GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk ponovno otkazuje plovidbu Crvenim morem

Maersk ponovno otkazuje plovidbu Crvenim morem
BRODARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2024 / 14:21
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - Danski brodarski div Maersk najavio je danas da će usmjeriti sva svoja plovila oko Afrike kako bi izbjegli plovidbu kroz Crveno more i Sueski kanal. 

Razlog su napadi jemenskih pobunjenika. Alternativna ruta je već bila u prometu prošle godine, ali su zbog zaštitnih mjera ponovno prešli na normalnu plovidbu. Međutim, sada se pokazalo da su rizici preveliki.

Maerskov kontejnerski brod pogođen je u nedjelju projektilom dok je prelazio tjesnac Bab el Mandeb, koji povezuje Crveno more s Adenskim zaljevom, prema tvrtki. Tada su ga napala četiri broda Houthia, ali su helikopteri s obližnjih američkih razarača koji su odgovorili na poziv u pomoć potopili tri, a četvrti je pobjegao.

U znak solidarnosti s Palestincima u Gazi, jemenski Huti pobunjenici sve više izvode napade dronovima i projektilima na trgovačke brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu. Od 18. studenog bilo je 25 takvih napada na Bliskom istoku, prema američkim pomorskim snagama.

Zbog povećanog broja napada na ovom strateškom području, neki vlasnici velikih trgovačkih brodova počeli su izbjegavati Crveno more, što znači duže i skuplje rute. SAD je stoga u prosincu osnovao multinacionalnu pomorsku koaliciju za zaštitu brodarstva, koja, prema nekima, nije dovoljno učinkovita.

Tagovi: Maersk, brodari, vozarine, crveno more, logistika
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE