GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mali dioničari PIK Rijeke imaju četiri tjedna za prodaju dionica

Mali dioničari PIK Rijeke imaju četiri tjedna za prodaju dionica
ROKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2024 / 10:10
Autor: SEEbiz
RIJEKA - Punih pet godina od trenutka kad je Hanfa utvrdila da je Gini Pastorčiću i Igoru Borovcu nastala obveza objavljivanja javne ponude za preuzimanje riječkog PIK-a, konačno je objavljena ponuda za preuzimanje ove nekoć moćne riječke tvrtke u kojoj se manjinskim dioničarima nudi isplata od 17,92 eura po dionici.

Ponuda je objavljena u oglasnom dijelu Narodnih novina, u izdanju od prošle srijede, a posebno je zanimljivo da se informaciju o tome ne može pronaći, ili je barem mi nismo uspjeli, u službenim obavijestima društva na PIK-ovoj web stranici.

Uglavnom, nakon što su iscrpili sve pravne lijekove protiv Hanfinih rješenja, u čemu nisu uspjeli, ekipa iz PIK-a krajem prošle godine išla je s novim zahtjevom za odobrenje ponude za preuzimanje PIK-a na koji je ovo regulatorno tijelo dalo »zeleno svjetlo« s obzirom na to da je sada ponuđena cijena od 17,92 eura po dionici, što je iznos koji je Hanfa još u proljeće 2022. godine odredila kao minimalnu cijenu otkupa PIK-ovih dionica, a sve temeljem ranije provedenog nadzora i svojih pravomoćnih rješenja.

Kao što je Novi list već objavio, ponuda za preuzimanje, odnosno otkup dionica, formalno je stigla od PIK-ESOP-a, u kojem uz Pastorčića i Borovca poslovne udjele ima još šezdesetak bivših i sadašnjih radnika PIK-a. Prema rješenju Hanfe od 1. veljače, kojim se odobrava objavljivanje ponude, vidljivo je da ovu poslovnu transakciju prati Istarska kreditna banka, od koje je dostavljena neopoziva bankarska garancija na prvi poziv radi osiguranja plaćanja dionica i materijalnih troškova pohrane istih. Potencijalno, radi se o iznosu od 2.566.735 eura, koliko je potrebno osigurati za otkup sve preostale 143.233 dionice PIK-a. Potpuno je nejasno što to PIK-ESOP može dati u zalog banci za izdanu garanciju s obzirom na to da jedinu imovinu tog društva predstavljaju dionice PIK-a, njih 58.847, koje su u bilanci tog društva procijenjene na iznos od oko 325.000 eura, a isto tako je li se o objavi ponude za preuzimanje riječkog PIK-a i načinima financiranja te transakcije raspravljalo, makar formalno, na Skupštini PIK-ESOP-a.

Ako je vjerovati iskazanim namjerama u pogledu budućeg poslovanja društva, što je sastavni dio ponude za preuzimanje, posrnulom riječkom PIK-u slijedi poslovni uzlet i snažniji iskorak na domaćem i inozemnom tržištu, ulaganja u opremu i modernizaciju pogona na Kukuljanovu, ali se isto tako najavljuje i nova prodaja neoperativne imovine, pa se tako spominju silosi i mlin koje PIK ima na prostoru općine Fužine.

Istina, Pastorčić i Borovac, što na temelju poslovnih udjela u svom vlasništvu, što kroz funkcije koje obnašaju, kontroliraju više od 60 posto glasova na Skupštini PIK-ESOP-a, no bilo bi zanimljivo vidjeti što o tome kažu ostali udjelničari.

U upravo objavljenoj ponudi, koja je otvorena 28 dana od dana objave u Narodnim novinama 7. veljače, propisano je što manjinski dioničari moraju napraviti žele li prodati svoje dionice, a isto se tako dodatno pojašnjava kako će sredstva, odnosno naknadu za plaćanje dionica, snositi PIK-ESOP dijelom »iz vlastitih sredstava«, a dijelom iz sredstava koja će PIK-ESOP-u »biti stavljena na raspolaganje zajmom od strane osoba koje djeluju zajednički s ponuditeljem«, drugim riječima od Gine Pastorčića i Igora Borovca.

Tagovi: PIK Rijeka, Gino Pastorčić, Borovac, Hanfa, Kukuljanovo, Auto Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Ruski biznismen prodaje jedan od najstarijih dubrovačkih hotela
PRODAJA
Ruski biznismen prodaje jedan od najstarijih dubrovačkih hotela
DUBROVNIK - Hotel "Zagreb", jedan od najljepših i najstarijih dubrovačkih hotela, ponuđen je na prodaju.
BC Partners pokušava prodati United Groupu?
NESLUŽBENO
BC Partners pokušava prodati United Groupu?
BEOGRAD - Prema navоdima grčkоg pоrtala Naftempоriki, iz izvоra u bankarskim krugоvima, saznali su da se BC Partners оbratiо Mоrgan Stanleyu i JP Mоrganu kakо bi pоkušali da prоdaju svоj udeо u United Grupi.
Ryanair zbog Boeinga otkazuje brojne letove
PROBLEMI
Ryanair zbog Boeinga otkazuje brojne letove
DUBLIN - Zrakoplovna tvrtka Ryanair objavila je informaciju o nabavi novih zrakoplova te su najavili da će zbog problema koje ima tvrtka Boeing dobiti manje aviona nego što je naručeno.
Donat Mg povlači se s tržišta zbog promjena organoleptičkih svojstava
POVLAČENJE
Donat Mg povlači se s tržišta zbog promjena organoleptičkih svojstava
ZAGREB - S tržišta se iz predostrožnosti povlači prirodna mineralna voda Donat Mg, 1L koju proizvodi slovenski Atlantic Droga Kolinska, zbog promjena organoleptičkih svojstava okusa i mirisa, izvijestio je u petak Državni inspektorat RH.
Uber se za SEEbiz oglasio u vezi širenja na Srbiju i Sloveniju
DEMANTI
Uber se za SEEbiz oglasio u vezi širenja na Srbiju i Sloveniju
ZAGREB - Jutros je objavljena informacija prema kojoj Uber razmatra ulazak na tržišta Srbije i Slovenije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE