GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Martina Dalić: Troškovni udar nije moguće u cijelosti amortizirati

Martina Dalić: Troškovni udar nije moguće u cijelosti amortizirati
CIJENE I PODRAVKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.03.2023 / 19:36
Autor: SEEbiz / Nova TV
ZAGREB - Godišnja stopa inflacije je treći mjesec zaredom smanjena i u veljači ove godine usporila je na 11,9 posto. Rast cijena i inflaciju u Dnevniku Nove TV komenitra predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić.

Državni zavod za statistiku u svojoj je prvoj procjeni objavio da je godišnja stopa inflacije smanjena treći mjesec zaredom i u veljači je usporila na 11,9 posto. U odnosu na siječanj, cijene hrane, pića i duhana su stagnirale, dok su rasle cijene usluga i energije. Konačni podaci bit će objavljeni 17. ožujka.


Hoće li i Podravka podići cijene?

"Pratimo zbivanja zadnjih mjeseci. Podravka je prošle godine jednom digla cijene, a daljnja dizanja odredit će tržišna kretanja i cijene sirovina", rekla je Dalić za Novu TV..

"Rat u Ukrajini, rast cijene plina, struje, prijevoza, pšenice, poljoprivrednih sirovina – sve to se u jednom puzajućem procesu prenosi na cijene naših proizvoda. Taj troškovni udar nije u cijelosti moguće amortizirati", dodala je.

Danas su cijene energenata i sirovina niže nego prošle godine, ali se to ne može vidjeti u trgovinama.

"Danas je cijena plina niža nego ljetos, ali je još uvijek puno viša nego što je Podravka plaćala prije godinu dana", odgovorila je Dalić te dodala da će proizvodnja u jednoj mjeri biti skuplja nego lani jer cijene nekih inputa, poput ambalaže, i dalje raste.

Upitana je i o Vladinim mjerama pomoći privatnom sektoru.

"Podravka nije korisnik mjera u pogledu cijena energenata, ali mislim da se taj paket pokazao izuzetno korisnim i potrebnim, pogotovo za mala i srednja poduzeća", rekla je Dalić.

Reporter Dnevnika Nove TV zatim ju je pitao o tome kada se može očekivati prestanak rasta cijena.

"Vidimo da se trend rasta usporava i možemo očekivati da će se to nastaviti ostatak godine. Očekujem da će inflacija ove godine biti niža nego prošle i da se neće vratiti na razinu na kojoj je bila proteklih godina od ispod jedan posto ili da bude negativna", odgovorila je Dalić.

Tagovi: Martina Dalić, Podravka, Belupo, Rusija, Ukrajina, poljoprivreda, sirovine, hrana
PROČITAJ I OVO
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
ŠTRAJK
Radnici Varteksa krenuli u štrajk do isplate plaća
VARAŽDIN - Radnici varaždinske tekstilne tvrtke Varteks od ponedjeljka su u štrajku zbog neisplate plaća dijelom za veljaču te za cijeli ožujak, a s konferencije za novinare poručili su da će štrajkati sve dok im se plaće ne isplate te da članica Uprave Jelena Bošnjak više ne uživa povjerenje radnika.
Heineken investira u pubove u Britaniji
INVESTICIJE
Heineken investira u pubove u Britaniji
AMSTERDAM - Nizozemski pivar Heineken izvijestio je da će otvoriti više od 700 radnih mjesta širom Ujedinjenog Kraljevstva u sklopu 42 milijuna funti (53 milijuna dolara) ulaganja u pubove koji bi se trebali prilagoditi postpandemijskim trendovima.
Allianz Hrvatska u 2023. ostvario rekordnu bruto dobit
REKORDI
Allianz Hrvatska u 2023. ostvario rekordnu bruto dobit
ZAGREB - Osiguravajuće društvo Allianz Hrvatska je u 2023. godini ostvarilo bruto premijski prihod u iznosu od 205 milijuna eura, što je za 4,4 % više u odnosu na godinu prije.
Pelin Spritz najnovija inovacija iz Badela 1862
PIĆA
Pelin Spritz najnovija inovacija iz Badela 1862
ZAGREB - Badel 1862 nastavlja oduševljavati svojom ponudom novih i inovativnih proizvoda uvođenjem na tržište prvog ready to drink pića na bazi legendarnog Badel Pelinkovca Gorkog.
Poslovnu lokaciju u Beču lani je otvorilo 227 stranih poduzeća
STATISTIKA
Poslovnu lokaciju u Beču lani je otvorilo 227 stranih poduzeća
BEČ - Beč i dalje privlači međunarodna poduzeća. To dokazuje činjenica da je prošle godine čak 227 inozemnih poduzeća svoje mjesto poslovanja otvorilo upravo u Beču.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE