GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Maersk upozorava na mogućnost kolapsa lučkih terminala na sjeveru Europe

Maersk upozorava na mogućnost kolapsa lučkih terminala na sjeveru Europe
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2024 / 13:00
Autor: SEEbiz
KOPENHAGEN - Vremenske neprilike i brodovi preusmjereni preko Rta dobre nade izazvali su gužvu u lučkim terminalima u sjevernoj Europi, izvijestila je u četvrtak danska brodarska kompanija Moller-Maersk.

„Očekuje se da će zimski uvjeti i mogući incidenti u Crvenom moru utjecati na poslovanje u cijeloj Europi i na terminalima čvorišta", upozorio je Maersk.

"U takvim su uvjetima svi terminali pojačano opterećeni pa molimo klijente da, nakon istovara, što prije preuzmu (teret) i kako bi pomogli da promet teče glatko", dodali su.

Maersk i brojni drugi brodari preusmjeravaju brodove preko Rta dobre nade kako bi zaobišli Crveno more zbog pojačanog rizika u plovidbi. Od kraja prošle godine jemenska grupa Ansar Allah ometa plovidbu brodova povezanih s Izraelom, tražeći obustavu izraelskih napada na palestinski Pojas Gaze.

SAD odgovorili su napadima na mete u sjevernom Jemenu.

Terminale u sjevernoj Europi zatvorile su pak zimske oluje i gužva u razdoblju božićnih blagdana, priopćila je kompanija.

Izvršni direktor Maerska Vincent Clerc rekao je u srijedu da bi poremećaji u globalnom pomorskom prometu koje su izazvali napadi na brodove u Crvenom moru vjerojatno potrajati najmanje nekoliko mjeseci.

"Iako se nadamo održivom rješenju u bliskoj budućnosti i činimo sve što možemo kako bismo pomogli, potičemo korisnike da se pripreme za mogućnost dugotrajnijih komplikacija na tom području i za značajne poremećaje u globalnoj mreži", u četvrtak je priopćila kompanija u svom ažuriranju u četvrtak.

Maersk je istaknuo da kupcima nudi i mogućnost prebacivanja dijela tereta s plovila na zrakoplove u lukama u Omanu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima kako bi se roba dopremila do krajnjih odredišta u Europi ili SAD-u.

Još u trećem tromjesečju upola niže vozarine nego u istom razdoblju 2022. prepolovile su prihod danskog brodara, unatoč 5-postotnom povećanju obujma prevezenog tereta.

OGLAS

Vozarine su u međuvremenu poskočile pa je tako referentni šangajski indeks kontejnerskog prijevoza tereta na kraju prošlog tjedna bio veći više od 16 posto nego tjedan ranije. Na ruti od Šangaja do Europe porasle su za 8,1 posto.

Tagovi: maersk, logistika, brodari, crveno more
PROČITAJ I OVO
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE