GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nagradu za rezultate rada primilo pola milijuna radnika

Nagradu za rezultate rada primilo pola milijuna radnika
NAGRADE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.08.2021 / 09:53
Autor: SEEbiz/Jutarnji list
ZAGREB - Nagradu za rezultate rada ove je godine već primilo oko pola milijuna radnika zaposlenih u 39 tisuća tvrtki, svaki u prosjeku oko 2400 kuna, ukupno 1,24 milijarde kuna, piše u ponedjeljak Večernji list.

Nagrada za rezultate rada može se isplatiti u iznosu do 5000 kuna, bez obaveze plaćanja poreza i doprinosa, a nakon regresa i božićnica riječ je o najmasovnijoj nagradi.

Lani je takvu nagradu isplatila 71 tisuća tvrtki za 788 tisuća zaposlenih koji su u prosjeku nagrađeni s 3200 kuna. Ukupna godišnja vrijednost nagrade za rezultate rada u 2020. godini bila je 2,5 milijarde kuna.

Plaćanje troškova vrtića također je jedna od novih mogućnosti nagrađivanja radnika uvedenih krajem 2019. Nešto više od tri tisuće poslodavaca plaća vrtić za djecu oko 5300 svojih zaposlenika, a za pokrivanje troškova vrtićke skrbi poslodavci su ove godine izdvojili 21,7 milijun kuna, u prosjeku 4100 kuna po radniku. U odnosu na ukupan broj zaposlenih, zanemariv je broj i poslodavaca i radnika kojima tvrtke podebljavaju primanja tako što im plaćaju vrtićke troškove.

Pokrivanje punih troškova najma stana i stanovanja “nastalih za vrijeme radnog odnosa kod poslodavca” ove je godine iskoristilo 900 tvrtki za dvije tisuće zaposlenih radnika. Ti su troškovi u prvih sedam mjeseci ove godine u prosjeku iznosili oko 13 tisuća kuna po radniku.

Osim “starim” regresom, poslodavci svoje radnike mogu nagraditi i plaćanjem troškova ljetovanja, što je zasad iskoristilo 249 tvrtki za 1406 zaposlenih koji su u prosjeku svaki dobili dodatnih 2200 kuna.

Regres i božićnica, koji zajedno mogu iznositi do 3000 kuna, najpopularnije su isplate. Ove je godine regres isplatilo 30 tisuća poslodavaca za 772 tisuće radnika koji su dobili su oko 1,1 milijarde kuna, odnosno nešto manje od 1500 kuna po radniku.

Vrijednost isplaćenih neoporezivih naknada u 2021. godini do prošloga je tjedna iznosila 3,62 milijarde kuna, a za cijelu prošlu godinu nove neoporezive naknade, zajedno s božićnicom i regresom, dosegnule su 7,3 milijarde kuna. U to nisu uključene otpremnine, jubilarne nagrade, darovi za djecu, dnevnice i ostali oblici povremenih neoporezivih naknada.

Poslodavci su nekad radnicima redovito financirali i troškove prehrane, ali je u pretumbacijama poreznog sustava ta mogućnost jedno dulje vrijeme bila ukinuta. Unatrag dvije godine vraćene su i paušalne novčane naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika do pet tisuća kuna godišnje.

Ove je godine plaćeni topli obrok na teret poslodavca imao tek svaki četvrti zaposleni radnik, odnosno njih 430 tisuća, za što su poslodavci isplatili 955 milijuna kuna, odnosno oko 2300 kuna po svakom radniku.

Nije zanemariv, međutim, broj radnika kojima poslodavac plaća troškove prehrane na temelju “vjerodostojnog dokumenta”, odnosno plaćenog računa. Takve je isplate prijavilo oko 2200 tvrtki za gotovo 64 tisuće svojih zaposlenih koji su na trošak tvrtke ove godine ponaosob pojeli oko 1900 kuna.

Plaćene premije zdravstvenog osiguranja ove je godine prijavilo oko 2800 poslodavaca za 90 tisuća zaposlenih, piše Večernji list.

Tagovi: tvrtke, nagrade, rezultati trada, porezi, radnici
PROČITAJ I OVO
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
WMF
Niz zanimljivih panela na Weekend Media Festivalu
ROVINJ – Bogat i sadržajan subotnji program održan u sjajnoj atmosferi prostora stare Tvornice duhana u Rovinju osigurao je sudionicima ovogodišnjeg 14. Weekenda uvid u brojne aktualne teme, kao što su: promjena u poslovanju tijekom izazovnih vremena, uloga i pozicija građanskih inicijativa u društvu, najnoviji trendovi u robotici i gaming industriji te regulative u medijskom prostoru.
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
TAJMING
Analitičari: Pivac u pravom trenutku ulazi u Podravku
ZAGREB - Pivac, Pevec smatra da je on svjestan stanja u Podravci te da ulaganje u njene dionice ne znači da je želi preuzeti, već da je prepoznao dobar trenutak za kupnju kao financijski ili portfolio investitor.
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
DEMANTI
Revita demantira odlazak s hrvatskog tržišta
BEOGRAD - Kompanija Revita nastavlja svoje poslovanje na hrvatskom tržištu usprkos pokušajima bivših poslovnih partnera da je diskreditiraju i dovedu kupce u zabludu da brend Revita više ne postoji.
Artuković: Franck nije na prodaju
JASNA PORUKA
Artuković: Franck nije na prodaju
ZAGREB - Franck razmatra prilike u regiji, zanima nas akvizicija tvrtke koja ima srodan asortiman... Zainteresirani smo za razgovore. Franck ima još potencijala za rast i razvoj.
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
VEĆI KAPACITETI
Na godinu dana odgođen početak rada Podravkine tvornice kod Mostara
MOSTAR - Početak proizvodnje u prehrambenoj tvornici u Kruševu pored Mostara, koja je zajednički projekt tvrtki Marinada i Podravke, odgođen je za godinu dana, ali je istovremeno povećan kapacitet prerade.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE