GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Koper u prvom polugodištu s 23% manjom neto dobiti

Luka Koper u prvom polugodištu s 23% manjom neto dobiti
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.08.2023 / 19:20
Autor: SEEbiz
KOPER - Luka Koper je u prvom polugodištu ostvarila 32 milijuna eura čiste dobiti, što je 23 posto manje nego u istom razdoblju lani, ali 83 posto više od planiranog.

Sa 158,9 milijuna eura prihodi su bili dva posto veći. Tvrtka je rezultate opisala kao dobre, ali je napomenula da je situacija u logistici i dalje prilično složena.

„Grupa Luka Koper prvo polugodište zaključila je s dobrim poslovnim rezultatima. Svi financijski pokazatelji premašili su planirane pokazatelje za razdoblje", piše u nerevidiranom izvješću o poslovanju koje je danas objavljeno na stranicama Ljubljanske burze.

Prihodi od prodaje porasli su za 2% za 9% odn 13,3 milijuna eura veći od planiranog. Na veće prihode utjecale su više cijene usluga i veći prihodi od punjenja i pražnjenja kontejnera, pojašnjavaju.

Prihodi od skladiština smanjeni su za petinu, odnosno za 8,5 milijuna eura u odnosu na isto razdoblje prošle godine, zbog smanjenja vremena zadržavanja kontejnera u skladištu. Posljedica je to normalizacije stanja na globalnom logističkom tržištu, stoji u izvješću.

Operativna dobit (EBIT) u prvom polugodištu iznosila je 37,6 milijuna eura i veća je od planirane za 87 posto ili 17,5 milijuna eura. Pritom je u odnosu na prvo polugodište prethodne godine manji za 21 posto ili 10,2 milijuna eura.

Na nižu dobit utjecala su dva čimbenika: rast troškova koji je posljedica inflatornih pritisaka te pad prihoda od ležarina.

Luka Kopar ostvarila je veći promet u dvije strateške robne grupe kontejnera (u TEU) i automobila (u komadima) u odnosu na plan i isto razdoblje prethodne godine.

U ožujku su ostvarili novi mjesečni rekord u prekrcaju brodskih kontejnera, odnosno prekrcali su 105.744 kontejnerske jedinice. Postavili su i novi mjesečni rekord u pretovaru automobila brodom, točnije 87.533 vozila.

U prvom polugodištu pretovareno je 554.900 kontejnerskih jedinica, što je pet posto više nego u istom razdoblju lani, dok je pretovareno 451.600 automobila, što je 23 posto više.

"Iako su se početkom godine izgledi za gospodarski rast poboljšali, pokazatelji ne ukazuju na vidljiviji oporavak
gospodarske aktivnosti u prvom polugodištu. Međutim, međunarodne institucije predviđaju jačanje gospodarskih aktivnosti u drugoj polovici godine", napisali su, između ostalog, iz tvrtke.

Po njihovom mišljenju, situacija u logistici na globalnoj razini još uvijek je prilično složena. “Dolasci kontejnerskih brodova, kako na izravnim vezama s Dalekim istokom tako i s lukama na Mediteranu, i dalje su netočni, cijene kontejnerskih karata pale su na razinu prije izbijanja covida-19. Luke u Europi uglavnom su suočene s velikom zasićenošću terminala za pretovar automobila", rekli su.

Pritom je izravna izloženost grupe prema Rusiji i Ukrajini relativno mala, jer je obujam pretovara preko Luke Koper, koji je namijenjen tržištu Ukrajine i Rusije, prema Lukinim objašnjenjima zanemariv. “Ipak, Uprava redovito prati stanje na tržištu i reagira kako bi osigurala nesmetano poslovanje grupe”, dodaju.

Tagovi: Luka Koper, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE