GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Krka lani s rekordnom prodajom

Krka lani s rekordnom prodajom
REKORDI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2024 / 17:34
Autor: SEEbiz / STA
NOVO MESTO - Grupa Krka lani je, prema prvoj procjeni, povećala prihode od prodaje za pet posto, na 1,81 milijardu eura.

U 2023. godini zabilježili smo najveću prodaju u povijesti", rekao je Jože Colarič, predsjednik uprave i generalni direktor tvrtke. Zbog negativnih tečajnih razlika, čista dobit smanjena je za 14 posto i dosegla je 311,2 milijuna eura.

“Prema prvim procjenama, unatoč inflatornim pritiscima, lani smo zabilježili najveću dobit iz poslovanja u iznosu od 397,6 milijuna eura. To je četiri posto više u odnosu na prošlu godinu”, istaknuo je Colarič na današnjoj konferenciji za novinare. Prošlogodišnje poslovanje ocijenio je uspješnim. Uz dobar poslovni model i stalnu prilagodbu u različitim područjima poslovanja uspjeli smo se nositi s najrazličitijim izazovima, dodao je.

Prošle godine grupa je registrirala 14 novih proizvoda i završila 698 registracijskih postupaka na različitim tržištima. Investicije su iznosile 131,2 milijuna eura. Između ostalog, kupili su 23 hektara zemljišta u industrijskoj zoni Cikava u Novom Mestu, čime žele osigurati površine za širenje tvrtke za nekoliko sljedećih desetljeća.

Za ovu godinu tvrtka planira još više investicija, i to više od 150 milijuna eura. Istodobno, Colarič je rekao da se izgradnja novog pogona Sinteza 2 u Krškom, gdje je ishođenje okolišnih dozvola komplicirano zbog tužbe jedne od udruga za zaštitu okoliša, odugovlači već nekoliko godina, čak i ako su uspjeli dobiti sve dozvole već ove godine. Trenutačno imamo osigurano dovoljno sirovine koju smo planirali proizvoditi u Krškom, rekao je.

Broj zaposlenih u Krki lani je porastao za jedan posto. Potkraj prošle godine cijela je grupa zajedno s agencijskom djelatnošću zapošljavala 12.753 osobe, od čega 45 posto u inozemstvu. Ove godine planiraju povećati broj zaposlenih za tri posto.

Grupacija za ovu godinu planira prodaju proizvoda i usluga u iznosu od 1,85 milijardi eura te neto dobit u iznosu većem od 310 milijuna eura.

Krka je danas otkrila da su tvrtke Krka i Laurus Labs iz Indije, koje ugovorno surađuju već nekoliko godina i čiji se poslovi međusobno nadopunjuju, postigle dogovor o osnivanju zajedničkog poduzeća Krka Pharma u Hyderabadu u Indiji. Krka će u njemu imati 51 posto udjela, a Laurus 49 posto. Tvrtka će pripremiti plan izlaska na indijsko tržište i ostala tržišta izvan EU, gdje Krka i Laurus još nisu prisutni sa svojim gotovim proizvodima.

Prošle godine grupa je ostvarila rast prodaje na većini prodajnih tržišta. Po prodaji najveća regija bila je istočna Europa, gdje je prodano proizvoda u vrijednosti od 594 milijuna eura. U odnosu na prethodnu godinu to je pet posto manje. U Ruskoj Federaciji količinski rast prodaje iznosio je sedam posto. U eurima se smanjio za 10 posto, a u rubljama je porastao za 15 posto. Budući da tečaj rublje nije moguće zaštititi izvedenim financijskim instrumentima, on se prirodno štiti kupnjom roba i usluga u rubljama, objasnili su. Rast je zabilježen i na većini ostalih tržišta u ovoj regiji.

Slijedi regija srednje Europe s prodajom vrijednom 397,1 milijun eura i devet posto godišnjeg rasta. U regiji zapadne Europe, gdje je Njemačka najveće tržište, prodali su za 369,6 milijuna eura i ostvarili rast prodaje od 13 posto. U regiji jugoistočne Europe prodali su se za 249,3 milijuna eura, što je 11 posto više. U Sloveniji je prodano proizvoda i usluga u vrijednosti od 113,8 milijuna eura, što predstavlja 6,3% prodaje grupe. Rast je bio 10%. Glavnina je ostvarena prodajom proizvoda.

Prema Colaričevim riječima, količine prodane droge stalno rastu. “U 2005. godini prodali smo nešto manje od šest milijardi tableta i kapsula, a prošle godine već nešto manje od 18 milijardi”, rekao je.

94 posto svih roba i usluga prodano je u inozemstvu. Najvažnije tržište je Rusija, zatim Poljska, Njemačka, Ukrajina, Rumunjska i Slovenija. "U potonjem osiguravamo čak 30 posto količina potrebnih slovenskom tržištu", rekao je. Nakon epidemije covida, u Sloveniji se bilježi značajan porast posjeta Krkinim toplicama.

Naveo je i da je Krka u studenom prošle godine od agencije S&P Global dobila prvu bonitetnu ocjenu S&P Global CSA za 2023. u sklopu procjene održivosti poslovanja, "što nas svrstava među 10 najboljih farmaceutskih kompanija".

Tagovi: kRKA, PRODAJA, INDUSTRIJA
PROČITAJ I OVO
Benetton u velikim financijskim problemima
GUBICI
Benetton u velikim financijskim problemima
TREVISO - Benetton niže gubitke pa obitelj osnivača priprema preustroj poslovanja i financijsku injekciju od 260 milijuna eura, rekla su dva upućena izvora.
T-Mobile preuzima bežično poslovanje US Cellulara za 4,4 milijarde dolara
AKVIZICIJE
T-Mobile preuzima bežično poslovanje US Cellulara za 4,4 milijarde dolara
NEW YORK - T-Mobile će kupiti gotovo sve bežične operacije regionalnog operatera United States Cellular u ugovoru procijenjenom na 4,4 milijarde dolara, priopćio je u utorak telekomunikacijski div.
Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
SOLIDNO
Mađarski logistički div započeo godinu solidnim rastom prihoda
BEOGRAD - Waberer's Grupa (Waberer's Group), vodeći pružalac usluga složene logistike u Mađarskoj i jedna od vodećih kompanija na mađarskoj berzi, sa ponosom je objavila značajno povećanje prihoda u prvom kvartalu 2024.
Otvoreno pismo sindikata Vladi: Tko će odgovarati za propuste u procesu dokapitalizacije Petrokemije?
PROPUSTI
Otvoreno pismo sindikata Vladi: Tko će odgovarati za propuste u procesu dokapitalizacije Petrokemije?
ZAGREB - Nakon dokapitalizacije u kojoj je, tvrde u sindikatu, država uplatila oko 12 milijua eura i potom pala s 45 na oko 20 posto vlasništva u Petrokemiji, Sindikat EKN je uputio otvoreno pismo Vladi i CERP-u u kojem zahtijeva „utvrđivanje odgovornosti i ispravljanje nedopustivnog propusta u procesu dokapitalizacije Petrokemije te žuran sastanak s ministrom poljoprivrede“
Telemach Hrvatska od 1. srpnja povećava cijene 7,2 posto
POSKUPLJENJA
Telemach Hrvatska od 1. srpnja povećava cijene 7,2 posto
ZAGREB - Telemach Hrvatska počeo je obavještavati korisnike da će od 1. srpnja ove godine primijeniti indeksnu klauzulu od 7,2 posto za povećanje iznosa mjesečnih naknada tarifnih paketa definiranih službenim cjenikom, potvrdili su u ponedjeljak Hini iz te telekom kompanije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE