GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nakon Berlusconijeve smrti, Fininvest ostaje čvrsto u rukama njegove obitelji

Nakon Berlusconijeve smrti, Fininvest ostaje čvrsto u rukama njegove obitelji
NASLJEDNICI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.07.2023 / 08:30
Autor: SEEbiz
MILANO - Nakon smrti bivšeg talijanskog premijera i medijskog mogula Silvija Berlusconija, koji je 12. lipnja preminuo od leukemije, Fininvest holding ostaje čvrsto u rukama njegove obitelji. Tako je odlučio u oporuci koju je, kako javljaju talijanski mediji, u srijedu njegovim nasljednicima pročitao milanski bilježnik.

Između ostalog, pod okriljem Fininvest holdinga su talijanska medijska kuća Mediaset i najveća izdavačka kuća u zemlji Mondadori s brojnim novinama, a posjeduje i 30 posto udjela u Mediolanum banci. Tvrtke unutar holdinga s približno 20.000 zaposlenih ostvaruju promet veći od pet milijardi eura, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Talijanska novinska agencija Ansa, koja je imala uvid u oporuku, izvještava da je upravljanje Fininvestom prepustio dvoje najstarije djece iz prvog braka - Marini, koja je i dalje predsjednica upravnog odbora Fininvesta, i Pieru Silviu, koji je glavni izvršni direktor Mediaseta. Oni će u jednakim udjelima posjedovati 53 posto dionica holdinga. Ostale udjele do 61,21 posto udjela Fininvesta podijelio je na svoje troje djece iz drugog braka – Barbaru, Eleonoru i Luigija Berlusconija.

Marina je danas u ime sve petero djece priopćila da njihov otac nikome nije oporukom prepustio isključivu kontrolu nad Fininvestom koju je sam imao.

Vrijednost imovine koju je Berlusconi ostavio svojoj djeci procjenjuje se na više od pet milijardi eura, od čega je samo udio Fininvesta 3,9 milijardi, navodi Ansa. Osim toga, tu su navedene tvrtke, tvrtke za nekretnine i nekretnine koje posjeduje, poput vila i stanova, kuća za odmor u Porto Rotondu i Cannesu, jahti, vrijednosnih papira, umjetnina i drugih ulaganja i gotovine. Oporuka koju je vlastoručno napisao na tri stranice ne sadrži podatke o vrijednosti.

U oporuci je bratu Paolu i posljednjoj partnerici, 33-godišnjoj Marti Fascini, s kojom je od ožujka 2020., ostavio po sto milijuna eura u gotovini. Dio rezidencije u povijesnoj Villi San Martino u Arcoreu navodno ostaje u njezinu vlasništvu.

Imovina također uključuje luksuznu rezidenciju na Karibima i vilu Certosa na Sardiniji. Šuška se da bi ovo mogla biti jedna od nekretnina za koje su klinci manje zainteresirani, a koja bi se u bliskoj budućnosti mogla naći na prodaji. Kao i nogometni klub Monza, o čemu su već počeli prvi razgovori s Vaghelisom Marinakisom, grčkim poduzetnikom bliskim konzervativnom grčkom premijeru Kiriakosu Mitsotakisu, a kasnije i s američkim investicijskim fondovima.

Berlusconi je 30 milijuna eura ostavio i prijatelju Marcellu Dell'Utriju, bivšem senatoru iz njegove stranke Naprijed Italija. Zbog upletenosti u mafiju bio je nekoliko godina u zatvoru.

Berlusconi, koji je preminuo 12. lipnja od leukemije u 86. godini, izrazio je "puno ljubavi" svojoj djeci u pismu koje je priložio oporuci. Napisao ju je 19. siječnja prošle godine, prije odlaska u milansku bolnicu San Raffaele. "Ako se ne vratim, razmislite o sljedećem", napisao je, navodeći nasljedstvo svom bratu, partneru i Dell'Utriju. Odluku o Fininvestu donio je već u listopadu 2006. godine.

Tagovi: Silvio Berlusconi, Fininvest, Marina Nerlusconi, Mediaset, AC Milan
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE