GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mercator u BiH više nije u vlasništvu srpskog Mercatora

Mercator u BiH više nije u vlasništvu srpskog Mercatora
PROMJENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.06.2023 / 07:57
Autor: SEEbiz
SARAJEVO - Mercator u Bosni i Hercegovini više nije u vlasništvu srbijanskog Mercatora, prešao je pod direktno vlasništvo Fortenova grupe, izvještava Indikator.ba.

Mercator BH je do sada bio u potpunom vlasništvu firme Mercator S, iz Beograda, koja takođe posluje u okviru Fortenova grupe, a sada je u 100-postotnom vlasništvu moćne hrvatske grupacije nastale na razvalinama Agrokora.

Ukupan kapital firme Mercator BH d.o.o. Sarajevo, koji iznosi 90,006,063.00 KM (u novcu 79,248,822.71 KM i stvarima 10,757,240.29 KM), kako je vidljivo iz sudskog registra, upisan je na Fortenova grupu.

Riječ je u postupku koji je proveden i drugim državama u regiji gdje vlasništvo nad Mercatorom nije bilo pod direktnom kontrolom Fortenova grupe.

Fortenova grupa sa sjedištem u Zagrebu posluje od 1. aprila 2019. godine. Kompanija je nastala provedbom nagodbe povjerilaca u Agrokoru koji je zbog nelikvidnosti i prezaduženosti završio u predstečaju vođenom kroz postupak prinudne uprave. Kao rezultat uspješno vođenih i zaključenih pregovora između povjerilaca Agrokora, Fortenova grupa je s poslovanjem počela kao nova kompanija potpuno redizajnirane vlasničke, organizacione i upravljačke strukture.

Prošle godine najavljivano je da bi kkao rezultat vlasničke konsolidacije, ponovo moglo doći do udruživanja Mercatora i Konzuma u Bosni i Hercegovini, ali do toga jošnije došlo.

Upravama dva trgovačka lanca pod istom vlasničkom kapom, koji uz to imaju i sličan asortiman proizvoda, upravlja zajednička uprava od septembra 2021. godine.

Mercator je svoj prvi prodajni objekat u Bosni i Hercegovini otvorio 2000. godine, da bi ga nakon godina intenzivnog razvoja kroz organski rast i akvizicije (preuzimanje poslovnica Gadžo komerca i Omega Živinice), 2014. godine preuzeo hrvatski koncern Agrokor, a njegova maloprodajna mreža potpala pod Konzum d.o.o. Sarajevo. Mercator se vratio na tržište BiH 2017. godine izdvajanjem brenda Mercator iz Konzuma.

Tagovi: Mercator, Mercator S, Fortenova
PROČITAJ I OVO
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
DIONICE
Neven Vranković prodao veliki paket dionica Atlantic Grupe
ZAGREB - Neven Vranković, član Uprave Atlantic Grupe, prodao je 8.000 dionica Atlantica putem transakcije izvršene 2. svibnja 2024. na uređenom tržištu Zagrebačke burze.
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE