GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Končarova knjiga narudžbi na rekordnoj razini, od gotovo 1,4 milijarde eura

Končarova knjiga narudžbi na rekordnoj razini, od gotovo 1,4 milijarde eura
NARUDŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.10.2023 / 08:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar Primorac je posjetio i Laboratorijski centar Končar - Institut za elektrotehniku, apostrofirajući njegove aktivnosti u području istraživanja i razvoja, gdje i neke poznate svjetske tvrtke testiraju svoju opremu.

Član Uprave Končara Josip Lasić poručio je da bez izvoza nema rasta i razvoja, istaknuvši i da je Končar, kao i regionalni lider u elektroenergetici, najveći hrvatski neto izvoznik.

- Grupa Končar je u prvoj polovini 2023. ostvarila prihode od 383 milijuna eura, što je rast na godišnjoj razini od oko 33 posto, a još više veseli, istaknuo je Lasić, rast novougovorenih poslova u tom razdoblju, na vrijednost od oko 750 milijuna eura, rekao je, pri čemu je izdvojio tržišta Austrije, Švedske te posebno Njemačke.

Lasić je istaknuo da se knjiga narudžbi nalazi na rekordnoj razini od gotovo 1,4 milijarde eura.

Naglasio je i da 75 posto izvoza kompanije otpada na zemlje EU-a. Zahvalio je pritom i Vladi zbog napora oko šengena, jer je kompanija dodatno profitirala ulaskom u taj prostor.

Voditeljica Liderova Kluba izvoznika Manuela Tašler iznijela je glavne pokazatelje hrvatskog izvoza, čija je vrijednost, uključujući i prve podatke za kolovoz, u prvih osam mjeseci na godišnjoj razini pala za 1,5 posto, na 14,6 milijardi eura.

Kad se promatraju podaci DZS-a samo za srpanj ove godine, vrijednost izvoza na godišnjoj razini pala je za 14,7 posto, na 1,83 milijarde eura, dok se za prvih sedam ovogodišnjih mjeseci još bilježio blagi plus od 0,2 posto, uz vrijednost izvoza od 13,3 milijarde eura.

Kda je riječ o tih prvih sedam mjeseci ove godine, istaknula je Tašler, prisutan je velik utjecaj smanjene vrijednosti izvoza u sektorima energetike, za 615 milijuna eura, što je posljedica pada cijena energije

Porastao ukupni izvoz u ostalim sektorima, za 645 mil. eura.

U prvih sedam mjeseci 2023. najvrjedniji je bio izvoz u djelatnosti proizvodnje električne opreme, 1,16 milijardi eura, uz godišnji skok od 18 posto, pri čemu je za oko trećinu tog izvoza zaslužan upravo Končar.

Slijedi prehrambena industrija s 1,14 milijarde eura i rastom od 16 posto, proizvodnja strojeva i uređaja bilježi skok od 20,9 posto, uz ukupnu vrijednost izvoza od 873,8 milijuna eura, proizvodnja gotovih metalnih proizvoda porasla je za 2,3 posto, na 851,9 milijuna eura, a proizvodnja kemikalija i kemijskih proizvoda za 1,1 posto, na 709,1 milijun eura

Tašler je posebno izdvojila i djelatnost proizvodnje ostalih prijevoznih sredstava, sa skokom od čak 84,3 posto, na 613,5 milijuna eura, što je mahom rezultat povećanje proizvodnje vagona Đure Đakovića i Gredelja.

Tagovi: Končar, Marko Primorac, Lider, Manuela Tašler, Josip Lasić
PROČITAJ I OVO
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE