno okruženje i zdrava komunikacija investicija su koja će se višestruko isplatiti. To je ključ uspjeha najuspješnijih svjetskih tvrtki. Izgradite dugoročan i odan odnos sa svojim zaposlenicima i zajedno svjedočite uspjehu koji postižete.

Tagovi: ured, zaposlenici, učinkovitost, motivacija, rezultati
PROČITAJ I OVO
Štrajk u Deutsche Telekomu usred pregovora o plaćama
NEZADOVOLJSTVO
Štrajk u Deutsche Telekomu usred pregovora o plaćama
FRANKFURT - Njemački sindikat Verdi pozvao je u nedjelju na nacionalni štrajk u odjelu korisničke službe Deutsche Telekoma dok se nastavljaju pregovori o plaćama i uvjetima.
Hrvatska industrija ipak se blago oporavlja
OPORAVAK
Hrvatska industrija ipak se blago oporavlja
ZAGREB - Industrijska proizvodnja u ožujku je bila 5 posto manja nego u istom mjesecu prošle godine. Na mjesečnoj razini podaci su malo bolji, bilježi se rast od 1,4 posto. Stanje u industriji poboljšava se, a pokazuju to i rezultati poslovanja domaćih tvrtki usmjerenih na izvoz.
Trgovci radnicima nude bonuse ako dovedu nove ljude
BONUSI
Trgovci radnicima nude bonuse ako dovedu nove ljude
ZAGREB - Rijetki radnici odlučuju se za zahtjevan i premalo plaćen rad u trgovini pa poslodavci nude bonuse za one koji dovedu nove radnike, a stanje bi se moglo popraviti i sklapanjem kolektivnog ugovora između Sindikata trgovine i poslodavaca.
Celjski Kovintrade ulaže pet milijuna eura u novo skladište u Srbiji
INVESTICIJE
Celjski Kovintrade ulaže pet milijuna eura u novo skladište u Srbiji
CELJE - Kovintrade iz Celja otvorio je u travnju novo skladište u Kragujevcu u Srbiji povodom 20. godišnjice poslovanja svoje podružnice Kovintrade Srbija.
Delo: Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane
NESLUŽBENO
Delo: Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane
LJUBLJANA - Mercator zatvara manje prodavaonice tehnike i hrane u Sloveniji, piše Delo u subotnjem izdanju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE