GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ljutomerski PanOrganix širi svoje staklenike u Njemačku i Saudijsku Arabiju

Ljutomerski PanOrganix širi svoje staklenike u Njemačku i Saudijsku Arabiju
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2023 / 08:22
Autor: SEEbiz
LJUTOMER - Ljutomerska tvrtka PanOrganix, koja se od 2015. godine bavi uzgojem salate i začinskog bilja u staklenicima, dodatno proširuje svoje kapacitete. Njihovi staklenici prostiru se na 37 hektara u Sloveniji, te deset u Austriji i Rumunjskoj. Sada će se sa staklenicima i uzgojem proširiti i na Njemačku i Saudijsku Arabiju, između ostalih.

U Njemačkoj, u mjestu Fürstenwalde kod Berlina, već dobivaju građevinsku dozvolu za staklenik površine četiri hektara. U Saudijskoj Arabiji, gdje su pronašli izravnog investitora, također će ove godine krenuti s gradnjom prvog staklenika, rekao je Niko Miholič, direktor prodaje tvrtke. U oba objekta uzgajat će se salata.

Proširenje planiraju i u Rumunjskoj, gdje će na postojeće dodati 10 hektara, te u Austriji, a staklenike sa svojom salatom planiraju zasaditi i u Mađarskoj i Srbiji.

Priča o rastu PanOrganixa započela je 2011. godine kada je Mario Kurtović, idejni vođa i vlasnik tvrtke, kupio farmu i nazvao je PanOrganix Farm. Već sljedeće godine prvi češnjak prodan je najvećem trgovcu Mercatoru. Upravo su s njim i američkim borovnicama započeli posao, a obje prodaju i danas, kada su im glavne kulture salata i začinsko bilje, posebice bosiljak.

U 2015. godini izgradili su prvi staklenik u Ljutomeru i započeli suradnju s ugovornim partnerima. Pod sadašnjim imenom na tržištu su se počeli pojavljivati 2017. godine. Danas kooperanti za njih uzgajaju češnjak i grah, a oni sami uzgajaju navedene kulture.

Tvrtka se povezuje s investitorima koji financiraju svoj rast, a na početku svog puta dobivali su i državna i EU sredstva. Bez toga, kaže Miholič, ne bi uspjeli; dio razvoja financiran je i bankovnim kreditima.

PanOrganix danas zapošljava 112 ljudi u cijeloj grupi, a širenjem će taj broj rasti. Matica je prošle godine ostvarila 3,6 milijuna eura prihoda, što je za petinu više nego 2021. godine.

Tagovi: LjutomeR, PanOrganix, poljoprivreda
PROČITAJ I OVO
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
DIONICE
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
ZAGREB - Neven Vranković, član Uprave Atlantic Grupe, prodao je 8.000 dionica Atlantica putem transakcije izvršene 2. svibnja 2024. na uređenom tržištu Zagrebačke burze.
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE