GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Luka Ploče postaje prva pametna 5G luka u Hrvatskoj

Luka Ploče postaje prva pametna 5G luka u Hrvatskoj
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.03.2024 / 16:09
Autor: SEEbiz
PLOČE - U povodu početka projekta "Unaprjeđenje javnih usluga Lučke uprave Ploče putem implementacije 5G povezivosti", koji provode Lučka uprava Ploče i tvrtka Markoja, u Pločama je danas organizirana uvodna konferencija projekta koji će omogućiti da Luka Ploče postane prva pametna 5G luka u Hrvatskoj.

Kako je priopćeno iz Luke Ploče i tvrtke Markoje, riječ je o projektu koji Europska komisija sufinancira s gotovo milijun eura, a cilj mu je povećati razinu i kvalitetu javnih usluga koje pruža Lučka uprava Ploče postavljanjem privatne 5G mreže na području pomorske luke, omogućujući vrhunsku povezanost i obradu velikih količina podataka, kao i njihovo dijeljenje,

U okviru projekta postavit će se mrežna infrastruktura i pripadajuća oprema za uvođenje privatne i samostalne 5G mreže na području Luke Ploče te implementirati tri inovativna slučaja uporabe podataka s intenzivnim korištenjem podataka: uvođenje sustava lociranja u stvarnom vremenu (RTLS), nadzor i evidencija manipulacije teretom te prevencija incidenata, navodi se u priopćenju.

"Želimo strateški razvijati Luku Ploče ulaganjima u infrastrukturu, kako bismo u promjenjivim geopolitičkim okolnostima maksimalno podigli razinu konkurentnosti. Tehnologija je danas nezamjenjiva komponenta toga, a 5G zbog svojih tehničkih karakteristika predstavlja veliki iskorak i prekretnicu u procesima i operacijama", poručio je Tomislav Batur, ravnatelj Lučke uprave Ploče.

Po riječima Borisa Markoje, direktora i osnivača tvrtke Markoja, instalacija i pokretanje privatne 5G SA mreže kao i implementacija inovativnih načina prikupljanja, obrade i transfera podataka u konačnici će omogućiti optimizaciju prometa i logističkih procesa u lučkom području, povećati ukupnu sigurnost svih dionika u luci te poboljšati prevenciju – u skladu s poslovanjem unutar ESG normi.

Ovo je jedan od samo dva projekta koja se sufinanciraju u Hrvatskoj, od ukupno 42 odobrena projekta iz 18 država članica u koja će se uložiti čak 260 milijuna eura. Ujedno je riječ o jedinom projektu iz Hrvatske koji je Europska komisija odobrila u sklopu fonda "5G za pametne zajednice". Projekt je započeo 1. siječnja 2024. godine i trajat će 30 mjeseci, navodi se u priopćenju.

Tagovi: Luka Ploče, 5G, Markoja, Livaja
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE