GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk: Problemi u Crvenom moru mogli bi se protegnuti i na drugu polovicu 2024.

Maersk: Problemi u Crvenom moru mogli bi se protegnuti i na drugu polovicu 2024.
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.02.2024 / 16:57
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - A.P. Moller-Maersk, drugi najveći globalni prekooceanski prijevoznik, savjetuje klijentima da se pripreme za krizu na Crvenom moru koja bi se mogla protegnuti do druge polovice ove godine.

"Nažalost, ne vidimo da će se uskoro dogoditi bilo kakva promjena u Crvenom moru", rekao je Charles van der Steene, regionalni predsjednik za Maersk Sjevernu Ameriku, za CNBC. “Savjetujemo im da bi dulje tranzitne rute mogle trajati kroz Q2 i potencijalno Q3. Kupci će se morati pobrinuti da imaju dulje ukupno vrijeme tranzita ugrađeno u njihov opskrbni lanac.”

Dana 5. siječnja, Maersk je objavio da obustavlja putovanja kroz Crveno more i Adenski zaljev u "doglednoj budućnosti" nakon napada na Maersk Hangzhou. Nakon napada na dva Maerskova broda pod američkom zastavom 24. siječnja, Maersk Detroit i Maersk Chesapeake, Maersk Line, Limited — američka podružnica Maerska, koja neovisno upravlja brodovima pod američkom zastavom — objavili su da više neće ploviti Crvenim morem.

Oprezno stajalište globalne brodarske i logističke tvrtke o sigurnosnim uvjetima u Crvenom moru dolazi unatoč multinacionalnoj vojnoj operaciji pod vodstvom SAD-a u regiji, Operation Prosperity Guardian. Prema obrambenim podacima SAD-a, Huti pobunjenici su ili napali ili zaprijetili komercijalnim brodovima najmanje 46 puta od studenog. Unatoč višestrukim napadima SAD-a i saveznika na mete pobunjenika, Hutiji su upozorili da će se njihovi napadi "nastaviti dok ne prestane agresija na Gazu".

Dulji tranziti oko Rta dobre nade odgađaju dolazak praznih brodova koji se vraćaju u Aziju kako bi pokupili više uvoza iz SAD-a. Kašnjenja utječu na dosljednost trgovine što može utjecati na opskrbni lanac. Van der Steene rekao je da potiče američke tvrtke da ostanu oprezne u procjeni situacije u Crvenom moru i da budu spretne u logističkim strategijama opskrbnog lanca.

Maersk je bio najveći prekooceanski prijevoznik za američki izvoz u 2023., na temelju carinskih podataka. Plovila tvrtke Maersk Line, Limited koja plove pod zastavom SAD-a uključena su u Program pomorske sigurnosti i VISA (Voluntary Intermodal Sealift) s vladom SAD-a. Ima najveći broj plovila pod američkom zastavom koja opslužuje zemlju, uz svoju flotu pod stranom zastavom koja prevozi prekooceanski teret za američke tvrtke.

"Naš savjet našim klijentima je da se neizvjesnost gradi na agilnosti", rekao je van der Steene. „Kupci moraju imati mogućnost ulaska na tržište Sjeverne Amerike s različitih krajnjih točaka. Bilo da se radi o Zapadnoj obali, Zaljevu ili Istočnoj obali. Naša priprema usluga uvelike ovisi o radu jedan na jedan s našim klijentima kako bismo identificirali što je njihova najbolja alternativa.”

Tagovi: Maersk, crveno more, logistika, brodari
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE